Εφημερίδα Κοινωνική

Σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης για την Προσχολική Αγωγή

 Breaking News

Σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης για την Προσχολική Αγωγή
09 Σεπτεμβρίου 2016

Την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη και ώρα 6:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης για την Προσχολική Αγωγή στο πλαίσιο της νέας σχολικής χρονιάς. Το παράρτημα Πειραιά και Προαστίων του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής κάλεσε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του Πειραιά για να συμμετάσχουν στη σύσκεψη.

Σε ανακοίνωση του το Συνδικάτο ανέφερε:

«Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Άλλη μια χρονιά με κενά και ελλείψεις στα σχολεία. Πριν από λίγες μέρες βγήκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ.

Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες δηλαδή κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση (δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι κλπ.), γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα κριτήρια που προϋποθέτει το πρόγραμμα.

Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά θα πάρουν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι μόλις 84.800!!!

Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δεν φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!

Επιπλέον φέτος για πρώτη φορά το «κουπόνι» δίνεται στους ωφελούμενους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει προγραμματισμός στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, είτε προσλήψεων, είτε προμηθειών, αφού άγνωστος είναι ο αριθμός των παιδιών που θα φιλοξενηθούν σε αυτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι Σταθμοί θα λειτουργήσουν τουλάχιστον το πρώτο διάστημα στη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Σαν εργαζόμενοι και σαν γονείς δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μείνει εκτός Προσχολικής Αγωγής κανένα παιδί λαϊκής οικογένειας. Δεν αποδεχόμαστε τη λογική να συμβιβαζόμαστε με όλο και λιγότερα. Η Προσχολική Αγωγή δεν είναι προνόμιο όσων μπορούν να πληρώσουν για αυτή, ούτε παροχή πτωχοκομείου που κατευθύνεται σε όσους ζουν στην έσχατη φτώχεια.

Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του Πειραιά σε κοινή σύσκεψη για να συντονίσουμε τη δράση μας, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στις 18.30 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Η Προσχολική Αγωγή αποτελεί λαϊκή ανάγκη και είναι δικαίωμα κάθε παιδιού.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ