Εφημερίδα Κοινωνική

SOS από τα Κύθηρα – ΔΗΜΑΡΧΟΣ σε απόγνωση στέλνει επιστολή στον Τσίπρα – Αρχηγός κόμματος του πήρε τους αστυνομικούς από το νησί!

 Breaking News

SOS από τα Κύθηρα – ΔΗΜΑΡΧΟΣ σε απόγνωση στέλνει επιστολή στον Τσίπρα – Αρχηγός κόμματος του πήρε τους αστυνομικούς από το νησί!
05 Σεπτεμβρίου 2016

Σε απόγνωση βρίσκεται ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει όντας στο τιμόνι νησιωτικού δήμου. Όπως ο ίδιος ομολογεί, έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Πολλές φορές, μάλιστα, αναγκάζεται να εκτελεί ο ίδιος γραφειοκρατική δουλειά αφού το προσωπικό του δήμου δεν επαρκεί! Αυτό, και πολλά άλλα προβλήματα της καθημερινότητας των Κυθήρων και των Αντικυθήρων συμπεριέλαβε σε επιστολή «αγανάκτησης» που έστειλε στον Πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα και στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ.

DHMARXOS

Σας παρουσιάζουμε κάποια από ενδιαφέροντα σημεία αυτής της επιστολής.

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ. Θα προσπαθήσω να σας απαριθμήσω τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τα οποία οδηγούν σε αδιέξοδο σχεδόν το σύνολο των μικρών νησιωτικών Δήμων της Χώρας. Οι μικροί και μεσαίοι νησιωτικοί δήμοι κυριολεκτικά στενάζουν από τη σοβαρή έλλειψη μόνιμου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. Στο δήμο Κυθήρων, ο οποίος διαχειρίζεται 2 νησιά και περισσότερους από 80 οικισμούς, υπηρετούν μόνον 13 μόνιμοι υπάλληλοι, οι περισσότεροι εξ αυτών στα όρια της συνταξιοδότησης. Υπολογίζουμε ότι στους ερχόμενους μήνες ο Δήμος μας θα μείνει μόνο με 7 υπαλλήλους, ενώ ήδη αρκετοί νησιωτικοί δήμοι διαθέτουν μόνο 1 ή κανέναν υπάλληλο ( πχ. Σίκινος, Κάσος κλπ).

Στο δήμο Κυθήρων, χρέη γραμματέα και διεκπεραιωτή των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων (Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή) εκτελεί από τις 20 Μαΐου, ο ίδιος ο Δήμαρχος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται! Η κατάσταση βρίσκεται σε σημείο οριακό. Το αρμόδιο Υπουργείο ελέγχει την ορθή τήρηση και εκπλήρωση των υποχρεώσεων των Δήμων (αποστολή στατιστικών στοιχείων, ισολογισμοί, τριμηνιαία δελτία κλπ) χωρίς να ερωτήσει ποτέ τους νησιωτικούς δήμους αν έχουν την πραγματική δυνατότητα να εκπληρώσουν και μάλιστα ορθά τις υποχρεώσεις αυτές.

Οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου ακυρώνουν σωρηδόν χρηματικά εντάλματα για τυπικές και επουσιώδεις παραλείψεις που δεν οφείλονται σε δόλο αλλά στην έλλειψη προσωπικού, χωρίς εκείνα να ενδιαφέρονται για την υπαλληλική στελέχωση των δήμων που ελέγχουν. Πού ακριβώς θα οδηγήσει η συνέχιση αυτής της κατάστασης; Θα συνεχίσουν οι αιρετοί να εκτελούν χρέη υπαλλήλων αποσπώμενοι από το σοβαρό έργο που οφείλουν να επιτελέσουν; Θα συνεχίσει το Κράτος να αδιαφορεί για την υποστελέχωση των νησιωτικών δήμων, αλλά παράλληλα να απαιτεί την πιστή τήρηση των Νόμων και των διαδικασιών; Προσωπικά δεν δύναμαι να φανταστώ την κατάσταση στον Δήμο μου εντός των επόμενων 12 μηνών καθώς αναμένονται συνταξιοδοτήσεις σχεδόν του μισού υπηρετούντος μόνιμου προσωπικού. Από την άλλη, οι Δήμοι δεν δύνανται να λειτουργούν διαρκώς με συμβασιούχους 4 ή 8 μηνών καθώς αυτό αποτελεί υποβάθμιση της λειτουργίας τους.

Οι προτεινόμενες λύσεις είναι δύο: α) άμεση έγκριση μόνιμων προσλήψεων στους μικρούς νησιωτικούς δήμους χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση ή/καιβ) υποχρεωτική μετάθεση πλεονάζοντος μόνιμου προσωπικού από μεγάλους δήμους στους μικρότερους. Η συνέχιση της κατάστασης αυτής θα οδηγήσει σε έκρηξη τις μικρές νησιωτικές κοινωνίες.Με τους ρυθμούς αυτούς η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Ο Δήμος μας πασχίζει να πραγματοποιήσει απαραίτητα έργα και στα δυο νησιά (Κύθηρα και Αντικύθηρα). Και ενώ το Κράτος θα έπρεπε να μας ενισχύει και να μας ενδυναμώνει στην προσπάθεια αυτή (λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι παρά την κρίση έχουμε κατορθώσει να βεβαιώσουμε και να εισπράξουμε «ξεχασμένα» δημοτικά τέλη από την προηγούμενη δεκαετία ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ!), αντίθετα, μας καταρρακώνει αναγκάζοντάς μας να αναμένουμε 2 και 3 μήνες για την έγκριση σημαντικών αποφάσεων προκειμένου να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας και να υπηρετήσουμε την τοπική ανάπτυξη. Εκτιμώ ότι σε καμιά χώρα της πολιτισμένης Δύσης δεν παρατηρούνται τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διοικητικών καθυστερήσεων.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι αν δεν οχλήσουμε τηλεφωνικά τις υπερκείμενες αρχές (οι ίδιοι οι δήμαρχοι), τότε οι ρυθμοί είναι ακόμη χειρότεροι και βραδύτεροι με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Αναζητούμε χρήματα για να επισκευάσουμε ένα δαιδαλώδες και παλαιό δίκτυο ύδρευσης, όμως τα περιορισμένα έσοδα των ανταποδοτικών τελών δεν επαρκούν. Η κατάσταση οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο. Σε λίγο οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές θα εκτελούμε ρόλους διακοσμητικούς. Πριν λίγες ημέρες στο νησί μας παρουσιάστηκε περιστατικό παράνομης εισόδου μεταναστών με δουλεμπορικό σκάφος.

Το περιστατικό σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της 14ης Αυγούστου και χάρη στην άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων Αρχών αντιμετωπίστηκε άμεσα. Ωστόσο, η έλλειψη προσωπικού στις αστυνομικές και λιμενικές υπηρεσίες αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Με έκπληξη μάθαμε ότι το προσωπικό που ανήκει οργανικά στο ΑΤ Κυθήρων έχει αποσπαστεί στην προσωπική ασφάλεια αρχηγού κόμματος που δεν έχει καν εισαχθεί στη Βουλή (!) στερώντας πολύτιμο έμψυχο δυναμικό από το νησί μας. Ελπίζω, κ. Πρωθυπουργέ, η επιστολή μου αυτή να μην πέσει στο κενό και ότι η Κυβέρνηση θα δώσει τις απαιτούμενες λύσεις. Έχουμε αγγίξει πλέον τα όρια των αντοχών μας!»

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ