Εφημερίδα Κοινωνική

Άχρηστα καρτοτηλέφωνα; Ή μήπως… «πηγή εσόδων»; – Τι συζητήθηκε στο ΔΣ Πειραιά – Πρόταση για να έχει έσοδα ο Δήμος

 Breaking News

Άχρηστα καρτοτηλέφωνα; Ή μήπως… «πηγή εσόδων»; – Τι συζητήθηκε στο ΔΣ Πειραιά – Πρόταση για να έχει έσοδα ο Δήμος
01 Ιουνίου 2016

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά για μια απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής (δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ) η οποία, σε γενικές γραμμές, «κατευθύνει» του Δήμους στο πώς θα πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντι στους παρόχους δικτύων επικοινωνίας.

Ο λόγος για το θέμα που μπήκε στην ημερήσια διάταξη της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά με τίτλο: «Τροποποίηση της με αριθ. 1/2016 απόφασης Δημ. Συμβουλίου, που αφορά στον καθορισμό των τελών χρήσης κοινοχρήστων χώρων έτους 2016, σύμφωνα με το με αρ. πρωτ. 2420/913/4-2-16 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής».

Στην συγκεκριμένη τροποποίηση αναφέρονται τα εξής: «Για την εγκατάσταση, εκμετάλλευση, συντήρηση, επισκευή και αντικατάσταση δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών και κάθε είδους συναφών ευκολιών (όπως ενδεικτικά κοινοχρήστων τηλεφώνων, στύλων, υπαίθριων μονάδων δικτύου, οικίσκων, κεραιών φρεατίων, καμπινών, αγωγών καλωδιώσεων, κυτίων σύνδεσης) οι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών δεν υπέχουν υποχρέωση καταβολής στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οποιουδήποτε άλλου τέλους φόρου, εισφοράς και εν γένει αποζημίωσης, πέραν των τελών διέλευσης που ορίζονται στο παρόν άρθρο και τυχόν ΦΠΑ»

Με λίγα λόγια, η παραπάνω τροποποίηση αναφέρει ότι οι Δήμοι δεν πρέπει να χρεώνουν με τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων παρόχους δικτύων επικοινωνίας.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του δημοτικού ραδιοφώνου Πειραιά Τάκη Αβραμίδη που «κατακεραύνωσε» την τακτική «παρέμβασης» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής στα έσοδα των Δήμων. Στην ίδια «γραμμή» και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ηλίας Σαλπέας που είπε ότι η συμπεριφορά του Δήμου απέναντι σε εταιρείες που «κερδίζουν» από την πόλη, θα πρέπει να είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που επιβάλλει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, στην απόφαση αυτή συγκαταλέγονται και τα γνωστά σε όλους καρτοτηλέφωνα που υπάρχουν διάσπαρτα στον Πειραιά (ακόμη και αν πολλά από αυτά δεν λειτουργούν). Ωστόσο, υπογραμμίστηκε ότι τα συγκεκριμένα καρτοτηλέφωνα που ομολογουμένως «πιάνουν» χώρο στους Δήμους δεν είναι πλέον «κρατικά»… Την διαχείρισή τους, την έχει η «Ντόιτσε Τέλεκομ», μετά την συμφωνία που υπέγραψε για τον ΟΤΕ.

Με αφορμή λοιπόν την τροπολογία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ήρθαν στην επιφάνεια ερωτήματα του τύπου: «γιατί να μην συμπεριφερόμαστε στην συγκεκριμένη εταιρεία, όπως συμπεριφερόμαστε και στους υπόλοιπους ιδιώτες που καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους στην πόλη;».

Με απλά λόγια, οι δημοτικοί σύμβουλοι πρότειναν αντί ο Δήμος Πειραιά να «υπακούσει» στις εντολές της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, να διεκδικήσει μέσω της δικαστικής οδού «περισσότερα» έσοδα.

Για το παραπάνω θέμα ζητήθηκαν συμβουλές από τη νομική υπηρεσία του Δήμου Πειραιά, που ωστόσο επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου , ζήτησε στοιχεία από ανάλογες αποφάσεις Δήμων που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το παραπάνω θέμα. Η συζήτηση αναβλήθηκε και θα επαναληφθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

***

Διαβάστε τι συμβαίνει σε άλλους Δήμους: «Βαφτίζουν» ταμπέλες καταστημάτων… διαφημίσεις!

Αν η περίπτωση με τα καρτοτηλέφωνα και το Δήμο Πειραιά σας προξένησε το ενδιαφέρον, περιληπτικά θα σας διηγηθούμε τι συμβαίνει λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από τον Πειραιά, ανασύροντας βεβαίως «συγκριτικές» δυσάρεστες αναμνήσεις και από την πόλη μας… Θυμάστε την ιστορία που με το κατέβασμα των «επιγραφών» από τις προσόψεις κτιρίων στο κέντρο του Πειραιά που αιφνιδίως είχε αποφασίσει ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος προκαλώντας μπαράζ αντιδράσεων από επιχειρηματίες της πόλης; Πού να δείτε τι συμβαίνει αυτές τις μέρες σε Κηφισιά – Νέα Ερυθραία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τοπικού εμπορικού συλλόγου ο Δήμος Κηφισιάς ζητεί από τους επαγγελματίες αναδρομικά τέλη διαφήμισης από το 2012 (!) για επιγραφές – ταμπέλες καταστημάτων (δηλαδή τις “κρίνει” διαφημιστικές), κατά τον ορισμό κανονιστικών διατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο εμπορικός κόσμος της Νέας Ερυθραίας (κυρίως) που «φωτογραφίζεται» από τις συγκεκριμένες διατάξεις έχει ξεσηκωθεί και προχωράει σε δυναμικές κινητοποιήσεις αφού πολλοί επιχειρηματίες καλούνται ξαφνικά να πληρώσουν ποσά από 2.000 έως και 5.000 ευρώ, σε περίοδο ισχνών αγελάδων! Όλα αυτά, βεβαίως, είναι απόρροια του φαινομένου της απαξίωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τρομερών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τους μειωμένους ΚΑΠ, τις ελλείψεις προσωπικού, των άδειων ταμείων και του «περιορισμού των κινήσεων» των δημάρχων που πλέον, καλούνται να επιστρατεύσουν ακόμη και την «φαντασία» τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης τους.

*Του Κώστα Παναγιωτάκη

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ