Εφημερίδα Κοινωνική

Η κρίσιμη τέταρτη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

 Breaking News

Η κρίσιμη τέταρτη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
24 Οκτωβρίου 2016

Σήμερα Δευτέρα 24/10 το απόγευμα πραγματοποιείται η τέταρτη κατά σειρά κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με αντικείμενο την κρίση των δικαστών για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη έχει οριστεί να αρχίσει στις 5:30 σήμερα το απόγευμα με τους δικαστές να κρίνουν την ουσία του νόμου Παππά που αφορά την συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας οι οποίες βασίστηκε ο διαγωνισμός που διεξήχθη.

Για το ζήτημα έχει οριστεί άλλη μια διάσκεψη, η πέμπτη κατά σειρά, εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα για το απόγευμα της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της οποίας πιθανολογείται πως οι σύμβουλοι επικράτειας θα καταλήξουν σε κρίση επί του επίμαχου ζητήματος.

Εξ” αρχής δικαστικοί και νομικοί κύκλοι ξεκαθάριζαν πως ένα από τα σημαντικά αν όχι το σημαντικότερο ζήτημα που θα κρίνει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι το εάν είναι συνταγματική η «παράκαμψη» του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στο ζήτημα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και εάν ο υπουργός επικράτειας μπορούσε να οργανώσει τη χορήγηση αδειών κατά την ισχύουσα συνταγματική διάταξη.

Επιπλέον επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα της διατάξης η οποία περιορίζει τις τηλεοπτικές άδειες στον αριθμό των τεσσάρων. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν βάλει κατά της ρύθμισης επικαλούμενοι και παραβίαση του Συντάγματος και της κοινοτικής νομοθεσίας, γεγονός που οδηγεί, κάποιους, σε εκτιμήσεις, ότι μπορεί να υποβληθεί από το Δικαστήριο και προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαίκό Δικαστήριο, εκδοχή που δεν μπορεί να αποκλειστεί, όμως δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.

Δικαστικές πηγές επισημαίνουν πάντως πως είναι πολύ πιθανό το Συμβούλιο της Επικρατειας να εκδώσει μία απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει κρίσεις περί συνταγματικότητας και το αντίθετο για διάφορες διατάξεις του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση εάν Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αποφανθεί πως ειναι συνταγματική η επίμαχη και οι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου Παππά τότε η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας, τα πράγματα περιπλέκονται και οπωσδήποτε θα χρειαστεί νέα ρύθμιση ενώ οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νόμου εκ των πραγμάτων θα ανακοπούν.

Επισημαίνεται πως οι διασκέψεις του ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών διενεργούνται σε τεταμένο κλίμα λόγω των εξελίξεων τις προηγούμενες ημέρες, κυρίως με την δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων αντιπροέδρου του ΣτΕ αλλά και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει, σε συνδιασμό με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για τις συνέπειες της επικείμενης δικαστικής απόφασης.

Η χθεσινή ωστόσο αναφορά του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί την όποια απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη μείωση των εντάσεων.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ