Εφημερίδα Κοινωνική

«Νησιωτική Επιχειρηματικότητα»: Έως τις 31/10 η παράταση

 Breaking News

«Νησιωτική Επιχειρηματικότητα»: Έως τις 31/10 η παράταση
06 Σεπτεμβρίου 2016

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις σε 96 νησιά της χώρας έχουν ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων με χαμηλότοκα αλλά και ακόμα άτοκα δάνεια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Νησιωτική Επιχειρηματικότητα» του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) το οποίο πήρε παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Οι τράπεζες Εθνική, Πειραιώς και οι συνεταιριστικές Χανίων και Παγκρήτια τρέχουν χάρη στις εγγυήσεις που δίνει το ΕΤΕΑΝ το πρόγραμμα δανειοδότησης για κεφάλαια κίνησης αλλά και για επενδύσεις στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους αλλά και στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Έθνος, το πρόγραμμα προβλέπει την παροχή δανείων ύψους από 10.000 έως 30.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης και τη χρηματοδότηση επενδύσεων, με τετραετή περίοδο αποπληρωμής και σταθερό επιτόκιο 2,8%. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων καθώς και για επενδύσεις που θα γίνουν στα νησιά αυτά από επιχειρήσεις με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό. Η δανειοδότηση είναι ευνοϊκή λόγω της συμβολής του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης που επιδοτεί το επιτόκιο.

Τα δάνεια θα καλύπτουν έως και το 70% των δαπανών, ενώ το υπόλοιπο 30% τουλάχιστον θα το εισφέρει η επιχείρηση πριν από την εκταμίευση. Η δράση απευθύνεται σε νέες, υπό ίδρυση και υφιστάμενες επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών από τους κλάδους: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά πρακτορεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ και θαλάσσιου τουρισμού γενικότερα, άλλες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού, λιανεμπόριο τροφίμων, τουριστικών ειδών, έργων τέχνης, επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων τουριστικού ενδιαφέροντος, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης κ.λπ.

Σημειώνεται ότι για δάνεια κεφαλαίου κίνησης η έδρα της επιχείρησης πρέπει να βρίσκεται υποχρεωτικά σε νησί ενώ για τα επενδυτικά δάνεια οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα αλλά η επένδυση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νησί.

Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι:

• Δημιουργία – διαμόρφωση – ανακαίνιση – αναπαλαίωση σε κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα χώρο

• Μηχανήματα και Εξοπλισμός,

• Δικαιώματα Τεχνογνωσίας,

• Λογισμικό,

• Πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας,

• Προβολή – Προώθηση,

• Λειτουργικές δαπάνες (π.χ. ενοίκια -μη συμπεριλαμβανομένων ενοικίων χρηματοδοτικής μίσθωσης- έξοδα μισθοδοσίας, αμοιβές τρίτων, κόστος πρώτων υλών και αγοράς εμπορευμάτων).

Εμφαση θα δοθεί σε επενδύσεις που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, διαμόρφωση – αναβάθμιση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. «Ελληνικό πρωινό»), δικτύωση για προμήθειες και προβολή, διαμόρφωση χώρων υποδοχής τουριστών για παρακολούθηση παραγωγικής διαδικασίας (ενδυνάμωση εμπειρίας τουρίστα), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, περιβαλλοντική αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ.

Ατοκα δάνεια για επενδύσεις σε περιοχές κάτω των 3.100 κατοίκων

Η πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις θα είναι ανοιχτή έως ότου καλυφθούν τα κονδύλια της δράσης.

Οι τράπεζες αναλαμβάνουν την υποδοχή των αιτημάτων, τον έλεγχο της επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων και του επιχειρηματικού σχεδίου και θα απευθύνουν προς την ΕΤΕΑΝ «σύσταση συνεργασίας με την επιχείρηση», αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα και τη δυνατότητα της επιχείρησης να αποπληρώσει το δάνειο. Οι προτάσεις θα εγκρίνονται ή θα απορρίπτονται από την ΕΤΕΑΝ.

Για όσες προτάσεις εγκρίνονται, οι τράπεζες θα αναλαμβάνουν στη συνέχεια τη διαδικασία υπογραφής της δανειακής σύμβασης, ελέγχου των δικαιολογητικών και των τυπικών προϋποθέσεων (φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, διαθεσιμότητα κεφαλαίων εκ μέρους της επιχειρήσεως που καλύπτουν το 30% τουλάχιστον του επιχειρηματικού σχεδίου, παραλαβή και έλεγχος των παραστατικών των δαπανών κ.λπ.) καθώς και την εκταμίευση του δανείου, την είσπραξη των δόσεων και την παρακολούθηση της αποπληρωμής. Τόσο η υπογραφή των δανειακών συμβάσεων όσο και η εκταμίευση των δανείων θα γίνονται το αργότερο 30 ημέρες μετά την έγκριση του ΕΤΕΑΝ.

Τα δάνεια θα εκταμιεύονται χωρίς διαχειριστικά έξοδα για τους δανειολήπτες και χωρίς προσημείωση ακινήτου ή άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις αλλά με προσωπική εγγύηση τρίτου προσώπου στο 100% του δανείου.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες.

Η λίστα

Τα νησιά που εμπίπτουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι: Σαμοθράκη, Θάσος, Κοίνυρα, Αγκίστρι, Αίγινα, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρος, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Υδρα, Δοκός, Λέσβος, Λήμνος, Αγιος Ευστράτιος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Αγιος Μηνάς, Θύμαινα, Χίος, Οινούσσες, Ψαρά, Προκοπάνιστος, Σχοινιάς, Τουρλίς, Παλαιό Τρίκερι, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Περιστέρα, Πιπέρι, Κέρκυρα, Ερεικούσσα, Μαθράκι, Οθωνοί, Παξοί, Αντίπαξοι, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Κάλαμος, Καστός, Μεγανήσι, Κρήτη, Γαύδος, Σύρος, Νάξος, Ανω Κουφονήσι, Δονούσα, Ηράκλεια, Σχοινούσα, Θήρα, Θηρασιά, Πάρος, Μύκονος, Ανδρος, Τήνος, Μήλος, Σίφνος, Κέα, Ιος, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αντίπαρος, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ανάφη, Ρόδος, Κως, Κάλυμνος, Τέλενδος, Ψέριμος, Λέρος, Κάρπαθος, Σαρία, Πάτμος, Αρκοί, Μάραθος Αρκιών, Σύμη, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Γυαλί, Λειψοί, Τήλος, Καστελόριζο, Χάλκη, Αγαθονήσι, Ελαφόνησος, Εύβοια, Σκύρος, Νησάκι Ιωαννίνων.

Πού θα απευθυνθώ:

-Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς, Συνεταιριστική Χανίων και Παγκρήτια Συνεταιριστική

-ΕΤΕΑΝ ΑΕ Ξενίας 24 115 28 Αθήνα

τηλ: 210 74 50 400

fax: 210 74 50 500

e-mail: [email protected]

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ