Εφημερίδα Κοινωνική

Εισαγωγή στα πανεπιστήμια μόνο με απολυτήριο λυκείου

 Breaking News

Εισαγωγή στα πανεπιστήμια μόνο με απολυτήριο λυκείου
18 Απριλίου 2016

Διετές Λύκειο και εισαγωγή σε μη δημοφιλείς σχολές μόνο με το απολυτήριο Λυκείου είναι οι καινούργιες προτάσεις που μελετά η ομάδα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ομάδας Αντώνη Λιάκου στην εφημερίδα «Αυγή», προτείνεται η εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να γίνεται με απολυτήριο λυκείου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ένα από τα σενάρια είναι η απελευθέρωση από τις εξετάσεις για τα Τμήματα που δεν έχουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψηφίους. Το υπάρχων σύστημα σε πρώτο στάδιο δεν πρόκειται να ανατραπεί καθώς είναι αντικειμενικό και αμερόληπτο.

Η υπόθεση είναι ότι σε όσα τμήματα οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις θα αρκεί για την εισαγωγή το (αναμορφωμένο) απολυτήριο Λυκείου. Εκεί όμως που οι υποψήφιοι υπερβαίνουν τις προσφερόμενες θέσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ισχύον σύστημα εξετάσεων. Σε δεύτερη φάση, όταν αποδειχθεί το εύρος, η αξιοπιστία και η λειτουργικότητα του νέου συστήματος θα επιχειρηθεί η σταδιακή αλλαγή των εξετάσεων και στις σχολές υψηλής ζήτησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε: «Η δημιουργία τετραετούς Γυμνασίου θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν κορμό εκπαίδευσης για τους μαθητές, ενώ για το Λύκειο το σχήμα αυτό θα ήταν περισσότερο ερευνητικό, με δυνατότητες επιλογών ομάδων μαθημάτων».

Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν θα περιοριστεί μόνο στο Γενικό Λύκειο, καθώς υπάρχουν σκέψεις και για το Επαγγελματικό Λύκειο να γίνει διετές.

Ο κ. Λιάκος ανέφερε στη συνέντευξή του ότι η παρέμβαση στο εξεταστικό σύστημα είναι εκ των ουκ άνευ για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θα ανακουφίσει τις οικογένειες ως προς τα έξοδα για φροντιστήρια, θα σταματήσεις τις μετεγγραφές οι οποίες ερημώνουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και δημιουργούν συνωστισμό στα κεντρικά.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ