Εφημερίδα Κοινωνική

Κατρούγκαλος: «Τέλος» το ΕΚΑΣ – Θα το δούμε από το 2018

 Breaking News

Κατρούγκαλος: «Τέλος» το ΕΚΑΣ – Θα το δούμε από το 2018
14 Μαΐου 2016

Περήφανος για τη νέα διαμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος δήλωσε για ακόμα μια φορά ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος το χαρακτήρισε «δίκαιο» για όλους και δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους. «Έκανα το χρέος μου, πέτυχα το μεγαλύτερο στοίχημα που είχα – ένα δίκαιο σύστημα- και πράγματι είμαι περήφανος γι” αυτή τη μεταρρύθμιση» τόνισε ο υπουργός.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, επικέντρωσε την «επιτυχία» την πολιτικής του στο γεγονός ότι προσπάθησε να βελτιώσει τη δομή του συστήματος και όχι στο να λύσει μόνο το δημοσιονομικό πρόβλημα, όπως έκανε κατά τα λεγόμενά του, η προηγούμενη κυβέρνηση. Επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει «ψαλίδι» στις κύριες συντάξεις, πρόσθεσε δε ότι θα γίνει μία αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που θα αφορά λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων. Επιβαρύνονται αυτοί που έχουν περισσότερα, είπε.

«Ήταν για εμένα το μεγάλο στοίχημα: Πώς μία υποχρέωση που μας ήρθε από το μνημόνιο και έχει όλα αυτά τα κακά πράγματα, όπως τη μείωση της δαπάνης κατά 1%, το κόψιμο του ΕΚΑΣ πώς θα μπορούσα αυτά να τα εφαρμόσω, όπως ήταν στο μνημόνιο; Οπότε, πράγματι, θα ήταν το τελειωτικό χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Εγώ προσπάθησα όλα αυτά να τα ενσωματώσω σε μία πολύ μεγαλύτερης στόχευσης μεταρρύθμιση, που θα κάλυπτε και κάτι που το έχει ανάγκη ο τόπος εδώ και δεκαετίες: Το να ξαναφτιάξουμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα από την αρχή, να προστατεύει τους πιο αδύναμους και να έχει κανόνες ισότητας. Και, ακριβώς, επειδή το πέτυχα αυτό και επειδή βασικές αρχές της αριστεράς είναι η ισονομία και η κοινωνική δικαιοσύνη, πιστεύω ότι έκανα το χρέος μου.»

«Δεν θα κάνουμε οριζόντιες μειώσεις, αλλά η εξοικονόμηση θα βγει από τη δομή, την αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Ξεχωρίσαμε τις προνοιακές παροχές από τις συνταξιοδοτικές» διευκρίνισε ο υπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επόμενες δηλώσεις του, την ίδια ημέρα (στην ΕΡΤ1), ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την εθνική σύνταξη πιο αποτελεσματική από το ΕΚΑΣ.

Για τις μειώσεις στα εφάπαξ υποστήριξε ότι «διορθώνουμε τις ελλείψεις την προηγούμενης κυβέρνησης. Φροντίζουμε κανείς να μην πάρει λιγότερα από τις δίκαιες περικοπές. Κάνουμε δίκαιες περικοπές».


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ