Εφημερίδα Κοινωνική

Έρχονται τα «ραβασάκια» της εφορίας: Πώς να εξοφλήσετε τις υποχρεώσεις σας

 Breaking News

Έρχονται τα «ραβασάκια» της εφορίας: Πώς να εξοφλήσετε τις υποχρεώσεις σας
13 Ιουλίου 2016

«Καυτός» μήνας, φορολογικά, ο Ιούλιος, καθώς σε λίγες μέρες λήγει η παράταση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ανοίγει η «αυλαία» για την καταβολή των φόρων εισοδήματος και ακινήτων.

Εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να ανταπεξέλθουν σε αυξημένες υποχρεώσεις, οι οποίες μέχρι το τέλος του μήνα ανέρχονται σε 5,575 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση.

Η προθεσμία για την αποπληρωμή της πρώτης δόσης φορολογίας εισοδήματος πλησιάζει, στο τέλος Ιουλίου, ενώ και οι επιχειρήσεις επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν τη δεύτερη δόση του φόρου καθώς η πρώτη καταβάλλεται με την υποβολή της δήλωσης. Την ίδια στιγμή, στο τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Από Σεπτέμβριο και μετά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν τις επόμενες δόσεις εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ενώ προς το τέλος του χρόνου θα έρθουν και τα «ραβασάκια» για τα τέλη κυκλοφορίας.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να ανταπεξέλθουν με τρεις τρόπους στις παραπάνω υποχρεώσεις:

1) Κάνοντας χρήση της ρύθμισης των 12 δόσεων που ισχύει για όλους, αφήνοντας τη δόση να καταστεί ληξιπρόθεσμη. Σε αυτή την περίπτωση το επιτόκιο της ρύθμισης ανέρχεται στο 8,76% ετησίως ενώ σε περίπτωση μη καταβολής μιας δόσης χρεώνεται «τσουχτερή» προσαύξηση 15%.

2) Κάνοντας χρήση των πιστωτικών καρτών που προσφέρουν 12 άτοκες δόσεις για την εξόφληση των φόρων, με κίνδυνο βέβαια, αν δεν εξοφληθεί η δόση της πιστωτικής εγκαίρως να ισχύσει προσαύξηση 15%-19%.

3) Επιλέγοντας να αφήσουν τη φορολογική οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη και να καταβάλλουν το ποσό που οι ίδιοι μπορούν να εξυπηρετήσουν. Πρόκειται για μια άτυπη ρύθμιση που ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις καθώς η προσαύξηση στη δόση είναι μόλις 0,73%. Ωστόσο, η επιλογή αυτή ενέχει τον κίνδυνο των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών. Σημειώνεται ότι εφόσον υπάρχει δηλωμένος ένας ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός στο Τaxisnet, τα χρήματα προστατεύονται έως τα 1.250 ευρώ, ενώ για τρεχούμενους λογαριασμούς μισθών και συντάξεων, δεν μπορεί να κατασχεθούν τα ποσά έως 1.000 ευρώ.

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ