Εφημερίδα Κοινωνική

60 χρόνια Μαρινέλλα – Φωνή από δαντέλα

 Breaking News

60 χρόνια Μαρινέλλα – Φωνή από δαντέλα
03 Ιουνίου 2016

*Από τον Άρη Βασιλειάδη

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλλιερακης

Έχτισε το μύθο της στο φως. Οι συναυλίες της είναι ιεροτελεστία. Η καθεμιά τους είναι ξεχωριστή.

Για να αισθανθείς τη Μαρινέλλα πρέπει να ξέρεις τον τρόπο σκέψης της. Που είναι καθαρά ερωτικός, ειλικρινής και βιωματικός. Γι’ αυτό και δεν ακολουθεί πρόγραμμα καριέρας, δεν τραγουδάει κατά παραγγελία και αποφεύγει κάθε εμφάνιση που δεν την εμπνέει και μοιάζει με συζυγική αγγαρεία. Άλλωστε η επιτυχία δεν έρχεται ούτε με την επανάληψη, ούτε με τη ρουτίνα, ούτε με τη στασιμότητα.

Τη Μαρινέλλα δεν μπορείς να την προβλέψεις. Έχει μάθει να ερμηνεύει το ένστικτό της και να σέβεται τη σιωπή της. Έτσι παραμένει δημιουργική. Μακριά από τη λογική του «σε θαυμάζω αν με θαυμάζεις» εμπιστεύεται συνεργάτες που αξίζουν και έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που κερδίζει κάθε καλλιτεχνικό της στοίχημα.

Όσοι βρέθηκαν στις 11, 12 και 18 Απριλίου στο Παλλάς και στις 22 και 23 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης γεύτηκαν μια σπάνια μουσική συνάντηση. Την καλλιτεχνική συνύπαρξή της με την καταξιωμένη Φιλαρμονική Ορχήστρα “Ομόνοια” Γαστουρίου Κέρκυρας με 35 έμπειρους μουσικούς πνευστών οργάνων που διηύθυνε ο εμπνευσμένος αρχιμουσικός Σπύρος Ράλλης, το φημισμένο Κερκυραίο βαρύτονο Παντελή Κόντο, καθώς και την άρτια μουσικά μεικτή χορωδία Αχαράβης “Νικόλαος Πουλίασης” με 60 εκπληκτικούς χορωδούς με την Αγάθη Κοσκινά στη διεύθυνση.

Ήταν η πρώτη φορά που η Μαρινέλλα ερμήνευσε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ενορχηστρωμένες για πνευστά και πραγματικά εντυπωσίασε. Το κοινό δεν ήξερε τι θα δει. Γνώριζε όμως, ότι θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία. Έστω και αν δεν ήξερε το αποτέλεσμα της συνεργασίας. Το δύσκολο έργο της ενορχήστρωσης ανέλαβε ο νεαρός Νικόλας Αναδολής ο οποίος έπαιξε και πιάνο και δικαιώθηκε. Έλυσε κάθε γόρδιο μουσικό δεσμό και ανύψωσε την καλλιτεχνική αισθητική.

Μέχρι να ακουστούν οι πρώτες νότες του “Καμιά φορά” υπήρχε μια γλυκιά προσμονή με την ορχήστρα και το μαέστρο να απολαμβάνουν το μουσικό εγχείρημα έχοντας εμπιστοσύνη πρώτα από όλα στην έμπνευσή τους. Με τους πρώτους στίχους επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες όλων, απορώντας πως και δεν είχε πραγματοποιηθεί η συναυλία νωρίτερα. Με το “Άνοιξε πέτρα” και το “Η αγάπη όλα τα υπομένει” τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Με το “Έλα κι απόψε” και το “Σταλιά σταλιά” όλοι βρίσκονταν πλέον στον έβδομο ουρανό.

Σε αντίθεση με τις εύθραυστρες και θλιμμένες ντίβες η Μαρινέλλα είναι η μοναδική ίσως δυναμική και αισθαντική σταρ που εμπνέει, δημιουργεί, παρασύρει και ανυψώνει συναισθήματα, διάθεση, ιδανικά και ψυχολογία. Και αυτό γιατί δεν σταματάει να μαθαίνει, να αναζητεί, να ψάχνει και να ξαφνιάζει. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμα και τώρα όταν συμμετέχουν νεότερες τραγουδίστριες στο πρόγραμμά της τις παρακολουθεί με προσοχή από την κουίντα, παρατηρώντας πως κινούνται, πως εκφέρουν το λόγο τους, αν νιώθουν το στίχο και αν περνάει από μέσα τους. Όλα εκείνα τα στοιχεία δηλαδή που τη χαρακτηρίζουν και μετατρέπουν τα τραγούδια της σε ηλεκρικό πεδίο που σε χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά.

Πέρα από εύκολους χαρακτηρισμούς η Μαρινέλλα γνωρίζει σε βάθος τα μυστικά της σκηνής. Ξέρει να ποτίζει με αληθινά συναισθήματα τα τραγούδια της. Να δίνει νόημα σε κάθε στίχο, σε κάθε ανάσα, σε κάθε σιωπή. Σε κάθε λίκνισμα των χεριών της. Γι” αυτό και μας μαγεύει όχι με εκείνη που υποδύεται πως είναι, αλλά με αυτή που είναι.

Ευχαριστούμε θερμά τον Φρέντυ Πυτιλάκη που μοιράστηκε μαζί μας άγνωστες πληροφορίες από τη ζωή της Μαρινέλλας, καθώς και ανέκδοτες φωτογραφίες της από το τεράστιο υλικό που ο ίδιος έχει δημιουργήσει που ξεπερνάει τις 160.000 φωτογραφίες. Ο κύριος Πυτιλάκης θα δημιουργήσει κέντρο έρευνας, τέχνης και πολιτισμού αφιερωμένο στη ζωή και την καριέρα της Μαρινέλλας.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ