Εφημερίδα Κοινωνική

Στα εναέρια μέσα η ελπίδα κατά της φωτιάς στην Κύπρο

 Breaking News

Στα εναέρια μέσα η ελπίδα κατά της φωτιάς στην Κύπρο
22 Ιουνίου 2016

Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται για τέταρτη ημέρα η Κύπρος καθώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και τη συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών με πτητικά μέσα τα μέτωπα που καίνε στο όρος Τρόοδος δεν έχουν ακόμα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

Συνολικά αυτή τη στιγμή στο νησί επιχειρούν 20 πτητικά μέσα από τη Κύπρο, την Ελλάδα, τη Βρετανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Πάντως οι κυπριακές αρχές εκφράζουν την αισιοδοξία τους οτι μέχρι το μεσημέρι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο αφού μοναδικό ουσιαστικό μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει η Ασίνου.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιείται σύσκεψη των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Γεωργίας μαζί με τους αρμόδιους φορείς ώστε να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Παρά πάντως τη σχετική αισιοδοξία οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης παραμένουν εκτός των περιοχών που έχουν πληγεί για λόγους ασφαλείας όπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό ΠΟΛΙΤΗΣ 107,6 ο Αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Προσφέρει βοήθεια και η Τουρκία

Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών, σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

fire1

Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές και υψηλής τεχνολογίας χώρες στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μερικές φορές οι γειτονικές χώρες ζητούν βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση πυρκαγιών και η Τουρκία ανταποκρίνεται.

fire3

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως «αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την πρόταση μετέφερε και τηλεφωνικώς στον κ. Αναστασιάδη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

fire4

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ