Εφημερίδα Κοινωνική

Κύπρος: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Απομακρύνουν κατοίκους

 Breaking News

Κύπρος: Εκτός ελέγχου η φωτιά – Απομακρύνουν κατοίκους
21 Ιουνίου 2016

Κόλαση πυρός στην περιοχή των Σπηλιών στην Κύπρο αφού εκτός από την τεράστια πυρκαγιά που καίει ανεξέλεγκτη πλέον ακούγονται και δυνατές εκρήξεις.

Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με το σταθμαρχείο της Πυροσβεστικής Κακοπετριάς, οι εκρήξεις που ακούγονται από τα Λημέρια της ΕΟΚΑ, της περιόδου 1955-59 κοντά στα Σπήλια, να οφείλονται σε παλιά πυρομαχικά από τον καιρό της ΕΟΚΑ που παρέμειναν κρυμμένα εκεί για δεκάδες χρόνια. Ουδείς ωστόσο μπορεί να το επιβεβαιώσει, αφού η περιοχή δεν είναι προσπελάσιμη σε κανένα αφού η φωτιά έχει αναζωπυρωθεί.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί το πύρινο μέτωπο κοντά στα χωριά Κούρδαλι και Σπήλια, ενώ το βάρος ρίχνεται πλέον στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο χωριό Ασίνου, με τις φλόγες να κατευθύνονται προς την κοινότητα Κανναβιών.

«Σήμερα πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να κλείσουμε το θέμα Σπήλια – Κούρδαλι και ήδη συγκεντρώνουμε τις δυνάμεις μας προς την άλλη κατεύθυνση, τα Καννάβια» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέας Χρίστου.

Για το μέτωπο στα χωριά Κούρδαλι και Σπήλια, ο κ. Χρίστου είπε ότι στην περιοχή επιχειρούν αρκετές δυνάμεις ενώ επικρατεί νηνεμία.

Νωρίτερα, το πύρινο μέτωπο είχε επεκταθεί κοντά στο Κούρδαλι, «αγγίζοντας» δρόμους ενώ κινδύνευσαν και σπίτια, όμως οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν την επέκτασή του, ρίχνοντας αρκετή ποσότητα νερού, με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών να είναι αισιόδοξος ότι στο κομμάτι αυτό «πάμε καλά».

Η κατάσταση δεν είναι το ίδιο ενθαρρυντική στο μέτωπο της Ασίνου, όπου η πυρκαγιά έχει ξεπεράσει την κορυφογραμμή, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην πυρόσβεση, ενώ κατευθύνεται προς τα Καννάβια.

Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, αν και η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη, η κατεύθυνση της πυρκαγιάς φαίνεται ότι έχει πάρει πορεία προς την κοινότητα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Δασών να λέει ότι είναι σε εξέλιξη ο συντονισμός αρκετών μονάδων στην περιοχή.

Τα εναέρια μέσα πριν από λίγο σταμάτησαν τις ρίψεις νερού αφού λόγω της νύχτας δεν μπορούν να επιχειρήσουν με ασφάλεια. Ρίψεις θα ξεκινήσουν και πάλι αύριο στις 5:30 το πρωί. Υπάρχουν φόβοι πως αν τη νύχτα υπάρξουν αναζωπυρώσεις ίσως η κατάσταση να καταστεί και πάλι ανεξέλεγκτη.

kypros2

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχετικά με την πυρκαγιά στην περιοχή Ευρύχου ενημερώνει ότι από την πυρκαγιά απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι, ενώ ένας δασοπυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο Νοσοκομείο Κυπερούντας, όπου και κρατήθηκε για προληπτικούς λόγους.

Λόγω της έντασης της φωτιάς και του πυκνού καπνού ανακοινώθηκε ότι εκκενώνονται τα χωριά Σπήλια, Κούρδαλι και Καννάβια. Πρόκειται για μικρά χώρια και όπως εκτιμά η αστυνομία απομακρύνθηκαν 500-550 άτομα

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κουρδαλίου Σωτήρη Ηλιάδη, στο χωριό, η φωτιά απείλησε τα πρώτα σπίτια, τα οποία βεβαίως έχουν εκκενωθεί, όπως όλη η κοινότητα. Γίνονται ρίψεις νερού από ελικόπτερα και αεροπλάνα και στην περιοχή έχουν σπεύσει ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ήδη, το νησί μετρά καμμένα 15.000 στρέμματα δάσους και δύο νεκρούς πυροσβέστες στην άνιση, όπως αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, μάχη με τις φλόγες.

Ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Κύπρου

Συντονισμένη είναι η προσπάθεια όλων των πτητικών μέσων και των επίγειων δυνάμεων για αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στη Σολέα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Όπως είπε τα μέτωπα της πυρκαγιάς αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αναλόγως γίνονται οι επιχειρήσεις για καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων που έχουμε στη διάθεσή μας και ο χειρισμός να είναι αποτελεσματικός.

Ανέφερε ότι υπάρχουν κατά περιόδους αναζωπυρώσεις σε διάφορες περιοχές και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την φωτιά.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι σε κάποιες περιοχές γίνεται χρήση επιβραδυντικού υλικού. Πρόσθεσε ότι γίνεται προγραμματισμός και γίνεται αντίδραση ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον στην περιοχή.

Σε ερώτηση για το πόσο θα παραμείνουν τα ξένα πτητικά μέσα στην Κύπρο, είπε ότι δεν υπήρξε αίτημα από οποιαδήποτε χώρα για να αποσύρει οποιοδήποτε πτητικό μέσο και θα τα έχουμε στη διάθεσή μας.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι υπάρχει πίεση χρόνου για να αντιμετωπιστεί η φωτιά και να σωθεί το περιβάλλον και υπάρχει ανοικτό αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και αν χρειαστεί αναμένουμε ότι θα υπάρξει και άλλη ανταπόκριση.

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πει οτιδήποτε για την έκταση της δασικής γης που καταστράφηκε και περιορίστηκε να πει ότι η καταστροφή είναι δυστυχώς τεράστια. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι συγκλονισμένη από την καταστροφή και το χαμό δύο ζωών και εξέφρασε την ευχή να μην έχουμε άλλα τέτοια περιστατικά.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι σίγουρα έχει επέλθει κούραση στους άνδρες που μάχονται με τις φλόγες και στις διάφορες υπηρεσίες ενώ εξήγησε ότι γίνεται αντικατάσταση με βάση το πρόγραμμα που υπάρχει και στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν.

Δείτε βίντεο: «Έσβησε» και ο δεύτερος πυροσβέστης στην Κύπρο – Καταστράφηκαν 15.000 στρ. πευκοδάσους

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ