Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – Όσα συζητήθηκαν – Παρεμβάσεις, ερωτήματα, απαντήσεις

 Breaking News

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – Όσα συζητήθηκαν – Παρεμβάσεις, ερωτήματα, απαντήσεις
22 Σεπτεμβρίου 2016

Πολλά και ενδιαφέροντα όσα συνέβησαν στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά…

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ για την ανάπλαση της Σωτήρος

Το θέμα της ανάπλασης του εμπορικού πεζόδρομου (σ.σ. αν και είναι χαρακτηρισμένος δρόμος!) της οδού Σωτήρος έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων, ο Παναγιωτης Ρέππας και ο Ιωσήφ Βουράκης. Ο πρώτος ζήτησε ο Δήμος Πειραιά να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις στον εργολάβο και o δεύτερος «προειδοποίησε» ότι το έργο βγαίνει εκτός χρονοδιαγράμματος από την αρχή του!

Διαπιστώσεις για τα σχολεία του Πειραιά

Σε «γραμμή» Φίλη ο συνδυασμός «Λιμάνι της Αγωνίας» για τα σχολεία του Πειραιά. Κατόπιν ενημέρωσης που είχε, διαπίστωσε ότι πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια (ελλείψεις βιβλίων, κενά) δεν υφίστανται φέτος. Βεβαίως, όπως είπε η δημοτική σύμβουλος Μ. Σταθάκη, πρέπει να δοθεί μέριμνα για τις κτιριακές υποδομές και για πολλά άλλα καθημερινά ζητήματα.

Αποφάσεις για τα Δικαστήρια

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει επιτροπή του Δήμου Πειραιά, για το θέμα των Δικαστηρίων που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στο πρώην γιαπί της Ραλλείου, στο κνέτρο του Πειραιά. Ήδη η χρηματοδότηση έχει «κλειδώσει» και απομένουν οι τυπικές εγκρίσεις.

Αποζημιώσεις για ζημιές της Αττικό Μετρό

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά τέθηκε το ζήτημα των αποκαταστάσεων ζημιών από έργα της Αττικό Μετρό. Υπήρξαν συγκεκριμένες διαμαρτυρίες από κατοίκους στην 5η δημοτική κοινότητα Πειραιά και ο Δήμος ανέλαβε πρωτοβουλία συνεννόησης με την Αττικό Μετρό για να μπορέσουν να δοθούν λύσεις όπου χρειάζεται.

Οικονομικά Δήμου Πειραιά και φρεάτια

Δυο σημαντικά θέματα, έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Κατσαφάδος, επικεφαλής του συνδυασμού Ελληνική Αυγή Πειραιά. Το πρώτο, είχε να κάνει με τα φρεάτια που πρέπει να καθαριστούν (σ.σ. το θέμα είχε αναδείξει και η εφημερίδα μας τις προηγούμενες ημέρες) και το δεύτερο με τον διαχειριστικό έλεγχο και την οικονομική κατάσταση του Δήμου Πειραιά. Ο Ηλίας Κατσαφάδος ζήτησε από τον Δήμαρχο να πραγματοποιήσει επιτέλους την «έκτακτη συνέντευξη τύπου» που είχε υποσχεθεί στην αρχή της θητείας του.

ΚΟΝΤΡΑ Αγραπίδη – Βουράκη

Μεγάλη κόντρα ξέσπασε μεταξύ του αντιδημάρχου Χρήστου Αγραπίδη και του δημοτικού συμβούλου Ιωσήφ Βουράκη για το θέμα του εξώδικου συμβιβασμού του Δήμου Πειραιά με την τράπεζα Merrill Lynch το έτος 2003 και τον διαχειριστικό έλεγχο. Ο Χρήστος Αγραπίδης επιτέθηκε εμμέσως στον Ιωσήφ Βουράκη, χωρίς να τον κατονομάζει, μιλώντας για “«συναδέλφους τουρισμού» που λαμβά­νουν κατευθύνσεις από βουλευτές και θορυβούν γιατί θέλουν να βγουν από την πολιτική αφάνεια”. Μάλιστα είπε ότι ο ίδιος έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ως δήμαρχος και επικαλέστηκε το πλήθος των ψήφων που έλαβε από την Πειραϊκή κοινωνία. Για το θέμα με την τράπεζα MerrillLynch, είπε ότι έχει δώσει έγγραφη απάντηση 6 σελίδων (τη δημοσίευσε ολόκληρη το koinoniki.gr). Από την πλευρά του ο Ιωσήφ Βουράκης, πήρε το λόγο επί προσωπικού, είπε ότι ο Χρ. Αγραπίδης βρίσκεται σε πολιτικό πανικό και του πρότεινε να βγει από την «γυάλα» των ψήφων του παρελθόντος διότι στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το ποσοστό που έλαβε δεν έχει καμία σχέση με αυτή τη δυναμική που νομίζει ότι τον ακολουθεί από παλιά. Η αντιπαράθεση των δύο αντρών «ξέφυγε» γυρνώντας ακόμα και πίσω στα μαθητικά χρόνια του καθενός…

Η «υπόσχεση» για θέσεις εργασίας στον Πειραιά

Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν και ξαναρωτούν (σ.σ. και για αντιπολιτευτικούς λόγους) τον Δήμαρχο Πειραιά για τις θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε προεκλογικά στους Πειραιώτες. Και επειδή αυτή η «υπόσχεση» που γράφτηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του Γιάννη Μώραλη τυγχάνει πολλών ερμηνειών, ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει το θέμα: «Δεν είπαμε ότι θα διορίσουμε Πειραιώτες στο Δημόσιο! Εστιάσαμε στις δυνατότητες ανάπτυξης του Πειραιά, στη δυναμική της πόλης και του λιμανιού, στην ιδιωτική πρωτοβουλία και υπολογίσαμε θέσεις εργασίας που μπορούν να ανοίξουν στην τοπική κοινωνία. Όλα αυτά είναι θέμα συγκυριών. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο Πειραιάς έχει μεγάλες δυνατότητες».

Παρέμβαση Γρηγόρη Καψοκόλη για πρόβλημα στο 6ο Γυμνάσιο Πειραιά

Δυναμικός ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Καψοκόλης! Πήρε το λόγο στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά και έθεσε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 6ο Γυμνάσιο Πειραιά, στον Άγιο Νείλο. Εκεί κάθε Τρίτη γίνεται λαϊκή αγορά. Ο Δ/ντης κ. Αναγνωστάκης και ο καθηγητής κ. Πετράκης, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον του Γρηγόρη Καψοκόλη για τέτοιου είδους θέματα, ζήτησαν την παρέμβασή του ώστε να δημιουργηθεί μια υποδομή που θα αποτρέπει όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στην λαϊκή αγορά να χρησιμοποιούν το περιβάλλοντα χώρο του σχολείου για θέσεις πάρκιγκ, εναπόθεση προϊόντων κ.α. Δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία του σχολείου και συνθήκες ακατάλληλες για την υγεία των μαθητών. Ο Γρηγόρης Καψοκόλης έθεσε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρότεινε να φτιαχτεί παρτέρι και να τοποθετηθούν κάποια δέντρα που με «φυσικό» τρόπο, θα αποτρέπουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Η πρότασή του εισακούστηκε και περιμένουμε πλέον τις κινήσεις των αρμοδίων αντιδημάρχων.

Στόχος!

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που στοχοποιούσε τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, «μπήκε» στη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου. Η απάντηση του Γιάννη Μώραλη ήταν η εξής: «Εγώ ούτε αχυράνθρωπος είμαι, ούτε ο ρόλος μου είναι να απαντάω σε εφημερίδες, sites και blogs. Συνεπώς, δεν με αγγίζουν αυτά που γράφουν εναντίον μου… Θα κριθούμε σε δυο χρόνια από τον Πειραϊκό λαό» (σ.σ. Λέτε αυτό να σημαίνει νέα υποψηφιότητα;).

Απλήρωτοι και λίγοι…

Πολλά διαρρέονται τελευταία ότι εργαζόμενοι στις εταιρείες που έχουν αναλάβει μεγάλα έργα στον Πειραιά, είναι απλήρωτοι επί μήνες. Αυτός ενδεχομένως είναι και ο λόγος που οι συμπολίτες μας παρατηρούν ότι στις «ανοιχτές πληγές» του Πειραιά, οι εργάτες μετριούνται στα δάκτυλα. Μάλιστα, όπως μάθαμε, τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο του ΙΚΑ «στρίμωξε» μια από αυτές τις εταιρείες κάνοντας αιφνιδιαστικό έλεγχο.

Ποιον συμφέρει τελικά;

Ένα «ρητορικό» ερώτημα έθεσε ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τους εργολάβους που υλοποιούν έργα στον Πειραιά. Όταν του ζήτησαν να πάρει πιο αυστηρά μέτρα απέναντί τους, είπε: «Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος τελικά την “πληρώνει” αν κηρυχθεί έκπτωτος ένας εργολάβος; Ο ίδιος; Ο Δήμος; Ή μήπως οι πολίτες; Δείτε την πλατεία Πηγάδας και θα καταλάβετε…»

Εκμίσθωση καταστημάτων για έσοδα στο Δημοτικό Θέατρο

Προχωρούν οι διαδικασίες για τα καταστήματα που θα νοικιαστούν ώστε να έχει έσοδα το Δημοτικό Θέατρο. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για διαγωνισμό με έναν επιχειρηματία και αυτό γιατί τα προσδοκόμενα έσοδα από μεμονωμένη εκμίσθωση καταστημάτων, δεν θα αποτελούν κίνητρα συμμετοχής στις διαδικασίες. Πέρα από καφέ –κυλικείο με κρύα κουζίνα (όχι καμινάδα), άνοιξε συζήτηση και για κοσμηματοπωλείο.

Ανοίγουν άλλα… θέματα

Λόγο στη διάνοιξη της οδού Σωτήρος, στο ύψος του Τινάνειου Κήπου, αναμένεται να έχει το επόμενο διάστημα και ο Μητροπολίτης Πειραιά καθώς τα έργα θα επηρεάσουν το χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα. Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Πειραιά δεσμεύτηκε ότι στην Παλαιολόγου, όπου είναι σε εξέλιξη εργασίες, δεν θα μπει καμία πέργκολα επιχείρησης, παρά μόνον «κινητά στοιχεία».

Λύση και εκεί

Ένα ζήτημα που άνοιξε τις τελευταίες μέρες για μια ράμπα ΑμΕΑ σε σχολείο του Πειραιά (σ.σ. αναδείχτηκε με «καυστικές» ανακοινώσεις), κλείνει οριστικά καθώς βρέθηκε μειοδότης κατά την δεύτερη προσπάθεια δημοπράτησης του έργου και πλέον θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή της.

Eυχάριστος… ΕΝΦΙΑ

Λιγότερο ΕΝΦΙΑ κατά 650 χιλ. ευρώ θα πληρώσει φέτος ο Δήμος Πειραιά. Αυτό οφείλεται στην καλή δουλειά των υπηρεσιών που κατάφεραν και μείωσαν τις λειτουργικές ανάγκες. Το ευχάριστο νέο μετέφερε στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Γαϊτανάρος.

Η Περιφέρεια στέλνει τον Δήμο στα Δικαστήρια!

Στις 23/9 υπάρχει δικαστική διαμάχη μεταξύ Δήμου Πειραιά και Περιφέρειας Αττικής. Το θέμα αφορά στην πύκνωση φρεατίων στην πόλη, την οποία ο Δήμος Πειραιά κατάφερε να εντάξει στα «έξοδα» της Περιφέρειας Αττικής. Από την Περιφέρεια αντέδρασαν, λέγοντας ότι η δαπάνη πρέπει να βαρύνει το Δήμο και πλέον, το θέμα θα λυθεί στις δικαστικές αίθουσες.

Βαρύ φορτίο…

Δύσκολη αποστολή έχει ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Σιγαλάκος τις επόμενες μέρες. Πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες για 61 πεζόδρομους στον Πειραιά που στα χαρτιά είναι χαρακτηρισμένοι δρόμοι! Αυτό δημιουργεί μεγάλα ζητήματα στην λειτουργίας της πόλης, στις άδειες και αλλού. Αφού γίνουν όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα πρέπει να βγουν τα σχετικά ΦΕΚ ώστε να επέλθει η ομαλότητα. Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί χρόνια τον Πειραιά.

Απουσίες

Προβληματισμός και πάλι για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Με 40 θέματα στην ημερήσια διάταξη, τις πρώτες δύο ώρες… είχαν μείνει στην αίθουσα μόνο 14 δημοτικοί σύμβουλοι! Αυτό, από μόνο του, σημαίνει πολλά…

 

*του Κώστα Παναγιωτάκη

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ