Εφημερίδα Κοινωνική

10 Χρυσοί Κανόνες Αποφυγής Ουρολοίμωξης στις Διακοπές!

 Breaking News

10 Χρυσοί Κανόνες Αποφυγής Ουρολοίμωξης στις Διακοπές!
24 Ιουνίου 2016

Tι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες.

Πόσο συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις στους ενήλικες;

Οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ουρολοιμώξεις για ανατομικούς λόγους, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άντρα, επιτρέποντας στα βακτήρια να μπουν γρήγορα στην κύστη. Επίσης, η γυναικεία ουρήθρα απέχει ελάχιστα εκατοστά από το αιδοίο και τον πρωκτό, όπου φυσιολογικά υπάρχουν μικρόβια.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο για ουρολοιμώξεις;

• Κακή υγιεινή

• Κακές συνήθειες ούρησης

Είναι συχνή πρακτική, ιδιαίτερα των γυναικών, να αναβάλλουν την ούρηση, όταν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, αποφεύγοντας να επισκεφτούν την τουαλέτα, παρότι η επιθυμία για ούρηση είναι μεγάλη και επιτακτική. Ακόμη όμως και όταν οι γυναίκες αποφασίσουν να επισκεφτούν μία δημόσια τουαλέτα, ουρούν όρθιες, με αποτέλεσμα να μην χαλαρώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους και να μην έχουν μία φυσιολογική ούρηση.

• Σεξουαλικές πρακτικές

Η σεξουαλική πράξη αποτελεί τη συχνότερη αιτία ουρολοιμώξεων. Μετά τη σεξουαλική επαφή, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ένα σημαντικό αριθμό βακτηρίων στα ούρα τους, τα οποία όμως φυσιολογικά αποβάλλονται σε 24 ώρες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στους άντρες, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ούρηση και στα δύο φύλα μετά την επαφή. Επίσης, το πρωκτικό σεξ αυξάνει τις πιθανότητες ουρολοιμώξεων.

• Αντισύλληψη

Στις γυναίκες που χρησιμοποιούν διάφραγμα ή σπερματοκτόνες ουσίες για αντισύλληψη, μπορεί να ευνοηθεί η ανάπτυξη των μικροβίων.

• Στάση των ούρων

Στην Ουρολογία υπάρχει το αξίωμα: όπου στάση ούρων και λοίμωξη. Το αξίωμα αυτό ενισχύει τις προηγούμενες αναφορές για τον κρίσιμο ρόλο της τακτικής κένωσης της κύστης. Πέρα από αυτό, οποιαδήποτε αιτία δημιουργεί απόφραξη στο ουροποιητικό σύστημα και εμποδίζει τη ροή και την πλήρη αποβολή των ούρων –όπως οι πέτρες και η υπερτροφία προστάτη– οδηγεί αργά ή γρήγορα σε ουρολοιμώξεις.

• Νευρογενής κύστη

• Ουροκαθετήρας

• Σακχαρώδης διαβήτης

Οι ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν συχνά ουρολοιμώξεις, τόσο όταν δεν είναι καλά ρυθμισμένοι, αφού τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στα ούρα αποτελούν «τροφή» για τα μικρόβια, όσο και γιατί η πάθηση συχνά συνοδεύεται από νευροπάθεια της κύστης.

Σπανιότερα αίτια ουρολοιμώξεων αποτελούν συγγενείς παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, η ανοσοκαταστολή σε ογκολογικούς ασθενείς και το AIDS.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ουρολοίμωξης;

Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και των συμπτωμάτων , της κλινικής εξέτασης , των εργαστηριακών εξετάσεων – όπως γενική ούρων , γενική αίματος , καλλιέργεια ούρων , αντιβιόγραμμα, καθώς και της απεικόνισης του ουροποιητικού συστήματος όπως το υπερηχογράφημα , η ακτινογραφία και η αξονική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουρολοιμώξεις;

Η πρώτη αντιμετώπιση είναι η άμεση εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης:

• Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα

• Ούρηση με την πρώτη επιθυμία (σε καθιστή θέση οι γυναίκες)

• Χρήση βαμβακερών εσωρούχων, όχι στενών ρούχων ή εσωρούχων.

• Προφύλαξη κατά τη σεξουαλική επαφή και καθαριότητα πριν και μετά την επαφή.

• Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή

• Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής

• Να μην χρησιμοποιούνται προϊόντα που μπορεί να ερεθίσουν την ουρογεννητική περιοχή, όπως διάφορα λάδια, κρέμες , πούδρες , αρωματικά σαπούνια κλπ.

• Να αλλάζετε τα ρούχα της θαλάσσης και να χρησιμοποιείται πάντοτε στεγνές και καθαρές πετσέτες ώτσε να αποφεύγεται η υγρασία στην ουρογεννητική περιοχή.

• Λήψη χυμών

• Συμβουλευτείτε έγκαιρα τον ουρολόγο.

Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από βακτήρια αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Ο γιατρός θα κρίνει ποιο είναι το κατάλληλο αντιβιοτικό και τη διάρκεια της θεραπείας, ανάλογα με το ιστορικό του ασθενή, το είδος του μικροβίου και το αντιβιόγραμμα. Σε κάποιες περιπτώσεις όπου συνυπάρχει κάποια πάθηση στο ουροποιητικό, όπως λίθος ή υπερτροφία του προστάτη, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το αίτιο σε δεύτερο χρόνο. Οι περισσότεροι ασθενείς θα θεραπευτούν στο σπίτι, παίρνοντας τα φάρμακα από το στόμα. Σε βαριές λοιμώξεις με πυρετό, συνήθως χρειάζεται νοσηλεία σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια αγωγή και ενυδάτωση. Ειδικά αν βρεθεί πυελονεφρίτιδα και διαγνωστεί αίτιο που εμποδίζει τη ροή των ούρων προς την κύστη, ο γιατρός θα συστήσει ειδική αντιμετώπιση.

Δρ. Στυλιανός Κοντός Χειρούργος Ουρολόγος / Ανδρολόγος andrologos

3ετης μετεκπαίδευση στη λαπαροσκοπική/λιθίαση ουροποιητικού/ακράτεια

Μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

Μέλος Ευρωπαϊκής – Ενδο-ουρολογικής Εταιρείας

Μέλος του MEDIPOLIS

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ