Εφημερίδα Κοινωνική

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου «Μεταξά»

 Breaking News

Επίκαιρη Ερώτηση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου «Μεταξά»
07 Ιουνίου 2016

Επίκαιρη Ερώτηση για τα μεγάλα και οξυμένα λειτουργικά προβλήματα στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά» κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Η Ερώτηση αναφέρει:

«Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Μεταξά” είναι το μοναδικό της ευρύτερης περιοχής στη Δυτική Αττική – Πειραιά και νησιά, στο οποίο απευθύνονται ασθενείς σχεδόν από όλη την Ελλάδα. Ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα και κάθε μέρα οξύνονται με σοβαρές επιπτώσεις για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό. Αν και προβλέπονται 798 οργανικές θέσεις (οι οποίες υπολείπονται των πραγματικών αναγκών), είναι κενές περίπου οι 200! Ταυτόχρονα αυξάνονται συνεχώς οι ελλείψεις φαρμάκων, υλικών και εξοπλισμού, με χαρακτηριστική περίπτωση την έλλειψη αξονικού τομογράφου εδώ και τρία χρόνια, πράγμα απαράδεκτο για ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο, που χρειάζεται να κάνει διάγνωση και παρακολούθηση της εξέλιξης της θεραπείας των καρκινοπαθών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιώτες για τις αξονικές τομογραφίες πληρώνοντας επιπλέον ποσά.

Οι καρκινοπαθείς, λόγω των ελλείψεων προσωπικού, περιμένουν στη λίστα αναμονής κοντά τρεις μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νόσο που ο χρόνος διάγνωσης και θεραπείας σχετίζεται με την ίδια τη ζωή των ασθενών. Επίσης με την καθιέρωση του 10ευρω από την προηγούμενη κυβέρνηση και τη συνέχισή του από τη σημερινή για τη συνταγογράφηση, πολλοί ασθενείς οδηγούνται στα νοσοκομεία γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν από το λεηλατημένο εισόδημά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικός χρόνος του ιατρικού δυναμικού να καταναλώνεται γράφοντας συνταγές με ένα απαρχαιωμένο ηλεκτρονικό σύστημα που διαρκώς “κολλάει”!

Την ίδια στιγμή γίνονται συζητήσεις για μεταφορά της Ενδοκρινολογικής Κλινικής (υψηλού επιπέδου με 15 κλίνες) στο Ογκολογικό, όπου δεν υπάρχουν προβλεπόμενες εγκαταστάσεις, όπως ειδικές τουαλέτες για την αποβολή του ραδιενεργού ιωδίου που απαιτούν πολλές θεραπείες.

Όλη αυτή την κατάσταση βιώνουν και οι ειδικευόμενοι γιατροί, που εκτός των άλλων έχει επίπτωση στην εκπαίδευσή τους για την ολοκλήρωση της ειδίκευσής τους. Στο Παθολογοανατομικό Εργαστήριο οι εργαζόμενες έχουν μείνει τέσσερις από εφτά που ήταν πριν από μερικούς μήνες. Έχουν πάνω από ένα χρόνο να πάρουν άδεια προκειμένου να ξεπεραστούν καθυστερήσεις στις εξετάσεις των ασθενών. Δεν λειτουργεί ο ένας μικροτόμος, μηχάνημα απαραίτητο για να προχωρήσουν οι βιοψίες και να μπορέσει έγκαιρα ο γιατρός να κάνει διάγνωση, ώστε ο ασθενής άμεσα να ξεκινήσει θεραπεία.

Αυτά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, υπηρετώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ: Υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση και στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, δείχνοντας πόσο απάνθρωπο σύστημα είναι και πως μόνο βάσανα μπορεί να προσφέρει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι άμεσα μέτρα θα πάρει:

- Για την κάλυψη των μεγάλων κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

- Για την ενίσχυση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φάρμακα, υλικά, εξοπλισμό με αξονικό τομογράφο κ.ά,. και για να καταργηθούν κάθε είδους πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις, συνταγογράφηση, φάρμακα και θεραπείες».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ