Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – Όλα όσα συζητήθηκαν – «Πλούσιο παρασκήνιο»

 Breaking News

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ – Όλα όσα συζητήθηκαν – «Πλούσιο παρασκήνιο»
27 Ιουλίου 2016

Ενδιαφέρον αλλά και… ταλαιπωρία (για τους συμβούλους) είχε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, τη Δευτέρα το βράδυ. Θέματα που ανέδειξε τις προηγούμενες μέρες η εφημερίδα μας συζητήθηκαν εκτενώς, σε μια «μαραθώνια» συνεδρίαση που κράτησε μέχρι αργά τη νύχτα.

*του Κώστα Παναγιωτάκη

Η επιταγή και ο Αγραπίδης

Το θέμα που παρουσίασε η εφημερίδα μας με την διαδρομή παλιάς επιταγής 6,3 εκ. την οποία είχε υπογράψει, επί δημαρχίας του, ο σημερινός αντιδήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης με «πρωταγωνίστρια» την τράπεζα Merrill Lynch και η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα (σ.σ. αλλά και τον διαχειριστικό έλεγχο), δεν έφερε αποδεικτικά στοιχεία για το ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης, αποτέλεσε βασικό θέμα αντιπαράθεσης, με τον Χρήστο Αγραπίδη να ζητάει από το σώμα να τοποθετηθεί επί προσωπικού. Ο Χρήστος Αγραπίδης, περιέγραψε λεπτομερώς όσα συνέβησαν εκείνη την εποχή, επιτέθηκε σε εκείνους που συνειδητά πετούν λάσπη εναντίον του και ανέγνωσε γραμμή προς γραμμή την απάντηση που συμπεριέλαβε στον φάκελο του διαχειριστικού ελέγχου. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι έσπευσαν από την αρχή να μιλήσουν για το ήθος και τις ικανότητες του πρώην δημάρχου, όπως ο Κυριάκος Μανωλάκος, ενώ τηλεφωνική παρέμβαση σε «γραμμή» Αγραπίδη έκανε και ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Κάρλες (σ.σ. απουσίαζε από τη συνεδρίαση λόγω ενός προβλήματος υγείας). Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης είπε ότι ενημερώθηκε για την απάντηση του Χρήστου Αγραπίδη και διαβάζοντάς την έκρινε ότι είναι «πλήρης» επιχειρημάτων.

ΤΡΑΜ, έργα, αντιδράσεις

«Να κάνετε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του ΤΡΑΜ και να ζητήσετε αποζημιώσεις για την μόνιμη πληγή που άνοιξε στον Πειραιά», ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της Ελληνικής Αυγής Ηλίας Κατσαφάδος, απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Πειραιά. Ο Γιάννης Μώραλης επανέλαβε ότι τα έργα είναι δρομολογημένα και όσο για τις «σφοδρές αντιδράσεις όλων των Πειραιωτών», είπε ότι αυτό που είδε στη συγκέντρωση στο Μουσείο, ήταν 20 άτομα που διαμαρτύρονταν. «Τους σέβομαι, αλλά πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι η κατάσταση αυτή δεν αλλάζει σε αυτή τη φάση», πρόσθεσε.

H καταγγελία Βουράκη για το Βεάκειο και οι απαντήσεις

Μια καταγγελία που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Ιωσήφ Βουράκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νέα Αρχή». Όπως δήλωσε, κάποιος γνωστός του πήγε σε sold out παράσταση στο Βεάκειο και δεν βρήκε εισιτήριο αλλά… κάποιοι του πούλησαν μια δωρεάν πρόσκληση εισόδου! Άμεση ήταν η απάντηση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη που είπε ότι δεν πρέπει να ακούγονται αυτά έτσι, στον «αέρα»… και ότι εάν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, θα έπρεπε ο “γνωστός” του Ιωσήφ Βουράκη να είχε κάνει μήνυση!

Μεταφορά Δικαστηρίων Πειραιά

Μπορεί να βρέθηκε η χρηματοδότηση και να «κλείδωσε» η μεταφορά τους στο γιαπί της πρώην Ραλλείου, στο κέντρο της πόλης, αλλά μη νομίζετε ότι το θέμα θα τρέξει γρήγορα… Διότι μιλάμε για συμφωνία Δημοσίου προς Δημόσιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα γραφειοκρατίας… Π.χ. η τροποποίηση στα χαρτιά του χώρου από «δημαρχιακό» σε χώρο «δικαστηρίου». Υπάρχει ωστόσο αισιοδοξία ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα μπει το «νερό στο αυλάκι»…

Δημοτικό Ραδιόφωνο και τοποθετήσεις…

Για το δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά, μίλησε ο αντιπρόεδρος Στέλιος Μπρατσόλης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Αναφέρθηκε στο πολυνομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση και στις αλλαγές που επιφέρει στη γενικότερη λειτουργία των δημοτικών ραδιοφώνων, στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε συνέδρια, αλλά και στη «νέα πορεία» του ΚΑΝΑΛΙΟΥ-1, που -όπως είπε- δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν… Ο Στέλιος Μπρατσόλης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους ανθρώπους του δημοτικού ραδιοφώνου και τους συνεργάτες του. Απάντησε σε ερωτήσεις για τις μετρήσεις ακροαματικότητας, για τη διαφημιστική «πίτα» ενώ συγκινημένος για την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από καιρό, δεν κρατήθηκε και σχολίασε και άλλα θέματα που είχαν προηγηθεί, όπως για παράδειγμα, την κατάσταση των παραλιών του Πειραιά, με τον ίδιο να λέει ότι χρόνια τώρα κολυμπάει στην περιοχή μας και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα! Και μια που μιλάμε για το δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά, αξιοσημείωτη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του, Τάκη Αβραμίδη, ο οποίος με αφορμή σχόλια που γράφονται σε ανώνυμα blogs για το δημοτικό ραδιόφωνο είπε ότι ξέρει ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτά και σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. Όπως σημείωσε, ο ίδιος παλαιότερα διέθετε blog στο internet (ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΠΠΟΔΑΜΕΙΑΣ), αλλά όσα αναρτούσε, έφεραν την υπογραφή και το όνομά του.

Τι γίνεται με την ανάπλαση της Σωτήρος;

Σήμερα το απόγευμα, πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη μια συνάντηση του Δημάρχου με καταστηματάρχες της περιοχής. Η ανάπλαση, αν και μπορεί να προχωρήσει άμεσα, πάει βήμα-βήμα και αυτό γιατί οι καταστηματάρχες πιστεύουν ότι τα έργα θα ξεκινήσουν και δεν θα τελειώσουν ποτέ! Γι’ αυτό ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης επέλεξε να κάνει μια έξυπνη κίνηση… Θα φέρει τους καταστηματάρχες σε επαφή «τετ-α-τετ» με τον εργολάβο και την αρχαιολογική υπηρεσία προκειμένου να ξέρουν από την αρχή τις προθέσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και σε περίπτωση «κολλήματος» να μην ρίξουν το μπαλάκι στον ίδιο… Κοινός στόχος βέβαια είναι να μην επηρεαστεί η περιοχή από τα έργα ανάπλασης.

QUIZ

Πόσοι είναι οι πεζόδρομοι στον Πειραιά που στα χαρτιά είναι χαρακτηρισμένοι «δρόμοι» με αποτέλεσμα οποιαδήποτε παρέμβαση να κολλάει σε γραφειοκρατικό «ύφαλο»; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 61!

Ποιος δημοτικός σύμβουλος ανακοίνωσε ότι θα αποχωρεί από την αίθουσα των συνεδριάσεων όταν τα θέματα της προ ημερησίας διάταξης ξεπερνούν τη 1,5 ώρα; ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας.

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Καμίνια και συνεργασίες

Με αφορμή το θέμα που παρουσίασε χθες η εφημερίδα μας για την προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον Πειραιά και την χρηματοδότηση μελέτης για το πώς επηρέασε η οικονομική κρίση την πόλη μας, πληροφορηθήκαμε και κάτι παραπάνω. Ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα εστιάσει στα Καμίνια και αυτό θα συμβεί διότι εκεί σκοπεύει ο Δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, να αξιοποιήσει το χώρο του Στρατοπέδου Παπαδογιωργή με τη δημιουργία δομών για ανέργους, ευπαθείς ομάδες κ.α.

Περίπτερα να δουν τα μάτια σου…

Στοιχεία για τα περίπτερα που υπάρχουν στον Πειραιά είδαν το φως της δημοσιότητας δια χειρός του αντιδημάρχου Γιάννη Μελά. Μεταξύ των περιπτώσεων που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκαν 33 που δεν είχαν άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, 5 που είχαν κάνει διάφορες παραβάσεις επέκτασης καθώς και ένα που είχε ξεπεράσει κάθε όριο, καθώς κάλυπτε επιφάνεια 26 τ.μ.!

Τους ψηφίσατε… απουσιάζουν!

Η κατάσταση με τις απουσίες από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου έχει φτάσει σε σημείο εκνευρισμού, ακόμη και για όσους παρευρίσκονται σε αυτό! Πληροφορηθήκαμε ότι εστάλη επιστολή προς δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν κάνει «μόδα» την απουσία τους από συνεδριάσεις και επιτροπές (πχ. Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), που τους «προειδοποιεί» να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ή να προτείνουν αντικαταστάτες. Να σημειωθεί ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα διεξαχθεί στις 29/8 οπότε… μέχρι τότε μπορούν κάποιοι να το σκεφτούν καλύτερα!

Αποκάλυψη: Παρά τρίχα να χάσουμε τον Πύργο το 2003!

Κατά καιρούς, λέμε και γράφουμε για τον Πύργο του Πειραιά κάτω στο λιμάνι, αλλά υπάρχουν σημεία της ιστορίας που ποτέ δεν είδαν το «φως» της δημοσιότητας. Ένα από αυτά έχει να κάνει με την περιβόητη τράπεζα Merrill Lynch η οποία, επειδή ο Δήμος Πειραιά (επί δημαρχίας Λογοθέτη) είχε φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντί της, όχι μόνο «χτύπαγε» τα ταμεία του και ζητούσε με δικαστικές αποφάσεις από τη ΔΕΗ να εισπράττει τα δημοτικά τέλη, αλλά είχε βγάλει κατασχετήριο για τον Πύργο με στόχο να τον εκπλειστηριάσει στις 2/4/2003! Ευτυχώς, η παρέμβαση του μετέπειτα δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη αποσόβησε τα χειρότερα…

Άδειες, καταστήματα, Αρχαιολογική Υπηρεσία

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τελευταία για τις άδειες καταστημάτων του Πειραιά. Ειδικότερα, σε περιπτώσεις που γνώμη έχει και το ΚΑΣ και η Αρχαιολογική υπηρεσία, τα πράγματα περιπλέκονται «επικίνδυνα» με το Δήμο Πειραιά να καλείται να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις στο πλαίσιο του νόμου και των αρμοδιοτήτων του.

Ανάπλαση Μικρολίμανου

Υπομονή… στην υπομονή για το Μικρολίμανο. Όπως είχατε διαβάσει στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, οι κατεδαφίσεις ανεστάλησαν μέχρι το 2017, αλλά ο Δήμος Πειραιά έχει κολλήσει σε «τρίτους» παράγοντες. Όπως για παράδειγμα η Επιτροπή Αιγιαλού που αργεί να συνεδριάσει, συνεπώς καθυστερεί το «τυπικό» αλλά… απαραίτητο μέρος της τροποποίησης ρυμοτομικής γραμμής και γραμμής αιγιαλού. Ο Δήμος Πειραιά ωστόσο, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει τις «παράλληλες» διαδικασίες.

Δύσκολο έργο με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Χαραλαμπία Ζηλάκου, έχει βάλει κάτω «χαρτί και μολύβι» για να δει πώς θα καταφέρει ο Δήμος Πειραιά να ανταποκριθεί στις αιτήσεις όλων των οικογενειών που θέλουν να βάλουν τα παιδιά τους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της πόλης. Οι προσλήψεις προσωπικού είναι με το σταγονόμετρο… Υπάρχει εντολή για δομές που πρέπει να συμπτυχθούν και στο πλαίσιο αυτό γίνεται μεγάλη προσπάθεια «χαρτογραφηθούν» οι δυνατότητες του Δήμου Πειραιά.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ