Εφημερίδα Κοινωνική

Χριστιάνα Μητσικούδη: Η κοινωνία πρέπει να έρθει κοντά στα άτομα με αναπηρία – Μαθήματα ζωής από την δημοσιογράφο – συγγραφέα

 Breaking News

Χριστιάνα Μητσικούδη: Η κοινωνία πρέπει να έρθει κοντά στα άτομα με αναπηρία – Μαθήματα ζωής από την δημοσιογράφο – συγγραφέα
06 Απριλίου 2016

*Της Χριστίνας Μπιτάδου

Είναι 31 χρονών γεννημένη και μεγαλωμένη στην Θεσσαλονίκη.

Γεννήθηκε με αναπηρία λόγω ιατρικού λάθους. Συγκεκριμένα όταν γεννήθηκε δεν οξυγονώθηκε ο εγκέφαλος , με αποτέλεσμα να μην παίρνουν εντολή τα κάτω άκρα. Το ιατρικό λάθος της κόστισε. Επισήμως πάσχει από τετραπάρεση. Η τετραπάρεση είναι τετραπληγία των κάτω δυο και μεταφράζεται ως εξής: Υπερτονία, οπισθότονο, αδυναμία ελέγχου κεφαλής, απόκλιση της σπονδυλικής στήλης.

Η Χριστιάνα Μητσικούδη, πριν από αρκετό καιρό είχε βγει ζωντανά στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη στο Star Channel, μιλώντας για το πρόβλημα της, το οποία δεν στάθηκε εμπόδιο στο μεγάλο της όνειρο, την δημοσιογραφία! Με αφορμή όλα αυτά, μου κίνησε την περιέργεια να έρθω σε επικοινωνία μαζί της, να μάθω για την δουλειά της, αλλά και από πού αντλεί τόση θετική ενέργεια.

Την ρώτησα εάν οι γονείς της κινήθηκαν νομικά εναντίον του γιατρού

- Όχι, οι γονείς μου δεν κινήθηκαν με τέτοιες διαδικασίες. Πιο πολύ τους ενδιέφερε από εκεί και πέρα τι θα γίνει. Οι γονείς μου τότε δεν είχαν την ψυχική ηρεμία για να κινηθούν νομικά, όμως επικεντρώθηκαν στο πως εγώ μπορώ να μεγαλώσω καλύτερα με όλες τις ανέσεις και να έχω αυτά που χρειάζομαι. Δηλαδή σκέφτηκαν τις φυσικοθεραπείες αποκατάστασης της κινητικότητας που χρειάζομαι εν μέρει τουλάχιστον και πως θα μπορέσω να βαδίζω με το πρόβλημα. Διότι το πρόβλημα δεν διαγνώστηκε από τις πρώτες μέρες της γέννησης μου, συγκεκριμένα διαγνώστηκε όταν εγώ έγινα ενός (1) χρονών.

Μεγαλώνοντας πήγες σε ειδικό σχολείο…

- Εγώ φοίτησα μέχρι το Γυμνάσιο στην ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων), έμενα όμως στο σπίτι μου. Η ΕΛΕΠΑΠ δεν είναι ίδρυμα δηλαδή δεν μένεις εκεί, είναι σαν σχολείο και κάνεις και τις απαραίτητες φυσικοθεραπείες. Ενώ αποφοίτησα από το 2ο εσπερινό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Πήγα εσπερινό, διότι οι ώρες στο εσπερινό ήταν λιγότερες και μπορούσα το πρωί να κάνω πράγματα για την κινητικότητα μου, όπως φυσικοθεραπείες. Αποφοίτησα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου εκεί έβγαλα και το τμήμα Δημοσιογραφίας.

Από πότε κατάλαβες ότι θα ασχοληθείς με την δημοσιογραφία;

- Το κατάλαβα από τότε που ήμουν 8 χρονών. Από τότε δηλαδή μου άρεσε και παρακολουθούσα δημοσιογραφικές εκπομπές! Παρακολουθούσα μανιωδώς ενημερωτικές εκπομπές και συνειδητοποίησα έτσι ότι αυτή την δουλειά θέλω να κάνω! Τότε μου φαινόταν δύσκολο να ασχοληθώ με την δημοσιογραφία, αλλά εμένα με ενδιέφερε να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και έτσι στο Λύκειο στόχευσα εκεί στην δημοσιογραφία.

Τα πρώτα σου βήματα στον χώρο της δημοσιογραφίας…

- Η πρώτη μου πρακτική όσο ήμουν ακόμα στην σχολή, ήταν στο TV Εγνατία όπου είμαι ακόμα και σήμερα κάνοντας μια εκπομπή ευαισθητοποίησης, «Ριζική Ματιά» ειδική εκπομπή για ΑμεΑ και θέματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων καθαρά ανθρωπιστική και ενημερωτική εκπομπή που προβάλλεται αυτή την στιγμή στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 7 χρόνια. Ενημερώνουμε το κοινό για τέτοια εξειδικευμένα θέματα. Μετά τα βήματα μου πήγαν στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 όπου έκατσα για 1,5 χρόνο εκεί, λάτρεψα την ραδιοφωνία γιατί είναι ένας μαγικός χώρος.

«Άνοιξες τα φτερά σου» πάνω στον χώρο της δημοσιογραφίας με τον καιρό και έχεις κάνει και κάποιες δικές σου εκπομπές. Οι «Εθελοντές σε Δράση» και η «Ριζική Ματιά»…

- Οι «Εθελοντές σε Δράση» έγιναν για 2,5 χρόνια στο Εθελοντικό Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, δεν γίνεται πλέον η εκπομπή, διότι δεν έπαιρνε χρονικά. Παράλληλα δουλεύω και σε ένα site το timeforgoodnews.gr καθώς εκεί έχω αναλάβει ένα υψηλό πόστο, οπότε δεν μπορούσα να έχω και τις δυο εκπομπές μαζί. Η «Ριζική Ματιά» συνεχίζεται ακόμα, καθώς μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί τις εκπομπές και στο κανάλι του Youtube. Είναι εκπομπή ευαισθητοποίησης, γίνεται μια φορά την εβδομάδα κάθε Τετάρτη στις 15:00 το μεσημέρι και κάθε Παρασκευή σε μεταδίδεται σε επανάληψη.

Παράλληλα γράφω και βιβλία. Έχει κυκλοφορήσει ήδη το πρώτο παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το θαύμα των σκύλων» από τις εκδόσεις Μολύβι και τώρα τον Απρίλιο θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο το οποίο θα είναι μυθιστόρημα με τίτλο «Δόξα και Συνείδηση» το οποίο θα είναι αφιερωμένο σε μας τους ανθρώπους των ΜΜΕ.12804012_1119738404711036_1279718008_n

Τα δικά σου μηνύματα που περνάς…

- Η δική μου ταχτική γενικά είναι να βλέπω την ζωή αισιόδοξα. Από μικρό παιδί σκέφτομαι ότι, ότι και ναν σου τύχει αν έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπούν και σε στηρίζουν και έχεις θέληση για την ζωή, δεν βλέπεις κανένα εμπόδιο για να συνεχίσεις.. Εμένα μου αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο. Ο ήλιος βγαίνει κάθε μέρα, την υγεία μας την έχουμε, οπότε την ζωή θα πρέπει να την ζούμε κάθε μέρα. Είναι καλύτερο να χαμογελάμε από το να μιζεριάζουμε! Πρέπει πάντα να βρίσκουμε την δύναμη να σηκωνόμαστε γιατί όλοι μας σε αυτή την ζωή, έχουμε μια ιερή αποστολή. Θέλω οι γύρο μου να είναι χαρούμενοι!

Θέλω να καταλάβει έστω και μια οικογένεια που έχει ένα άτομο με αναπηρία, ότι η κινητική αναπηρία μπορεί να είναι πρόβλημα, αλλά δεν σημαίνει ότι σταματάει η ζωή εκεί πέρα. Προχωράμε, συνεχίζουμε δυναμικά, βλέπουμε τις δυνατότητές μας τις καλλιεργούμε και κάνουμε αυτό που θέλουμε με λίγο διαφορετικό τρόπο.

Εμείς που είμαστε δημοσιογράφοι έχουμε διπλό ρόλο, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία αφού γνωρίσει!

Τα θέματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία είναι πάρα πολλά, και θα πρέπει να παρουσιάζονται με ειλικρίνεια και σεβασμό. Πάνω από όλα στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση και αυτό μπορεί να γίνει πολύ άνετα γιατί η πληροφόρηση επεκτείνεται.12825417_1119738038044406_146812433_n

Η ανταπόκριση του κόσμου μέσα από τα κοινωνικά σας θέματα…

- Η στήριξη είναι πολύ μεγάλη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα να πω στους συνεργάτες μου που πορευόμαστε τόσα χρόνια αλλά και την διοίκηση του καναλιού.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να αποχωρήσεις από την Ελλάδα και να εργαστείς στο εξωτερικό;

- Το να φεύγουμε από τα προβλήματα δεν μας κάνει να τα λύνουμε μας κάνει να τα διογκώνουμε! Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μείνουμε, να δούμε πόσο μπορούμε να «παλέψουμε» και αν δούμε ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και ότι δεν μας μένει άλλη λύση, τότε να φύγουμε από την Ελλάδα.

Η χώρα μας δεν μπορεί να γίνει μια χώρα ηλικιωμένων. Πρέπει να μείνουν οι νέοι άνθρωποι, να «παλέψουμε» για ένα καλύτερο αύριο και σημαντικό είναι ότι οι νέοι άνθρωποι με αναπηρία, δεν έχουμε μόνο δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό ο καθένας από εμάς. Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα έτοιμα, ο καθένας μας πρέπει να βάζει το δικό του λιθαράκι.

Στο τέλος η Χριστιάνα μου εκμυστηρεύτηκε το όνειρό της το οποίο είναι η εκπομπή της να μπορεί κάποια στιγμή να μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση. Γιατί το σημαντικότερο είναι η έγκαιρη ενημέρωση πάνω σε αυτά τα θέματα. Ευχαρίστησε από καρδιάς την εφημερίδα μας αλλά και την δημοσιογράφο Ζήνα Κουτσελίνη που της έδωσε την ευκαιρία να βγει στην εκπομπή της και να μιλήσει για το ευαίσθητο θέμα. Φυσικά της ευχόμαστε κάθε επιτυχία στους νέους της στόχους.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ