Εφημερίδα Κοινωνική

Το ΕΒΕΠ στηρίζει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Εθνικής αλυσίδας αξίας με επίκεντρο τη Ναυτιλία

 Breaking News

Το ΕΒΕΠ στηρίζει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της Εθνικής αλυσίδας αξίας με επίκεντρο τη Ναυτιλία
22 Ιουλίου 2016

Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στην Εθνική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάσθηκε η νέα πρωτοβουλία-προϊόν της Εθνικής, «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας» (επισυνάπτεται σχετικό αρχείο με ερωτήσεις-απαντήσεις), η οποία σε πρώτο στάδιο, προσφέρεται σε επιχειρήσεις, οι που συμμετέχουν ή θα συμμετάσχουν σε εφοδιαστικές αλυσίδες στον κλάδο της ναυτιλίας.

Παρατίθενται, βασικά σημεία του χαιρετισμού του:

«…Η ανάπτυξη είναι εθνικός στόχος και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτό, ούτε κανείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ανάκαμψη του Πειραιά, θα έρθει από τον πλούτο της θάλασσας. Ωστόσο, η επιστροφή στην ανάπτυξη προϋποθέτει ένα νέο μείγμα πολιτικής, που θα έχει ως κινητήριο δύναμη τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος όμως συνεχίζει να «πνίγεται» από την έλλειψη ρευστότητας. Είναι σημαντικό, να αναπτυχθούν χρηματοδοτικά εργαλεία και λύσεις, που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα, στις δυνατότητες και στις ανάγκες της μικρομεσαίας επιχείρησης, κάτω από τις τρέχουσες, δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφώς θετικός ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, ενός Ιδρύματος με καθοριστική συμβολή στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση, σε όλη την Ευρώπη. Και οφείλουμε, να αναγνωρίσουμε τη στήριξη, που παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μία περίοδο, όπου η πρόσβαση σε χρηματοδότηση έγινε αδύνατη για τις περισσότερες από αυτές. Σε αυτές τις δράσεις, εντάσσεται και η σημαντική πρωτοβουλία «ΕΘΝΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΞΙΑΣ», ένα εξειδικευμένο, καινοτόμο αναπτυξιακό εργαλείο χρηματοδότησης για όλες τις επιχειρήσεις, που περιλαμβάνονται σε αλυσίδες αξίας παραγωγής και ξεκινά με τη χρηματοδότηση συστάδας επιχειρήσεων, οι οποίες συνδέονται με τη Ναυπηγοεπισκευή και τον εφοδιασμό πλοίων.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία αυτή της προσφοράς της Εθνικής Τράπεζας στις επιχειρήσεις, οι οποίες συμμετέχουν ή θα συμμετέχουν σε εφοδιαστικές αλυσίδες και αλυσίδες αξίας στον κλάδο της ναυτιλίας, ο οποίος, όπως όλοι γνωρίζουμε, αντιπροσωπεύει το 7% του Α.Ε.Π. της Χώρας, απασχολεί άμεσα ή έμμεσα, περίπου 300.000 άτομα και καλύπτει ποσοστό, άνω του 30% του εμπορικού ελλείμματος. Ανάλογη, βέβαια, είναι η συνεισφορά της στην οικονομία της Ευρώπης, αφού εκπροσωπεί ποσοστό 46,48% (σε dwt) της κοινοτικής χωρητικότητας. Προσπαθώντας να συμβάλλουμε αποτελεσματικά σε αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο και της τριμερούς συμφωνίας Ε.Β.Ε.Π., Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, θα ήθελα, να σας ενημερώσω ότι, συντονίζουμε τις κοινές μας ενέργειες για τη δημιουργία ενός ισχυρού, ελληνικού Ναυτιλιακού Cluster. Άλλωστε, η συγκέντρωση επιχειρήσεων σε συστάδες, δημιουργεί οφέλη, που βασίζονται κυρίως: στη μείωση του κόστους παραγωγής και μάρκετινγκ, στην ανάπτυξη νέων μεθόδων παραγωγής, στη δημιουργία δικτύων συνεργασίας και στην αξιοποίηση τοπικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Αποτελεί βαθειά πεποίθησή μου, κατ’ έπεκταση, πως όλες οι επιχειρήσεις, που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τη Ναυπηγοεπισκευή, τον ναυτιλιακός κλάδο, αλλά και γενικότερα η ελληνική οικονομία, έχουν να κερδίσουν πολλά από τη δημιουργία ενός επιτυχημένου ναυτιλιακού Cluster.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, θα ήθελα να επισημάνω:

• Η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά, λόγω και των τελευταίων εξελίξεων, παραχώρησης του Ο.Λ.Π. στην COSCO, συνδέεται ευθέως με την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας, εδραιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα στις θαλάσσιες διαμεταφορές.

• Προσπαθώντας να συμβάλλει αποτελεσματικά σε αυτή την κατεύθυνση, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αναλαμβάνει συνεχώς σχετικές πρωτοβουλίες, δρομολογώντας μία σειρά αντίστοιχων ενεργειών. Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω τη δημιουργία ενός νέου, εξειδικευμένου Τμήματος στο Επιμελητήριο αποτελούμενο από 814 επιχειρήσεις με αντικείμενο τις ναυτιλιακές δραστηριότητες και την αναβίωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, λόγω και της ιδιαιτερότητάς του να εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, επικουρικών στην ελληνική ακτοπλοΐα και ποντοπόρο ναυτιλία.

• Στο πλαίσιο του ρόλου του Ε.Β.Ε.Π., ως επισήμου συμβουλευτικού οργάνου της Κυβέρνησης, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, ζητήσαμε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, να εξετάσει το σοβαρό ζήτημα της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού της υπηρεσίας έκδοσης αδειών επισκευής πλοίων, σε συνδυασμό με το αίτημα άσκησης της εν λόγω δραστηριότητας από το Επιμελητήριό μας. Από το 2012, το Ε.Β.Ε.Π. έχει προτείνει στο Υ.ΝΑ.Ν.Π. να αναλάβει τα κόστη και την ευθύνη αυτής της δραστηριότητας. Το Επιμελητήριο έχει τα μέσα και τον εξοπλισμό να προσδώσει προστιθέμενη αξία στο Κράτος, αλλά και στο «επιχειρείν», ως εξής:

α. Θα διαθέσει ανθρώπινο δυναμικό 24/7, καλύπτοντας εξολοκλήρου τα σχετικά κόστη,

β. Θα παρέχει την δυνατότητα της ηλεκτρονικής κατάθεσης δικαιολογητικών και έκδοσης άδειας Ναυπηγοεπισκευής μειώνοντας τα κόστη και τη γραφειοκρατία,

γ. Θα ενημερώνει ηλεκτρονικά τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες με προοπτική διασύνδεσης του Μητρώου επιχειρήσεων του κλάδου, που τηρείται σήμερα στη Γ.Γ. Βιομηχανίας,

δ. Θα τηρεί στατιστικά στοιχεία (κάτι που δεν γίνεται σήμερα) για την παρακολούθηση της δραστηριότητας, ώστε βάση αυτών να ασκείται η αντίστοιχη πολιτική.

Όσον αφορά στις επιχειρηματικές συστάδες (clusters) δεν προβλέπεται ρητά συγκεκριμένη νομική μορφή. Κατά συνέπεια, ενόψει αυτής της ελευθερίας που μέχρι τώρα είχαν, μπορούσαν να είναι απλές ενώσεις προσώπων, να έχουν συσταθεί με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό συνεργασίας ή -ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων- να υιοθετήσουν την νομική μορφή του συνεταιρισμού ή της κοινοπραξίας. Ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος 4399/2016 περιέχει τον πρώτο «νομικό» ορισμό της έννοιας και ορίζει ότι ειδικά για τις ανάγκες και την εφαρμογή του, επιχειρηματικές συστάδες (clusters) θεωρούνται τα δίκτυα επιχειρήσεων, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν ερευνητικά/εκπαιδευτικά ιδρύματα (πανεπιστήμια, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί έρευνας και ανάπτυξης, Ν.Π.Δ.Δ. όπως τα Επιμελητήρια) που δραστηριοποιούνται σε περιφερειακό ή διαπεριφερειακό επίπεδο.

Οι επιχειρηματικές συστάδες διευθύνονται και συντονίζονται από φορέα διαχείρισης με νομική προσωπικότητα στον οποίο συμμετέχουν όλα τα μέλη τους. Η νομική προσωπικότητα αποκτάται από την καταχώρηση στα ειδικά βιβλία και μητρώα που προβλέπονται για την κάθε μορφή νομικού προσώπου, π.χ. Πρωτοδικείο & Γ.Ε.ΜΗ. Ο φορέας διαχείρισης της επιχειρηματικής συστάδας την εκπροσωπεί, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας δραστηριότητες που υποστηρίζουν την ανάπτυξή της. Έτσι, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα η συστάδα να είναι απλή ένωση προσώπων.

Πρέπει οπωσδήποτε να λάβει μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, κοινοπραξίας, συνεταιρισμού, σωματείου ή οποιασδήποτε εταιρείας. Ό, τι λοιπόν γίνει, θα γίνει σωστά και χωρίς να αφήσει κάποια σοβαρή ελληνική επιχείρηση εκτός, αλλά με τη προϋπόθεση ότι και οι επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν το επίπεδο και τους ρυθμούς εξέλιξης της ναυτιλίας, θα αναπτύξουν συνέχεια, συνέπεια και ποιότητα. Τέλος, τολμώ να πιστεύω ότι, στο κλάδο της ναυτιλίας, στο τέλος, πάντα κερδίζουν οι Έλληνες…».

ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας – Ναυτιλία :Ένα καινοτόμο χρηματοοικονομικό εργαλείο για τη στήριξη Ελληνικών Επιχειρήσεων

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. Τι είναι οι Αλυσίδες Αξίας και ποια η σημασία τους στην οικονομία;

Αλυσίδα Αξίας είναι το σύνολο των αλληλένδετων δραστηριοτήτων μέσω των οποίων μια επιχείρηση προσθέτει αξία σε ένα προϊόν. Οι Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας (GlobalValueChains) ουσιαστικά επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να επικεντρώνονται στο τμήμα της διαδικασίας στο οποίο είναι καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές, χρησιμοποιώντας ενδιάμεσα αγαθά και υπηρεσίες από άλλες επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξουν όλες τις δραστηριότητες του κλάδου .Μια τέτοια διαδικασία ανάθεσης δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες μονάδες εντός μιας αλυσίδας αξίας δημιουργεί πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, καθώς κινητοποιεί και επικεντρώνεται σε συντελεστές παραγωγής οι οποίοι είναι πιο φτηνοί, πιο διαφοροποιημένοι και καλύτερης ποιότητας.

2. Τι είναι, τι προσφέρει και ποιες ανάγκες αγοράς καλύπτει το προϊόν «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας»;

Η«ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας» είναι ένα εξειδικευμένο αναπτυξιακό εργαλείο χρηματοδότησης που στηρίζει και προωθεί Αλυσίδες Αξίας στις οποίες συμμετέχουν ελληνικές επιχειρήσεις. Το νέο αυτό προϊόν έρχεται να απαντήσει στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσον αφορά τόσο τη πρόσβασή τους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας όσο και την εν γένει ομαλή εξυπηρέτηση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Συγκεκριμένα, με το προϊόν «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας» προκύπτουν πολλαπλά οφέλη για την Ελληνική οικονομία και των επιχειρήσεων που συμμετέχουν,όπως:

• Πρόσβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και άντληση ρευστότητας με χαμηλό κόστος.

• Υποβοήθηση της διείσδυσης, εδραίωσης και αύξησης της διαπραγματευτικής τους δυνατότητας σε σημαντικές εφοδιαστικές αλυσίδες και παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

• Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της εξαγωγικής τους ικανότητας.

• Επιμόρφωση στελεχών σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία .

3. Πώς μπορούν να ωφεληθούν οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις από τις Αλυσίδες Αξίας;

Η συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις Παγκόσμιες Αλυσίδες Αξίας μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη σε πολλά επίπεδα: εξωστρέφεια, πρόσβαση σε δίκτυα και σε παγκόσμιες αγορές, περισσότερες χρηματοδοτικές δυνατότητες, μείωση κόστους χρηματοδότησης, πρόσβαση σε δεξιότητες, γνώσεις και τεχνολογίες. Ήδη σε πολλές χώρες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε εξειδικευμένα τμήματα των παγκόσμιων Αλυσίδων Αξίας, ενώ συμβάλλουν στις εξαγωγές των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

4. Σε ποιες επιχειρήσεις απευθύνεται το προϊόν «Εθνική Αλυσίδα Αξίας»;

Σε πρώτη φάση, η «Εθνική Αλυσίδα Αξίας» προσφέρεται σε επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν ή θα συμμετέχουν σε εφοδιαστικές αλυσίδες και αλυσίδες αξίας στον κλάδο της ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα κλάδο με ιδιαίτερη σημασία για την Ελληνική οικονομία, που απασχολεί το 6,4% του ενεργού εργατικού δυναμικού της χώρας μας. Σύντομα, το προϊόν θα επεκταθεί και σε υπόλοιπους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας.

5. Πώς λειτουργεί το προϊόν «Εθνική Αλυσίδα Αξίας» στον κλάδο της ναυτιλίας;

Η «ΕΘΝΙΚΗ Αλυσίδα Αξίας» λειτουργεί ως ένα είδος σύμπραξης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, εταιρειών του κλάδου της ναυτιλίας και προμηθευτών του κλάδου.

Συγκεκριμένα:

Οι εταιρείες του κλάδου της ναυτιλίας:

• Επιλέγουν/συστήνουν στα ναυπηγεία όπου ναυπηγούν πλοία τους, υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, τροφοδοσίας πλοίων και λοιπών κλάδων που συνδέονται με την ναυτιλία.

• Μεριμνούν ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέγονται να περιλαμβάνονται στα συμβόλαια που καταρτίζουν με τα ξένα ναυπηγεία για νέες κατασκευές ή επισκευές ποντοπόρων πλοίων και πλοίων κρουαζιέρας.

Οι προμηθευτές του κλάδου:

• Συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα με προϊόντα ή/και υπηρεσίες.

• Αναβαθμίζουν τα πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας τους, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις συμμετοχής τους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η Εθνική Τράπεζα:

• Εξασφαλίζει πρόσβαση και επάρκεια χρηματοδότησης για ελληνικές επιχειρήσεις που εντάσσονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας πλεονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών.

• Στηρίζει ανάγκες ρευστότητας που προκύπτουν από την αύξηση του κύκλου εργασιών των ελληνικών επιχειρήσεων που επιλέγονται.

• Διασφαλίζει πρόσβαση σε πιστοδότηση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέγονται αξιοποιώντας προγράμματα διεθνών οργανισμών όπως τηςEIB/ΕΙF, τηςEBRD και τουIFC/WorldBank.

• Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις με προμηθευτές και τις τράπεζές τους, παρέχει υπηρεσίες παρακολούθησης και είσπραξης απαιτήσεων προς τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιλέγονται.

6. Ποια είναι τα γενικά και ειδικά οφέλη που αντλούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το προϊόν «Εθνική Αλυσίδα Αξίας»;

Τα γενικά οφέλη που αντλούν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι:

• Χρηματοδότηση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας από την παραγγελία πρώτων υλών μέχρι την είσπραξη των απαιτήσεων από τους πελάτες.

• «Κλείσιμο» του σημαντικού χρηματοδοτικού κενού (fundinggap) που υφίσταται για τις επιχειρήσεις.

• Απουσία επιβάρυνσης των ισολογισμών με δανειακές υποχρεώσεις (offbalancesheet).

Τα ειδικά οφέλη που αντλούν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι:

• Στο επίπεδο της χρηματοδότησης απαιτήσεων (receivablesfinancing):

 Ευέλικτη ρευστοποίησηαπαιτήσεων.

 Βελτίωσηισολογισμών (off balance sheet) καιαριθμοδείκτηςΗμερώνΑνοιχτήςΠίστωσης (Days Sales Outstanding -DSO)

 Βελτιστοποίηση προγραμματισμού αναγκών ρευστότητας (cashforecast).

 Δυνατότητα αύξησης κύκλου εργασιών.

 Δημιουργία προστιθέμενης αξίας από την απελευθέρωση πιστωτικών ορίων, ασφαλιστικών ορίων η εσωτερικών ορίων αγοραστών.

• Στο επίπεδο της χρηματοδότησης υποχρεώσεων (payablesfinancing):

 Δυνατότητα προ-χρηματοδότησης προμηθευτών μέσω των εργαλείων πιστοδότησης.

 Έκπτωση στην τιμή μονάδας της πρώτης ύλης λόγω εξόφλησης τοις μετρητοίς από ΕΤΕ.

 Προσυμφωνημένο κόστος χρηματοδότησης αγοράς πρώτων υλών.

 Προγραμματισμός υποχρεώσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις.

 Ενίσχυση σχέσης με στρατηγικούς προμηθευτές , ενίσχυση διαπραγματευτικής ικανότητας .

 Βέλτιστη χρήση του κεφαλαίου κίνησης ( λειτουργικό κόστος).

 Οργάνωση των υποχρεώσεων σε προμηθευτές, ομαδοποίηση πληρωμών και βελτίωση της διαδικασίας συμφωνίας

7. Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες για το μέλλον των Αλυσίδων Αξίας;

Το μέλλον των Αλυσίδων Αξίας θα προσδιορισθεί από τέσσερεις παράγοντες :

• Την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και των διεθνών επενδύσεων.

• Την βελτίωση στις τεχνολογίες παρακολούθησης και συντονισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα μειώσουν το κόστος της λειτουργικής και γεωγραφικής κατάτμησης.

• Την συνεχή αναβάθμιση ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών συστημάτων παραγωγής πουενισχύουν την σημασία των πόρων με υψηλές εξειδικευμένες δεξιότητες καθώς και την επένδυση στις τεχνολογίες.

• Την μείωση της ψαλίδας των μισθών που αποδυναμώνει τα πλεονεκτήματα της μεταφοράς των αλυσίδων αξίας σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους.

8. Πώς τοποθετείται η Ελλάδα στις Αλυσίδες Αξίας και ποιοι είναι οι κρίσιμοι παράγοντες συμμετοχής σε αυτές;

Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει την συμμετοχή της σε σημαντικές Αλυσίδες Αξίας με εφαλτήριο:

• Την πλεονεκτική γεωγραφική της θέση.

• Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

• Την αυξανόμενη εξωστρέφεια των επιχειρήσεων.

Κρίσιμους παράγοντες αποτελούν:

• Η ενσωμάτωση καινοτομίας σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα προσδώσει σε αυτά υψηλή προστιθέμενη αξία.

• Η εφαρμογή διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων ποιότητας και πιστοποίησης.

• Η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

• Η αδιάλειπτη πρόσβαση στην πληροφορία και η αντίληψη του ευρύτερου περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα σε αυτό.

• Η σύσταση επιχειρηματικών συστάδων (clusters) για τη βελτίωση της παραγωγικότητας,την ενίσχυση συνεργιών και την άντληση ωφελειώναπό οικονομίες κλίμακας.

9. Ποιες είναι οι τάσεις στη χρηματοδότηση των Αλυσίδων Αξίας;

• Η αξία τιμολογίων προς χρηματοδότηση στην ΕΕ κυμαίνεται γύρω από το1 τρισεκ. ευρώ που αντιπροσωπεύει το 8% του ΑΕΠ της ΕΕ και πάνω από 8% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού.

• Ανάπτυξη των εθνικών αλυσίδων αξίαςμε ρυθμούς 30% την τριετία 2012-2014 , τάση που αναμένεται να συνεχισθεί.

• Αυξανόμενη χρήση χρηματοοικονομικών εργαλείων και τεχνολογίας για την διαχείριση της ρευστότητας σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας/αλυσίδας αξίας.

• Μεγάλη προστιθέμενη αξία από την βέλτιστη διαχείριση end-to-endτων ροών της εφοδιαστικής αλυσίδας, με τις τράπεζες να παίζουν σημαντικό ρόλο υποστηρίζονταςεπιχειρήσεις για την βέλτιστη αξιοποίηση της ρευστότητας .

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ