Εφημερίδα Κοινωνική

Η καταγγελία για το Γηροκομείο Πειραιώς και οι απαντήσεις που δόθηκαν

 Breaking News

Η καταγγελία για το Γηροκομείο Πειραιώς και οι απαντήσεις που δόθηκαν
21 Σεπτεμβρίου 2016

Πριν λίγες ημέρες ήρθε στην εφημερίδα μας ο κ. Κωνσταντίνος Δημ. Δεβούρος, κάτοικος Πειραιά, φέρνοντάς μας μια επώνυμη καταγγελία για το Γηροκομείο Πειραιά που αφορούσε στη φιλοξενία των ηλικιωμένων. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ πριν δημοσιεύσει την συγκεκριμένη καταγγελία, επικοινώνησε με διοίκηση του Γηροκομείου Πειραιώς, μεταφέροντας όλα όσα κατήγγειλε ο κ. Δεβούρος και ζήτησε απαντήσεις. Το θέμα ωστόσο πρόλαβε και πήρε έκταση καθώς η συγκεκριμένη καταγγελία δημοσιεύτηκε στον Τύπο, χωρίς βεβαίως να υπάρχει η «άλλη γνώμη». Από πλευράς διοίκησης του Γηροκομείου Πειραιώς, ο κ. Σταυρόπουλος, επικοινώνησε με την εφημερίδα μας, δίνοντάς μας την επίσημη θέση του Γηροκομείου Πειραιώς για όσα καταγγέλλονται.

Παραθέτουμε αρχικά την καταγγελία του κ. Δεβούρου:

«Από πολλά χρόνια το «Άσυλο Πενήτων» έχει διαγραφεί ακόμα και από τον τίτλον που κοσμεί την είσοδον αυτού, το δε απαράδεκτα δυσάρεστο είναι ότι έχουν καταργηθεί – εξαφανιστεί όλες οι θέσεις των πενήτων, οι οποίοι με τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, πρώην νοικοκυραίοι ζουν στους δρόμους.

Το «Άσυλο Πενήτων» λειτουργούσε με τον υπ” αριθμόν 270/5101891 κανονισμόν. Εις το ανωτέρω ίδρυμα εγκατασταθεί τότε και το «Ρωμανίδειον» γηροκομείο εις ιδιαίτερον τμήμα διατηρώντας το δικαίωμα φιλοξενίας είκοσι (20) τροφίμων γερόντων και πάντοτε εις το μέλλον με τον αυτόν αριθμό τροφίμων. Εις τον κανονισμό, τον οποίον επίσης σας αποστέλλω μαζί με την παρούσα, αναφέρονται τα πάντα τα σχετικά με τας ανάγκας λειτουργίας του.

Από πολλά χρόνια το «Άσυλο Πενήτων» έχει διαγραφεί ακόμα και από τον τίτλον που κοσμεί την είσοδον αυτού, το δε απαράδεκτα δυσάρεστο είναι ότι έχουν καταργηθεί – εξαφανιστεί όλες οι θέσεις των πενήτων, οι οποίοι με τη σημερινή δύσκολη κατάσταση, πρώην νοικοκυραίοι ζουν στους δρόμους. Οι δε θέσεις των τροφίμων σήμερα από πλευράς κόστους έχουν ως εξής: Η Α θέση 1.500 ευρώ σε δωμάτιο με μια κλίνη και η εσχάτη 750 ευρώ για δωμάτιο με τρεις ή τέσσερις γέροντες ή γερόντισσες εις έκαστον.

Εις το αρχικό κτήριο του «Άσυλου Πενήτων» έχουν προστεθεί τέσσερις καινούργιοι όροφοι από δύο δωρητάς, ανά δύο ορόφους έκαστος, ο Ν. Κρητικός και ο Σ. Κομνηνόν.

Εις το παρελθόν και διά των εφημερίδων είχα προσπαθήσει να εξασφαλισθούν θέσεις για τους πένητας απευθυνθείς προς τον σημερινό μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Επιστολάς έχω αποστείλει, επίσης, προς τον μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, του οποίου η φιλανθρωπική δράσις αξιοθαύμαστη και έχει συγκινήσει το πανελλήνιον.

Να ληφθεί δε υπ” όψιν ότι προσέφερε ολόκληρον την εκκλησιαστική περιουσίαν δια τους δυστυχούντας Έλληνες. Εκτός δε αυτού, ιδίαν επιστολήν απέστειλα προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθόν.

Ευελπιστώντας ότι θα συγχωρήσετε την καθυστερημένη παρούσαν μου, η οποία δεν έχει κανέναν άλλον λόγον εκτός της απλής συγχύσεως, και θα δημοσιεύσετε αυτήν εις την έγκριτον εφημερίδα σας.

Μετά τιμής

Ο υπέργηρος

Κωνσταντίνος Δημ. Δεβούρος

Κάτοικος Πειραιώς»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

«Ύστερα από αναληθές δημοσίευμα – επιστολή που υπογράφει ο κ.Κωνσταντίνος Δημ.Δεβούρος, κάτοικος Πειραιά – τα κίνητρα του οποίου θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είναι ιδιοτελή – θεωρούμε υποχρέωσή μας να προβούμε στην παρούσα ενημέρωση, προς αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με τους σκοπούς και τους στόχους του Γηροκομείου Πειραιώς, το οποίο από πολλών ετών, είναι ένα από τα στολίδια της πόλης μας με τεράστιο κοινωνικό έργο και προσφορά στους γέροντες συνανθρώπους μας.

Σας ενημερώνουμε ότι το Γηροκομείο Πειραιώς «Άσυλο πενήτων Βασιλείου Αθανασίου Πρωθιερέως» είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το οποίο ιδρύθηκε το 1891 (ΦΕΚ 276/5-10-1891) από τον Πρωθιερέα Βασίλειο Αθανασίου.

Στο συγκεκριμένο Γηροκομείο, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, παρέχεται πλήρης περίθαλψη ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, πτωχών και αναξιοπαθούντων γερόντων, τόσο από τον Πειραιά, όσο και από την ευρύτερη περιοχή.

Στο συμβούλιο μετέχουν, μεταξύ άλλων, δύο μέλη τα οποία ορίζονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή του Πειραιά, ενώ όλα τα μέλη της Εφορείας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ανιδιοτελώς, χωρίς αντιμισθία, αποζημίωση ή άλλη παροχή.

Αξίζει να θυμίσουμε επίσης ότι το Γηροκομείο Πειραιώς εποπτεύεται από την Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, και δεν επιχορηγείται από το Ελληνικό Δημόσιο ή άλλον Δημόσιο Οργανισμό αντιθέτως φορολογείται (ΕΝ.Φ.Ι.Α, φόρο εισοδήματος κλπ).

Το Γηροκομείο Πειραιώς λειτουργεί, κατά κοινή ομολογία, υποδειγματικά παρέχοντας υπηρεσίες στους τροφίμους του με όλες τις δυνατές ανέσεις. Οι υπηρεσίες προσφέρονται από το προσωπικό με ιδιαίτερη αγάπη, στοργή και αφοσίωση, σε ατμόσφαιρα οικογενειακής ζεστασιάς και θαλπωρής, ώστε οι τρόφιμοι να νιώθουν χαρούμενοι και ασφαλείς.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται περίπου 200 ηλικιωμένοι Τρόφιμοι εκ των οποίων οι περίπου 80 είναι κατάκοιτοι, ενώ οι 50 άποροι. Σημειώνουμε ότι το κόστος κάθε ηλικιωμένου ανέρχεται περίπου στα 1.300 ευρώ μηνιαίως.

Τα έσοδα του Γηροκομείου Πειραιώς προέχονται κυρίως από δωρεές ανώνυμων και επώνυμων αδελφών μας, οι οποίοι έχουν ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για την λεγόμενη «τρίτη ηλικία». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός τροφίμων, καταβάλλει χαμηλά τροφεία που καλύπτουν ένα μικρό μέρος του κόστους διαμονής τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δεδομένων και των άσχημων οικονομικών συνθηκών την εργώδη προσπάθεια από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ιδρύματος για τη διατήρηση των συνθηκών διαβίωσης και εξυπηρέτησης των τροφίμων.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, καλείται κάθε ενδιαφερόμενος να διαπιστώσει το αληθές των γραφομένων, επισκεπτόμενος οποιαδήποτε στιγμή το Γηροκομείο Πειραιώς και διαβεβαιώνουμε πως αφενός θα απολαύσει την φιλοξενία από τους εργαζομένους και το διοικητικό προσωπικό, αφετέρου θα αισθανθεί της αγάπη και την οικογενειακή ατμόσφαιρα και θα γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής της κοινωνικής αυτής προσπάθειας. Επίσης, στη διάθεση όλων βρίσκονται και οι θετικές και επαινετικές εκθέσεις των φορέων της πολιτείας μας».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ