Εφημερίδα Κοινωνική

Άναψαν τα αίματα στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά – Έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και προσωπικά «πυρά» για τη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων από τη ΜΚΟ Praksis κοντά στο Θεμιστόκλειο

 Breaking News

Άναψαν τα αίματα στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά – Έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και προσωπικά «πυρά» για τη δομή φιλοξενίας προσφυγόπουλων από τη ΜΚΟ Praksis κοντά στο Θεμιστόκλειο
21 Νοεμβρίου 2016

Ένταση επικράτησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Πειραιά, όταν συζητήθηκε το θέμα της δημιουργίας από ΜΚΟ, δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε κτίριο, στο Ε΄Δημοτικό Διαμέρισμα, κοντά στο Θεμιστόκλειο, θέμα που είχε αναδείξει τις προηγούμενες ημέρες η εφημερίδα μας.

Δεκάδες κάτοικοι που αντιδρούν ήταν παρόντες στη συνεδρίαση και αρκετοί εξ΄αυτών παρενέβαιναν, όταν οι απαντήσεις που διατυπώνονταν από δημοτικούς συμβούλους δεν τους «ικανοποιούσαν».

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, η ΜΚΟ PRAKSIS νοίκιασε ένα ιδιωτικό κτίριο που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως σχολείο για να εγκαταστήσει δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, κάνοντας μάλιστα εργασίες εντός του χώρου τις οποίες σταμάτησε η πολεοδομία, έπειτα από μήνυση που έγινε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η κίνηση αυτή της ΜΚΟ PRAKSIS, εδώ και μέρες, προκαλεί την οργή των κατοίκων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «άτυπο hot spot» στη γειτονιά τους και προχωρούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στρεφόμενοι κατά της δημοτικής Αρχής Πειραιά, θεωρώντας ότι αδιαφόρησε για το θέμα.

Σε επικοινωνία που είχε με τους υπεύθυνους της ΜΚΟ ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τον διαβεβαίωσαν -όπως ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο- ότι θα είναι μόνο είκοσι τα παιδιά (σ.σ. το ίδιο είχε πει και στην εφημερίδα μας εκπρόσωπος της ΜΚΟ PRAKSIS)

Ο κ. Μώραλης τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας της δομής με το επιχείρημα του “φιλόξενου Πειραιά”, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Διέψευσε κατηγορηματικά το ότι πρόκειται για «hot spot» κατηγορώντας όλους εκείνους που προσπαθούν να δώσουν άλλη διάσταση στο θέμα, για «δικούς τους λόγους».

Στο πλαίσιο της νομιμότητας, όπως είπε, η Πολεοδομία του δήμου σταμάτησε τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει στο κτίριο, επειδή δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια.

Παράλληλα, σημείωσε, «είναι για εμένα αδιανόητο, σε μια πόλη που δέχθηκε πολλά συγχαρητήρια από Έλληνες και ξένους για την προσπάθεια που κατέβαλε, προκειμένου να σιτίσει και να παρέχει μια σειρά κρίσιμων υπηρεσιών σε χιλιάδες ανθρώπους -που κακώς βέβαια παρέμειναν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στο λιμάνι του Πειραιά- να υπάρχουν φωνές ενάντια στην στέγαση ανηλίκων ασυνόδευτων παιδιών».

Επισήμανε δε ότι σε μια πόλη 200.000 κατοίκων, όπως ο Πειραιάς, «είναι βέβαιο ότι και μεγαλύτερος να ήταν ο αριθμός δεν θα ήταν ικανός να διαταράξει τη λειτουργία της και απλά θα επιβεβαίωνε για ακόμα μια φορά την φιλοξενία της».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κάρλες, διερωτήθηκε «γιατί η ΜΚΟ ενοικίασε ένα κτίριο 2.500 τμ εάν σκοπό έχει να φιλοξενήσει μόνο 20 παιδιά»; Ακόμη επισήμανε τη γειτνίαση του χώρου με πολλά σχολεία και πρότεινε να μεταφερθεί σε κτίριο που έχει ο δήμος αλλού.

Από το «Λιμάνι της Αγωνίας» η κ. Σταθάκη, ανέφερε ότι ανάλογες δομές έχουν ήδη δημιουργηθεί σε άλλους 14 δήμους, ότι είναι στελεχωμένες με επιστημονικό προσωπικό, σκοπό δεν έχουν την μόνιμη εγκατάσταση των παιδιών αλλά την επανασύνδεση με τις οικογένειές τους και ζήτησε «να επικρατήσει πνεύμα ανθρωπιάς και όχι μισαλλοδοξίας».

Η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Παντελάκη, επισήμανε ότι όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι δεν θα εκλείψουν οι ροές προσφύγων. Χαρακτήρισε εγκληματική τη συμφωνία με την οποία εγκλωβίστηκαν οι πρόσφυγες στη χώρα μας, κατήγγειλε τη λειτουργία των ΜΚΟ και τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας των προσφυγόπουλων από δομές δημοτικές και κρατικές. «Εμείς, καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στον Πειραιά που είναι προσφυγούπολη» είπε.

Μεγάλη ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Ελληνική Αυγή Πειραιά», Ηλ. Κατσαφάδου, ο οποίος ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον δημοτικό σύμβουλο Κυριάκο Μανωλάκο για χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν. Ακούστηκαν βαριές κουβέντες, με τον ίδιο τον  Ηλ. Κατσαφάδο να δίνει την επόμενη μέρα, συνέχεια στο θέμα, στέλνοντας την εξής ανακοίνωση, η οποία μεταξύ άλλων σημειώνει: «Αποκαλύπτονται ποιοι πραγματικά είναι πολιτικοί καιροσκόποι  και ποιοι πιστεύουν στα ιδεώδη του Έθνους. Είναι εκείνοι που δεν τολμούν να πουν τους λαθρομετανάστες με το όνομά τους, ως ανιστόρητοι προσβάλοντας κατά αυτόν τον τρόπο και τους πρόσφυγες εκ Μικράς Ασίας. Δημοτικός σύμβουλος που εμφανίζεται ως γκεστ σταρ στις συνεδριάσεις έχασε την ψυχραιμία του. Όλοι κατάλαβαν ότι εκτελεί κομματικές εντολές. Ο έτερος επικεφαλής της μειοψηφίας συμφώνησε με τον δήμαρχο στην δημιουργία του hot spot. Αλλά όχι εκεί που εκλέγεται, αλλού. Όλα αυτά φανερώνουν ιδεολογική σύγχυση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού «Πειραιάς Νέα Αρχή» Ιωσήφ Βουράκης πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι ήρθαν για να ακούσουν κάποια λύση και αντί για λύση, παρακολούθησαν ένα μπάχαλο που μεγεθύνει το πρόβλημά τους. Πρόσθεσε ότι ο δημοτική Αρχή πρέπει να αφουγκραστεί την αγωνία και το φόβο αυτών των ανθρώπων και να πράξει τα δέοντα. Για το θέμα, εκ μέρους των κατοίκων μίλησε ο εκπρόσωπός τους κ. Κωνσταντίνος Σταματάκης.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ