Εφημερίδα Κοινωνική

Άρχισε το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη

 Breaking News

Άρχισε το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων άσυλο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη
08 Ιουνίου 2016

Άρχισε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα προκαταγραφής αιτούντων διεθνή προστασία, που υλοποιεί η Υπηρεσία Ασύλου με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, κατά την έναρξη του προγράμματος έγιναν προπαρασκευαστικές διαδικασίες σε δύο κέντρα φιλοξενίας, στο Ελληνικό και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί δόθηκαν περικάρπια στους πρόσφυγες, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες για το ποια μέρα και ώρα θα χρειαστεί να προσέλθουν οι αιτούντες για την προκαταγραφή. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου, «τα περικάρπια έχουν ως μόνο σκοπό να βοηθήσουν στην οργάνωση του ποιος έχει προκαταγραφεί σε ποια χρονική στιγμή».

Στο Ελληνικό έχει στηθεί ειδικός χώρος για τη διαδικασία της προκαταγραφής των αιτούντων άσυλο, ενώ αντίστοιχος χώρος προετοιμάζεται και στη Θεσσαλονίκη. Στα δύο αυτά κέντρα θα μεταφέρονται για προκαταγραφή πρόσφυγες και από τις άλλες δομές φιλοξενίας.

Από αύριο θα ξεκινήσει η καταγραφή των στοιχείων των προσφύγων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας ο κάθε πρόσφυγας θα λαμβάνει κάρτα αιτούντος άσυλο.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια την εξέταση της αίτησης από τις ελληνικές αρχές, τη μεταφορά του πρόσφυγα σε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙΙ» ή την ένταξή του στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης.

Ενημερωτικό υλικό για τη διαδικασία έχει αναρτηθεί στα αγγλικά και τα αραβικά στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου http://asylo.gov.gr/?page_id=2724.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ