Εφημερίδα Κοινωνική

Μάνος Κόνσολας: «Καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων»

 Breaking News

Μάνος Κόνσολας: «Καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων»
20 Μαΐου 2016

Το θέμα των τεράστιων καθυστερήσεων στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων, αναδεικνύει, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας σε κοινή Ερώτηση που κατέθεσε με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι τα υδροπλάνα παραμένουν καθηλωμένα, καθώς υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία αδειοδότησής τους, με αποτέλεσμα να πλήττεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και να χάνονται σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

Ο Βουλευτής τονίζει ότι παρόλο που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απλοποιήσει και διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις και παρά το γεγονός ότι υπήρξε και διευκρινιστική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) το 2014, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση ενός μόνο υδατοδρομίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Η χωροθέτηση υδατοδρομίων σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας μπορεί να επιφέρει σημαντικά οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη, καθώς με τα υδροπλάνα διευκολύνονται οι μετακινήσεις των κατοίκων των νησιών και των επισκεπτών, ενώ, ταυτόχρονα, ενισχύεται η τουριστική βιομηχανία, όχι μόνο στο νησιωτικό χώρο, αλλά και σε κεντρικότερες περιοχές της χώρας.

Οι Βουλευτές στην Ερώτησή τους ζητούν την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοδρομίων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών:

Ένα ακόμα επενδυτικό «ναυάγιο» παρακολουθεί απαθής η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για αυτό της δραστηριοποίησης των υδροπλάνων, τα οποία παραμένουν καθηλωμένα, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων εξέτασης των αιτήσεων αδειοδότησής τους αποτελώντας, ουσιαστικά, μία ακόμα περίπτωση παρεμπόδισης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μετά την ψήφιση του Ν. 4146/2013, ακολούθησαν διευκρινιστικές αποφάσεις και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2014, διαμορφώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης υδατοδρομίων. Εντούτοις μέχρι σήμερα το επίτευγμά σας είναι ότι καταφέρατε να αδειοδοτήσετε μόνο ένα υδατοδρόμιο σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία εκδόθηκε τέλη του 2014 στο λιμάνι της Κέρκυρας, ενώ εκκρεμεί ακόμα μεγάλος αριθμός αιτήσεων.

Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά γινόμαστε θεατές της ανικανότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αντιμετωπίσει τα διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν και να εφαρμόσει την πρόβλεψη του νόμου για την έγκριση των τεχνικών φακέλων αδειοδοτήσεων υδατοδρομίων εντός 65 ημερών, προκειμένου να αξιοποιήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η χωροθέτηση υδατοδρομίων στην Εύβοια (Χαλκίδα, Αιδηψό, Κάρυστο, Κύμη), τον Βόλο και τις Σποράδες, η λειτουργία των οποίων θα συμβάλλει στη δημιουργία μιας σημαντικής αναπτυξιακής προοπτικής στο κεντρικότερο γεωγραφικά τμήμα της χώρας, καθώς με τα υδροπλάνα θα διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και κυρίως θα ενισχυθεί ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, επιφέροντας πολλαπλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας επιπλέον θέσεις εργασίας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί μέχρι σήμερα έχει λάβει άδεια λειτουργίας μόνο ένα υδατοδρόμιο;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των υδατοδρομίων, προκειμένου να μπορέσουν να υλοποιηθούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια;

3. Ποια είναι τα προς αδειοδότηση υδατοδρόμια που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του πανελλαδικού δικτύου;

4. Ποια η σκοπιμότητα εκπόνησης ενός νέου νομικού πλαισίου από τη στιγμή που μπορεί να αξιοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4146/2013

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ