Εφημερίδα Κοινωνική

Αυτή είναι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς – συνταξιούχους

 Breaking News

Αυτή είναι η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς – συνταξιούχους
12 Απριλίου 2016

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τη Δευτέρα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως τις 22 Απριλίου.

Παράλληλα έκανε λόγο για έκτακτο Eurogroup για τις τελικές αποφάσεις στις 25 -26 Απριλίου.

Όπως τόνισε «σεβόμαστε τις διαφορές μεταξύ των θεσμών» και «προσπαθήσαμε να βρούμε μια συμφωνία».

O κ. Τσακαλώτος είπε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή δύο νομοσχέδια, το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Είπε επίσης ότιθα προβλέπεται:

- Έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ. Ακέραια για εισόδημα έως 20.000 ευρώ και μετά θα μειώνεται κατά 100 ευρώ αν 1.000 ευρώ εισοδήματος. Έμμεσο αφορολόγητο 9.100

- Αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων

- Αύξηση φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%

Για τις διαπραγματεύσεις είπε: «Είπαμε πως επειδή είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (15-17/4) να διακόψουμε και να επιστρέψουν οι θεσμοί τη Δευτέρα… Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 22 που είναι το Eurogroup. Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Το πιο πιθανό είναι να γίνει έκτακτο Eurogroup στις 25-26 για να ληφθούν οι αποφάσεις… Στα 4 βασικά ζητήματα είμαστε πάρα πολύ κοντά. Έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων».

Πάντως, ερωτηματικά δημιουργεί η ανακοίνωση της κατάθεσης των νομοσχεδίων καθώς πολλοί αναρωτιούνται αν έχουν συμφωνηθεί τα πάντα ή αν η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς ερχόμενη σε ρήξη με τους δανειστές. Σε σχετική ερώτηση για το αν είναι μονομερής η κατάθεση των νομοσχεδίων ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι τα νομοσχέδια για συντάξεις και φόρο εισοδήματος έχει γίνει μεγάλη συζήτηση με τους Θεσμούς, καταλαβαίνουν τις «κόκκινες» γραμμές της Ελλάδας. Αφησε να εννοηθεί ότι τα μέσα για να καλυφθούν οι στόχοι είναι αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κι ότι αυτό είναι ένας καλός συμβιβασμός και θα κατανοήσουν τις κινήσεις αυτές όλοι οι δανειστές.

Λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινηστική ανακοίνωση για την απομείωση της έκπτωσης φόρου, στην οποία αναφέρεται ότι: για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.

Επισημαίνεται ακόμη ότι:

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:

Από 0-20.000 ευρώ 22%

Από 20.001-30.000 ευρώ 29%

Από 30.001-40.000 ευρώ 37%

Άνω των 40.000 ευρώ 45%

Πηγή: imerisia.gr

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ