Εφημερίδα Κοινωνική

Προτεραιότητα τα αδέσποτα ζώα – Ο ΠΕΣΥΔΑΠ παρουσιάζει στοιχεία και σημαίνει συναγερμό για την ανάγκη στήριξης του έργου του

 Breaking News

Προτεραιότητα τα αδέσποτα ζώα – Ο ΠΕΣΥΔΑΠ παρουσιάζει στοιχεία και σημαίνει συναγερμό για την ανάγκη στήριξης του έργου του
04 Απριλίου 2016

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Αδέσποτα Ζώα (04.04.2016), αλλά και την επίκαιρη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής την Παρασκευή 01.04.2016, παρουσία εκπροσώπων του φιλοζωκού κινήματος, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) Γρηγόρη Γουρδομιχάλη.

Στην εισήγησή του ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης στάθηκε ιδιαίτερα στην μοναδικότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από τον ΠΕΣΥΔΑΠ, στα σοβαρά έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού που εκτελέστηκαν στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ), ενώ τόνισε ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ παρά τη δύσκολη συγκυρία δεν έχει ούτε ένα ευρώ χρέος ούτε οποιοδήποτε δάνειο. Παράλληλα, έθεσε υπόψη της Εκτελεστικής Επιτροπής το απολογιστικό έργο του Συνδέσμου σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε προκύπτει ότι για το 2015 η υπηρεσία – δραστηριοποιούμενη στους 18 Δήμους – μέλη του Συνδέσμου – πραγματοποίησε συνολικά 3.296 περισυλλογές, 2.628 επανατοποθετήσεις στα σημεία περισυλλογής, 2.800 εμβολιασμούς, 1.391 στειρώσεις, ενώ προώθησε για υιοθεσία 261 αδέσποτα ζώα. Σε σχέση με το 2014, όταν και υλοποιήθηκαν 2.628 περισυλλογές, 2.135 επανατοποθετήσεις, 2.100 εμβολιασμοί, 1.229 στειρώσεις και 221 υιοθεσίες, σημειώνεται ότι παρουσιάζεται αύξηση ύψους 20% στις περισυλλογές, 19% στις επανατοποθετήσεις, 25% στους εμβολιασμούς, 11% στις στειρώσεις και 15% στις υιοθεσίες. Μάλιστα από τα διαθέσιμα στοιχεία του 2016 προκύπτει ότι η αυξητική τάση των επιμέρους δράσεων συνεχίζεται με γεωμετρική πρόοδο, κατ’ αντιστοιχία της αύξησης του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Από τη συγκριτική ανάλυση των στοιχείων εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο ΠΕΣΥΔΑΠ με την ανάπτυξη της εξειδικευμένης δράσης για τα αδέσποτα ζώα και τη λειτουργία του ΔΙΚΕΠΑΖ ως νοσοκομείου για την περίθαλψή τους, συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση ενός ζητήματος που εντάσσεται στο αστικό περιβάλλον των Δήμων – μελών του. Απέκτησε δε ακόμα πιο ουσιαστικό νόημα στις μέρες μας διότι ένεκα της οικονομικής κρίσης πολλοί εγκατέλειψαν τα σκυλιά τους τα οποία περιφέρονται αδέσποτα και χρήζουν κτηνιατρικών εξετάσεων και νοσηλείας, πάσχοντα από λοιμώδη νοσήματα, τα οποία μπορούν να μεταδώσουν είτε το ένα στο άλλο και να εξαπλωθεί η εκάστοτε νόσος.

Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται σαφές ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ επιτελεί κοινωνικό έργο αφού διασφαλίζεται η δημόσια υγεία και συνεπώς η δράση του είναι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Το σημαντικό έργο που προσφέρεται από το ΔΙΚΕΠΑΖ αποδεικνύεται και από τις δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές που έχει λάβει μέχρι σήμερα από φιλόζωους και σωματεία αυτών, αλλά και από ιδιώτες και τα πρακτικά της βουλής της συνεδρίασης ΣΙΕ΄ της 19/9/2011, στα οποία ρητά αναφέρεται ότι το ΔΙΚΕΠΑΖ αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα περιβαλλοντικής συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, το έργο του σε σχέση με τα αδέσποτα αναγνωρίζεται από πάρα πολλούς άλλους όπως είναι η οργάνωση των φιλοζωικών οργανώσεων της Βορείου Αμερικής (ΠΕΤΑ) που επισκέφθηκαν το ΔΙΚΕΠΑΖ, καθώς και από Ευρωβουλευτές.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα παραπάνω εκτυλίσσονται σε μια συγκυρία όπου υπάρχουν δύσκολες οικονομικές συνθήκες, προκλητική αδιαφορία των κυβερνήσεων – σημειώνεται ότι οι συσσωρευμένες δαπάνες που έχει εκτελέσει ο ΠΕΣΥΔΑΠ χωρίς να του αποδοθεί ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ύψους 2.411.171,22 Ευρώ – και ο αμείλικτος πόλεμος συμφερόντων που κρύβονται πίσω από το μανδύα μερικών «φιλοζωικών» οργανώσεων.

Παρόλα αυτά, ο ΠΕΣΥΔΑΠ συνεχίζει με αποφασιστικότητα και ευαισθησία, επενδύοντας στην προληπτική πολιτική και υιοθετώντας το σύνθημα «ΟΧΙ στην εγκατάλειψη των ζώων, ΝΑΙ στη φροντίδα και την υιοθεσία τους». Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκαν ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή – ως απόσταγμα της διαδικασίας – τα εξής:

1. Το ΔΙΚΕΠΑΖ προσφέρει μοναδική υπηρεσία όσο αφορά στη φροντίδα των αδέσποτων ζώων και πρέπει να υποστηριχτεί η δράση του.

2. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποδώσει τις από το νόμο προβλεπόμενες ενισχύσεις προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης για τις δράσεις περίθαλψης των αδέσποτων ζώων που αναπτύσσουν.

3. Το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης πρέπει να επεκταθεί, γιατί μόνο η πρόληψη μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην πηγή του.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ