Εφημερίδα Κοινωνική

29 Σεπτεμβρίου 2016: Η τελευταία φορά που η Ελλάδα γιορτάζει τη μέρα του καφέ

 Breaking News

29 Σεπτεμβρίου 2016: Η τελευταία φορά που η Ελλάδα γιορτάζει τη μέρα του καφέ
29 Σεπτεμβρίου 2016

Η 29η Σεπτεμβρίου γιορτάζεται ως η παγκόσμια ημέρα του καφέ, ίσως της πιο διαδεδομένης φθηνής απόλαυσης του σύγχρονου κόσμου. Φθηνής είπαμε; Μάλλον θα πρέπει να το ανακαλέσουμε το χαρακτηρισμό…

Φέτος, είναι η τελευταία χρονιά που ο καφές αντιμετωπίζεται ως φθηνή απόλαυση. Η αναμενόμενη -και ψηφισμένη- επιβολή φόρου κατανάλωσης έρχεται να αλλάξει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την τιμή της αγαπημένης συνήθειας. Μια ματιά στα βασικά ρεπορτάζ των μεγαλύτερων εφημερίδων και site αρκεί για να καταγραφεί η νέα πραγματικότητα.

Η αύξηση στην τιμή του κιλού του καφέ αναμένεται να φτάσει έως και 4 ευρώ ανά κιλό. Ποσοστιαία, οι πλέον μετριοπαθείς προσεγγίσεις ανεβάζουν την τιμή του κατά 25%. Στην περίπτωση του ελληνικού καφέ, ωστόσο, η αύξηση αυτή θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 35%.

Άνθρωποι της αγοράς, όπως οι καφεκόπτες αντιδρούν εδώ και καιρό έντονα, επισημαίνοντας τις συνέπειες επιβολής του νέου φόρου τόσο στις επιχειρήσεις τους, όσο και στους καταναλωτές. Για ξαφνικό θάνατο έκανε λόγο σε πρόσφατη συνέντευξή του στο newpost, ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Καλαφατάς.

Θεσμικοί φορείς που σχετίζονται με τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναδείξει τον κίνδυνο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, όταν αναφέρθηκε στην επίπτωση του φόρου σε τοπικές κοινωνίες και αντίστοιχες μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Η ελληνική οικονομία και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει φτάσει στα όριά της. Δεν αντέχει άλλη φορολόγηση. Διάβασα δημοσιεύματα σε sites και εφημερίδες, που αναφέρονταν στο ενδεχόμενο νέας φορολογίας στον καφέ. Η κοινή λογική λέει πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο δυο τινά θα συμβούν. Ή θα μετακυλιστεί η αύξηση στον καταναλωτή ή θα προκύψει »μυστική συμφωνία» μεταξύ ιδιοκτητών καφετεριών και πελατών για μη έκδοση αποδείξεων» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Και αναζητώντας στο διαδίκτυο σχετικά δημοσιεύματα, κάποιοι φαίνεται να έκαναν έναν πολύ απλό υπολογισμό. Σε έναν νέο εργαζόμενο των… 400 ευρώ, ο καφές της ημέρας θα τον επιβαρύνει με έναν επιπλέον μισθό το χρόνο! Στην αρχή… μάς φάνηκε υπερβολικό. Μέχρι να κάνουμε κι εμείς τον υπολογισμό.

29 Σεπτεμβρίου, η παγκόσμια ημέρα του καφέ… Εύκολα, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η φετινή γιορτή αναμένεται να είναι και η τελευταία στην Ελλάδα!

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ