Εφημερίδα Κοινωνική

One Way Success: Ένα πρότυπο κέντρο διδασκαλίας αγγλικών στον Πειραιά!

 Breaking News

One Way Success: Ένα πρότυπο κέντρο διδασκαλίας αγγλικών στον Πειραιά!
09 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Σεπτέμβρης μπήκε για τα καλά και αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ανοίγουν τα σχολεία και μαζί με αυτά, οι μικροί μας φίλοι ξεκινούν τις δραστηριότητές τους. Όσο για τους γονείς; Ξεκινάνε μία ατελείωτη έρευνα για τα βρουν τα «κατάλληλα» για το παιδί τους. Ένα από αυτό που θα κληθούν να ψάξουν είναι το κατάλληλο φροντιστήριο εκμάθησης Αγγλικής γλώσσας. Μαζί με σας ψάξαμε και μείς και εντοπίσαμε το One WaySucces το Πρότυπο Κέντρο Διδασκαλίας της Αγγλικής, στο κέντρο του Πειραιά, που κάνει κάτι το διαφορετικό.

1

Οι καθηγητές που διδάσκουν σε αυτό είναι καταρτισμένοι για να αναλάβουν την επιμόρφωση μαθητών τυπικής ανάπτυξης αλλά και αυτών που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία ή διάσπαση προσοχής). Πρόκειται για το One Way SUCCESS, στο οποίο ο κάθε μαθητής, χωριστά, μπορεί να αξιολογηθεί με εργαλεία σταθμισμένα και θα καταρτιστεί στο δικό του εξατομικευμένο πρόγραμ­μα. Μετά από μία μικρή έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε πως οι συνεργάτες του One Way Success είναι επαγγελματίες του εκπαιδευτικού και του ανθρωπιστικού κλάδου.

Πρεσβεύουν την αρχή της δια βίου μάθησης με μοναδικό σκοπό να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στα παγκόσμια εκπαιδευτικά δεδομένα της τυπικής αλλά και της ειδικής διδακτικής. Για να γνωρίσουμε καλύτερα το One Way Success, μιλήσαμε με την ιδιοκτήτριά του και καθηγήτρια Έλενα elenaΞυδοπούλου κάτοχος (ΜΑ in Applied Languages and Translation Studies από το London Metropolitan University), η οποία είναι εξειδικευμένη στις Μαθησιακές Δυσκολίες και τον Αυτισμό.

- Πότε δημιουργήθηκε το One Way Success;

Εργάζομαι ως καθηγήτρια Αγγλικών επί 20 χρόνια και τα τελευταία χρόνια, κατόπιν εξειδίκευσης μου, διδάσκω Αγγλικά και σε παιδιά που αντιμετωπίζουν Μαθησιακές Δυσκολίες. Μέσα στα πλαίσια της δικής μου διδακτικής εμπειρίας (σε φροντιστήρια, σχολεία, ιδιαίτερα μαθήματα) και μέσω της εποπτείας μου πολλών εκπαιδευτικών δομών ανά την Ελλάδα, παρατηρούσα ότι η διδασκαλία μαθητών με ΜΔ ήταν ανεπαρκής έως και απούσα. Όταν υπήρχε, δε, δεν τηρούνταν οι βασικές αρχές της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και ειδικής αγωγής με αποτέλεσμα να υπάρχει το λυπηρό φαινόμενο της περιθωριοποίησης των μαθητών αυτών με την ιδιαίτερα «επικίνδυνη» δικαιολογία ότι ο «τάδε είναι απλά τεμπέλης και δεν διαβάζει όσο πρέπει».

Στηρίζω 100% την έννοια της συνεκπαίδευσης των μαθητών και σε καμία περίπτωση της απομόνωσης, διότι μόνο οφέλη για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές μπορεί να έχει. Παρακινούμενη από την ανάγκη για εκπαίδευση των μαθητών με ΜΔ (Μαθησιακές Δυσκολίες) αλλά και την ποιοτική εκπαίδευση και των μαθητών τυπικής ανάπτυξης, αποφάσισα να δημιουργήσω τον δικό μου χώρο, ένα σύγχρονο εκπαιδευτήριο έτοιμο να υποδεχτεί ΟΛΟΥΣ τους μαθητές!

- Υπάρχουν και άλλα προγράμματα σπουδών στο Κέντρο;

Τα προγράμματα στο One Way Success δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαφέρουν από τα προγράμματα σπουδών που στόχο έχουν την απόκτηση πολύτιμων γνώσεων αλλά και την απόκτηση όλων των επίσημων πιστοποιήσεων.

Η διαφοροποίηση μας έγκειται στον τρόπο διδασκαλίας, στα μέσα που χρησιμοποιούνται (διαδραστικοί πίνακες, tablets, οπτικοποιημένο υλικό, ιδιωτικές εκδόσεις διδακτικών βιβλίων και σημειώσεων κτλ) και στην αντιμετώπιση ΟΛΩΝ των μαθητών μας ως ίσων.

- Πόσα άτομα εγγράφονται στο Κέντρο;

Από ποια μέχρι ποια ηλικία μπορείτε να εκπαιδεύσετε μαθητές; Στο One Way Success εγγράφονται παιδιά από την Α΄δημοτικού (στο σημαντικότατο πρόγραμμα πρώιμης ανάγνωσης και γραφής το οποίο προσωπικά έχω σχεδιάσει και συγγράψει) έως κι ενήλικες με σκοπό την κατάκτηση της Αγγλικής αλλά και την απόκτηση πτυχίων από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Τα τμήματα μας είναι αυστηρά ολιγομελή για να μπορούν να εξυπηρετούν τις εκπαιδευτικές αλλά και τις πραγματικές ανάγκες μαθητών που αντιμετωπίζουν ΜΔ ή μαθητών που δεν αντιμετωπίζουν καμία φανερή δυσκολία.

– Κάνετε μάθημα και στο σπίτι των παιδιών;

Υπάρχει η μέριμνα για το λεγόμενο «ιδιαίτερο» μάθημα όταν, όμως, αυτό κρίνεται απολύτως απαραίτητο και για λόγους διασφάλισης της ποιοτικής εκπαίδευσης του κάθε μας μαθητή. Μαθήματα σε one-to-one-basis λειτουργούν, ήδη, μέσα στο Κέντρο.

- Ποιες δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα;

Αρχικά μια μεγάλη δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν τις δυσκολίες των παιδιών τους, να τις αποδεχτούν και να είναι προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, ακόμη πιστεύουμε ότι οι ΜΔ πρέπει να μπαίνουν «κάτω από το χαλάκι», να τις κρύβουμε γιατί πιστεύουμε ότι εάν ειπωθεί αυτή η δυσκολία αυτόματα θα σημάνει και την κοινωνική αποτυχία! Ακόμη επικρατεί η άποψη σε κάποιους γονείς ότι είναι δικό τους λάθος, έχουν παραμελημένα τα παιδιά τους και ότι λέγοντας το θα πέσουν θύματα κακής μεταχεί­ρισης από τους άλλους συμμαθητές, εκπαιδευτικούς. Όλοι μας επιθυμούμε μαθητές ικανούς, με αυτοπεποίθηση, με γνώσεις και τους αξίζει μια ποιοτική εκπαίδευση που στόχο θα έχει τον σεβασμό στο μοναδικό τους μαθησιακό προφίλ.

Μια άλλη δυσκολία είναι η κατάρτιση προγραμμάτων συνεκπαίδευσης και διαφοροποιημένης διδασκαλίας δεδομένου του γεγονότος ότι στην Ελλάδα η βιβλιογραφία είναι πραγματικά ανύπαρκτη! Υπάρχει ανάγκη για διαρκή ενημέρωση από σταθμισμένα προγράμματα του εξωτερικού αλλά και προσαρμογής του στα ελληνικά δεδομένα και στους εκάστοτε μαθητές μας. Τέλος, δυσκολία υπάρχει στο να πειστούν οι γονείς ότι η συνεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δε δηλώνει στιγματισμό των μαθητών που δεν αντιμετωπίζουν ΜΔ και μόνο οφέλη έχει να προσφέρει σε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές. Σε όποια περίπτωση, δε, εφαρμόστηκε το λεγόμενο «Buddy System» τα οφέλη που αναφέρθηκαν ήταν τεράστια! Ένα ανάλογο σύστημα πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλα μας τα τμήματα από το προσεχές διάστημα.

- Οι γονείς των παιδιών, σας έχουν δείξει την εμπιστοσύνη τους;

Ήδη μέσα στις πρώτες ημέρες έναρξης του Κέντρου, στις αρχές Ιουνίου, υπήρξε ενδιαφέρον από πλευράς γονέων οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν για τα προγράμματα αλλά και να γίνει η αξιολόγηση των παιδιών τους με σκοπό να γίνει άμεσα η κατάρτιση των διαφοροποιημένων προγραμμάτων. Έχουν, ήδη, ξεκινήσει προγράμματα πρώιμης ανάγνωσης με την συμμετοχή των οικογενειών των μαθητών μας στην όλη εκπαιδευτική διαδικασία γιατί είμαι της άποψης ότι ποτέ ο γονιός δεν πρέπει να μένει αμέτοχος στην όλη διαδικασία. Τους θέλουμε υποστηρικτές των παιδιών τους και του έργου μας για να μπορούν να έχουν άποψη και, βεβαίως, είναι αυτοί που γίνονται οι καλύτεροι «πρεσβευτές» του έργου μας στο One Way Success!

- Οι τιμές σας, “συμβαδίζουν” με την οικονομική κρίση;

Παρά το γεγονός ότι το One Way Success είναι το πρώτο και μοναδικό στο είδος του, οι τιμές συμβαδίζουν απόλυτα με την γενικότερη κατάσταση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σκοπός μας είναι να μπορούν ΟΛΟΙ οι μαθητές να εκπαιδευτούν σε περιβάλλον που θα είναι αντάξιο των προσδοκιών τους, δίχως κάθε μήνα οι γονείς να έχουν μια «θηλιά» στον λαιμό τους! Για παράδειγμα υπάρχουν εκπτώσεις για τις οικογένειες που θα εγγράψουν πάνω από 1 παιδιά. Τέλος, γίνονται όλες οι απαραίτητες συνεννοήσεις προκειμένου οι μαθητές μας να προμηθευτούν τα βιβλία τους σε προνομιακές τιμές.

- Έχετε σκεφτεί να ανοίξετε ένα τέτοιο κέντρο εκπαίδευσης και σε άλλη περιοχή;

Για την ώρα, το One Way Success λειτουργεί μόνο στο κέντρο του Πειραιά αλλά υπάρχει η σχετική σκέψη και μέριμνα, με την στήριξη όλων μας, να επεκτείνει τις δραστηριότητες του και σε άλλα σημεία στην Αττική. Είναι κάτι, όμως, που θέλει ιδιαίτερα προσεκτικό σχεδιασμό και σε καμία περίπτωση να μην διακινδυνεύσουμε την ποιότητα των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων.

- Κάτι που θα θέλατε να πείτε στους γονείς;

Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω και να τονίσω είναι ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη για ενημέρωση γονέων γύρω από τις ΜΔ και πως τα παιδιά τους μπορούν να εκπαιδευτούν όχι σε ένα περιβάλλον που απλά υπόσχεται αλλά σε ένα περιβάλλον που πραγματοποιεί και πραγματοποιεί εν τη παρουσία τους! Οι γονείς θα πρέπει να κάνουν έναν πολύ επισταμένο έλεγχο στους εκπαιδευτικούς, στα προσόντα τους, στα προγράμματα σπουδών και στα άτομα που θα εμπιστευτούν ό,τι πιο πολύτιμο έχουν! Δυστυχώς, λόγω της κρίσης, ανθούν πολλά και λυπηρά φαινόμενα αλλά όποιος ασχολείται με παιδιά θα πρέπει πάνω από όλα να βάζει τον διδακτικό στόχο και να μην εξυπηρετεί καμία άλλη σκοπιμότητα. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση του Δήμου σας, της όποιας Δημοτικής Αρχής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και κατεύθυνση των γονέων προς τις σωστές κατευθύνσεις και τις ορθές πρακτικές που διέπουν την εκπαίδευση. Ως εκπαιδευτικός, επιθυμώ κι επιδιώκω την εκπαίδευση ΟΛΩΝ των μαθητών μας με ή χωρίς ΜΔ!

One Way SUCCESS

Καραΐσκου 106 & Σωτήρος, Πειραιάς,

Τ.Κ 185-35

Τηλέφωνο/Fax: 210 42 22 216 / κινητό: 6944 343 264

email: [email protected]


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ