Εφημερίδα Κοινωνική

Τι απάντησε ο Δρίτσας σχετικά με το προσφυγικό και για το μέλλον της χώρας στον Νίκο Χατζηνικολάου

 Breaking News

Τι απάντησε ο Δρίτσας σχετικά με το προσφυγικό και για το μέλλον της χώρας στον Νίκο Χατζηνικολάου
07 Μαρτίου 2016

Κύριε Υπουργέ Καλή σας ημέρα.

-Καλημέρα σας

Χατζηνικολάου: Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας ποιες είναι οι προσδοκίες μας από αυτό το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών που ξεκινά σε λίγο; Αν ελπίζετε δηλαδή ότι κάτι ουσιαστικό, κάτι καλό μπορεί να βγει από εκεί και πως βλέπετε τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για το Προσφυγικό, μια Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα μετέχει και η Τουρκία για πρώτη φορά και κατά συνέπεια, αποκτά μια ξεχωριστή κρισιμότητα.

Υπουργός: Και τα δύο γεγονότα νομίζω ότι γεννούν προσδοκίες. Το μεν Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών σήμερα, συγκαλείται, ίσως, με τους καλύτερους όρους και συνθήκες που υπήρχαν σχετικά με το προσφυγικό, όλο το προηγούμενο διάστημα. Φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει πλέον σε μεγάλο βαθμό, θα δείξει κιόλας από τον τρόπο που θα διεξαχθεί η συζήτηση και από το τελικό ανακοινωθέν, που ελπίζω ότι θα βγει και από τη συμφωνία όλων. Νομίζω ότι πια συγκαλείται με ωρίμανση της πραγματικής προσέγγισης ότι το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, απαιτεί ψύχραιμες αντιμετωπίσεις, συνολικές και στο οικονομικό και στο διαχειριστικό και στο στρατηγικό και στο διπλωματικό, σε όλα τα επίπεδα και βέβαια, πάνω από όλα στο ζήτημα της υποχρέωσης της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι σηκώνει το τεράστιο βάρος, να αναδειχθεί σε πρωτοπορία στην τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού. Αυτά έχουν ωριμάσει και νομίζω ότι θα αποτελέσουν μια καλή βάση για να είναι δημιουργική η συζήτηση, να είναι ένα Συμβούλιο Αρχηγών που θα χαρακτηριστεί από την τάση και τη συμμετοχή όλων στην αναζήτηση των καλύτερων δυνατών λύσεων και χειρισμών.

Χθες είχαμε μια εξέλιξη Υπουργέ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός ο κ. Νταβούτογλου, υπεσχέθη συνομιλώντας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον κ. Τούσκ, είναι δημοσίευμα των Financial Times αυτό, ότι η Τουρκία θα αποδέχεται πλέον την επαναπροώθηση από τα ελληνικά νησιά στο έδαφός της, όλων των μεταναστών, πλην των Σύρων προσφύγων. Πιστεύετε ότι θα γίνει αυτό; Ακούγεται πολύ ωραίο για να είναι αληθινό και η μέχρι τώρα πρακτική της Τουρκίας έδειξε άλλα πράγματα.

Είναι αλήθεια αυτό, παρά το γεγονός ότι οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι και η Τουρκία είναι μια χώρα που φιλοξενεί στο έδαφός της εκατομμύρια πρόσφυγες. Παρόλα αυτά, ναι ασκούμε κριτική και την ασκούμε με τον πιο δημιουργικό τρόπο και απευθείας, χωρίς ανταγωνιστική διάθεση, για το γεγονός ότι σε πολλά ζητήματα η Τουρκική πλευρά δεν έχει επιδείξει την συνέπεια σε πράγματα που κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί να γίνουν. Δεν είναι όμως το κυριότερο ζήτημα η επιστροφή των μεταναστών. Γιατί εδώ αρχίζει και μία συζήτηση, οι Σύριοι είναι πρόσφυγες, πράγματι, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ επιμένει ότι ένα μεγάλο μέρος των Αφγανών είναι επίσης, πρόσφυγες. Οι Ιρακινοί είναι επίσης, θύματα πολέμου. Να περιορίσουμε τις ροές, να ελέγξουμε τη δυνατότητα αντιμετώπισης δηλαδή, και χάριν, όχι μόνο της εσωτερικής συνοχής ή της προστασίας κάθε χώρας, αλλά και χάριν της προστασίας των ίδιων των προσφύγων. Προφανώς, όλα αυτά πρέπει να τεθούν σε μια ορθολογική βάση. Φοβάμαι όμως, ότι αν δε δούμε το πρόβλημα όπως εκφράζεται και εκδηλώνεται, υπάρχει κίνδυνος να στρουθοκαμηλίσουμε, να έχουμε προσφυγικές ροές πέραν αυτών που προέρχονται από τη Συρία και να αγνοούμε την πραγματικότητα. Είναι πιο σύνθετα τα ζητήματα. Ο ΟΗΕ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, η Ευρώπη, όλοι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα όπως ακριβώς εκδηλώνεται για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε.

Αυτή η κρίση, αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να μετατραπεί σε ευκαιρία για την Ελλάδα; Δεν αναφέρομαι μόνο στην αξιολόγηση. Γιατί όντως επηρεάζει την αξιολόγηση, ακόμα και αν κανείς δεν το τοποθετεί πάνω στο τραπέζι, την ίδια στιγμή, ταυτόχρονα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την Ελλάδα είναι ευνοϊκότερη τις τελευταίες μέρες, το βλέπουμε αυτό και από δηλώσεις Ευρωπαίων. Εγώ ρωτώ και αν θα μπορούσε και στο εσωτερικό της χώρας, να γίνει μια ευκαιρία για ένα restart της οικονομίας. Αν για παράδειγμα, τον όποιο αριθμό προσφύγων αποφασίσει η χώρα μας ότι μπορεί να αποδεχθεί ως μόνιμη παρουσία εδώ, αν μπορούσαμε να συνομιλήσουμε με την Ευρώπη για να ενισχυθούμε οικονομικά, να χτίσουμε για παράδειγμα, μια νέα πόλη; Σκεφτείτε τι οικονομικές επιπτώσεις, θετικές, θα είχε αυτό, ιδίως αν τις δουλειές εκεί τις έκαναν ελληνικές εταιρείες; Προσπαθώ να σκεφτώ θετικά, δεν ξέρω;

Νομίζω ότι απαντήσατε ήδη με ένα τρόπο στο ίδιο το ερώτημα το οποίο θέσατε. Για μεν τη διαπραγμάτευση, νομίζω ότι έτσι έχει τοποθετηθεί και η Κυβέρνηση, είναι άλλο και πρέπει πράγματι να ληφθεί υπόψη, ότι για τα βάρη που σηκώνει η ελληνική κοινωνία αναφορικά με τις συμβατικές μας δεσμεύσεις, ως απότοκο της Συμφωνίας που έχουμε με τους εταίρους, πρέπει να ληφθεί υπόψη η δυνατότητα, και μέσα στη δυνατότητα υπάρχει και το βάρος του προσφυγικού πρώτα από όλα, αυτό είναι αυτονόητο, έτσι πρέπει να γίνει, αλλά δεν πρέπει να μπούμε στη λογική του συμψηφισμού, γιατί αυτό θα ήταν πολύ ολισθηρό έδαφος και για τη μία υπόθεση και για την άλλη. Και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και για την αντιμετώπιση των δεσμεύσεων μας και των πολιτικών που πρέπει να αναπτυχθούν και για την πορεία της χώρας. Για το δεύτερο όμως, που έχει πολύ ενδιαφέρον, νομίζω ότι αυτή είναι μια συζήτηση που ίσως κάποια στιγμή θα αρχίσει και πρέπει να αρχίσει. Χρειάζεται όμως ένα προαπαιτούμενο. Να υπάρχουν πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε…

Δεν είμαστε ο πιο ελκυστικός προορισμός, οικονομικά τουλάχιστον.

Δεν είμαστε και ίσως πρέπει να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες ασύλου. Όχι ίσως, πρέπει οπωσδήποτε. Να δούμε ποιοι από αυτούς τους ανθρώπους πράγματι μπορούν, με νόμιμο τρόπο και με δημιουργικό τρόπο να μπουν σε μια διαδικασία ένταξης στην κοινωνική, οικονομική και παραγωγική ζωή της χώρας. Σε αυτά όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι είμαστε λίγο πίσω. Η χώρα μας υστερεί πολύ στις υπηρεσίες ασύλου, στις διαδικασίες απόδοσης ασύλου και τώρα το πληρώνουμε. Υστερούμε όχι γιατί δε μπορούσαμε, αλλά γιατί θεωρούσαμε ότι αυτό θα είναι ένα πρόσθετο κίνητρο-είναι αυτή η περίφημη θεωρία ότι- ότι σωστό και ορθολογικό κάνεις, θα προκαλέσει μεγαλύτερες ροές προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Είναι πολύ κοντόφθαλμη αυτή η λογική, ποτέ δε μας βοήθησε, απλώς αφήσαμε ευκαιρίες για να οργανωθεί το ελληνικό κράτος και η ελληνική κοινωνία με τρόπο που να μπορεί να αξιοποιεί αυτές τις δυνατότητες ή τουλάχιστον να φτιάχνει αντισώματα και να μη βλάπτεται η ελληνική κοινωνία από τα βάρη αυτά.

Κλείνοντας, ένα ερώτημα που στέλνουν εδώ πολλοί φίλοι, που αφορά τον ΟΛΠ, τα λιμάνια, την παλιά δική σας στάση σε αυτό το θέμα και το γεγονός ότι παρά τις αντιρρήσεις, όχι μόνο τις δικές σας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις, αποκρατικοποιήσεις προχωρούν. Θέλω να έχω το σχόλιο σας για την εξέλιξη του πράγματος. Πως βλέπετε τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται;

Όπως και σε άλλα πεδία οι προγραμματικές μας κατευθύνσεις, πράγματι ήταν διαφορετικές. Η σημερινή στάση αποτελεί προϊόν ενός συμβιβασμού, δε θα μπω σε λεπτομέρειες, τα έχουμε συζητήσει πολλές φορές αυτά, και έχουμε δηλώσει ως Κυβέρνηση, ότι τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε με την Συμφωνία και τις οποίες εν πάση περιπτώσει, θέσαμε και στην κρίση του ελληνικού λαού, είναι μια μεγάλη συζήτηση αυτό, αλλά όντως συνέβη, θα τις τηρήσουμε. Μία από αυτές τις δεσμεύσεις είναι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ σε ιδιωτική επιχείρηση. Έγινε η διαγωνισμός εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων. Να σας πω, γιατί πολλές φορές δημοσιεύονται διάφορα σχόλια, δε υπάρχει καμία καθυστέρηση.

Όλα γίνονται υπό τη βάση των προβλεπομένων χρονικών διαδικασιών. Είμαστε στη διαδικασία ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και μετά ελπίζω να μεσολαβήσει ή πριν, ένα στάδιο διαβούλευσης που είναι κοινό τόπος, διεθνώς και στην χώρα μας, μετά από μια διαγωνιστική διαδικασία, η τελική συμφωνία να επιδέχεται σειρά βελτιώσεων. Αυτό είναι πρακτική των επιχειρήσεων, των κρατών και των κυβερνήσεων διεθνώς. Και στην Ελλάδα έχει συμβεί πολλές φορές και πρόσφατα συνέβη με τα αεροδρόμια. Ελπίζω ότι θα υπάρχουν και εδώ δυνατότητες για κάποιες σημαντικές βελτιώσεις, αναφορικά με τα ζητήματα της εξασφάλισης των χρηστών του λιμένα και μιλώ για μικρούς και μεσαίους χρήστες, αλλά και για μεγάλους χρήστες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα.

Επίσης, την εξασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την εξασφάλιση των δήμων και των παραλιμένιων πόλεων, αναφορικά με παρεμβάσεις που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις πόλεις. Όλα αυτά είναι μπροστά μας και μπορούμε πραγματικά με πολύ γρήγορους ρυθμούς να τα συνεννοηθούμε και να τα βελτιώσουμε.

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ