Εφημερίδα Κοινωνική

Το «ευχαριστώ» του Πούτιν στον Πειραιά για το νεκροταφείο της Ανάστασης

 Breaking News

Το «ευχαριστώ» του Πούτιν στον Πειραιά για το νεκροταφείο της Ανάστασης
30 Μαΐου 2016

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στη συνέντευξή του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ αναφέρθηκε στο «ευχαριστώ» που είπε ο Πούτιν στον Πειραιά λέγοντας τα εξής: «Και μόνο αυτή η αναφορά είναι ευχάριστη για εμάς. Είναι πολύ σημαντικό ο Ρώσος Πρόεδρος να αναφέρεται και να εκφράζει τις ευχαριστίες του, πέρα από το κράτος και στον Δήμο Πειραιά. Είναι το ρωσικό τμήμα του ρωσικού νεκροταφείου που έχουμε στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Πριν περίπου έναν χρόνο είχα συναντηθεί με τον Ρώσο πρέσβη στην Ελλάδα τον κύριο Αντρέι Μάσλοφ, τον Νοέμβρη, στην Αγία Πετρούπολη. Τον είχα δει στον Πειραιά και τον Νοέμβρη στην Αγία Πετρούπολη.

Τον είχα δει στον Πειραιά, όπου πραγματικά τότε κατάλαβα, πόσο μεγάλη αξία έχουν τα ταφικά μνημεία, κι αυτό το τμήμα του νεκροταφείου της Ανάστασης. Τότε κατάλαβα γιατί κι εγώ γνώριζα φυσικά για το νεκροταφείο της Ανάστασης και το ρωσικό τμήμα, τότε κατάλαβα με την επίσκεψη του πρέσβη το πόσο σημαντικά είναι τα ταφικά μνημεία για τους Ρώσους.

Όπου μου ζήτησε πραγματικά, να μπορεί η πρεσβεία να κάνει εργασίες στο ρωσικό τμήμα. Να το αναμορφώσουν, να το καθαρίσουν, να το συντηρήσουν και να έχουν αυτή την αρμοδιότητα, την οποία και δεν είχαν. Θέλουν να κάνουν αυτό το ταφικό μνημείο στο νεκροταφείο επισκέψιμο στους Ρώσους τουρίστες. Θέλουν να εντάσσεται στις εκδρομές που κάνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην Αθήνα, να ενταχθεί και η επίσκεψη στο ρωσικό νεκροταφείο της Ανάστασης. Έχουν σημαντικά ταφικά μνημεία, παλιούς ναυάρχους, σημαντικούς Ρώσους πολίτες οι οποίοι έχουν ταφεί εκεί και προφανέστατα δώσαμε αμέσως την έγκρισή μας. Πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και δώσαμε αυτή τη δυνατότητα. Ακολούθησε και το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, που είμαστε αδελφοποιημένοι δήμοι, αδελφοποιημένες πόλεις, έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις και πραγματικά ήταν και εκεί μία από τις βασικές συζητήσεις το νεκροταφείο της Ανάστασης. Δεν είχαμε κανέναν λόγο, το εκτίμησαν αν θέλετε και το λέω και δημόσια, δεν μας τιμά, το μόνο που με ενοχλεί εμένα προσωπικά είναι ότι βλέπουμε το ρωσικό τμήμα να είναι πραγματικά ένα μνημείο, επισκέψιμο στους τουρίστες κι εμείς να μην έχουμε δυνατότητα τα υπόλοιπα 80 στρέμματα που είναι το δικό μας κομμάτι να το έχουμε στην ίδια κατάσταση.

Η σύγκριση δηλαδή ενός επισκέπτη δεν ευνοεί τον Πειραιά και τη χώρα μας, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, υποχρέωσή μας είναι να φθάσουμε κι εμείς στο επίπεδο που είναι το ρωσικό τμήμα. Ξέρω ότι είναι πολύ σημαντικό, φέτος είναι και το έτος Ελλάδος – Ρωσίας όπως ξέρουμε, που ο Πειραιάς σκόπευε να ανταλλάξει διοργανώσεις και διάφορες εκδηλώσεις με την Αγία Πετρούπολη. Δεν το έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα για πολλούς λόγους. Εθνικούς και τοπικούς, δυσκολίες οικονομικές και ούτω καθ΄ εξής. Θέλω να πιστεύω όμως ότι το Φθινόπωρο που κορυφώνονται και οι εκδηλώσεις έστω μία ή δύο εκδηλώσεις πολιτιστικές ή αθλητικές, θα γίνουν από την Αγία Πετρούπολη στον Πειραιά και κάτι ανάλογο από τον Πειραιά στην Αγία Πετρούπολη, τουλάχιστον να κάνουμε δύο ή τρεις από τις δέκα εκδηλώσεις που θέλαμε».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ