Εφημερίδα Κοινωνική

Έτσι διεκδικείς ευρωπαϊκά κονδύλια για την πόλη σου – Ο Πέτρος Κόκκαλης «ανοίγει τα χαρτιά του» αποκλειστικά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

 Breaking News

Έτσι διεκδικείς ευρωπαϊκά κονδύλια για την πόλη σου  – Ο Πέτρος Κόκκαλης «ανοίγει τα χαρτιά του» αποκλειστικά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
07 Μαρτίου 2016

*του Κώστα Παναγιωτάκη

Πολλά ακούμε τελευταία για το σχέδιο της «ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης» που ξεκίνησε να υλοποιείται στο Δήμο Πειραιά. Δεν ξέρουμε όμως τι περιλαμβάνει και σε τι πραγματικά θα ωφελήσει την πόλη μας. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με τον «καθοδηγητή» αυτού του σχεδίου, τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Πέτρο Κόκκαλη, που μας έδωσε με απλά λόγια να καταλάβουμε τι ετοιμάζει η δημοτική Αρχή. Κυρίως όμως, μας έδωσε μια εικόνα για τον τρόπο, πλέον, που οι σύγχρονες και «έξυπνες» πόλεις καλούνται να αντλήσουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Από τη συζήτηση με τον Πέτρο Κόκκαλη καταλάβαμε το εξής: Στη σημερινή εποχή, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την κρίση της αυτοδιοίκησης, για να γίνουν μεγάλα έργα στις πόλεις, χρειάζονται ευρωπαϊκοί πόροι. Για να έρθουν αυτοί οι πόροι, χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες, καινοτόμες ιδέες και έτοιμοι φάκελοι. Για να ετοιμαστούν αυτοί οι φάκελοι απαιτούνται «σύγχρονη» καταγραφή αναγκών, αξιόπιστη συλλογή στοιχείων, μελέτες, και βεβαίως, καλά ενημερωμένοι άνθρωποι που θα «τρέξουν» αυτές τις διαδικασίες. Ο Πέτρος Κόκκαλης αποφάσισε να βάλει στις ράγες την στρατηγική του Δήμου Πειραιά για την αξιοποίηση επενδυτικών εργαλείων. Ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τον Πειραιά. Είδε από κοντά, πώς για παράδειγμα στο Ρότερνταμ δημιουργούν «συνθήκες» εξεύρεσης πόρων και αποφάσισε να φέρει αντίστοιχα μοντέλα και στον Πειραιά. Έτσι, μας εξήγησε ότι έχει μπει το νερό στο αυλάκι για την ένταξη του Πειραιά σε μια ευρωπαϊκή «σύμπραξη καινοτομίας», που έχει την ικανότητα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την λειτουργία της πόλης. Όλα αυτά εντάσσονται στο εργαλείο που λέγεται «ολοκληρωμένη χωρική επένδυση» (ΟΧΕ) – ITΙ (Integrated Territorial Investment). Η «ολοκληρωμένη χωρική επένδυση» επιτρέπει αυτό ακριβώς το πράγμα, να μπορεί δηλαδή μέσα από το στρατηγικό σχεδιασμό να εντάξει σε ένα πλαίσιο τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης, αντί να συμβαίνει το αντίστροφο, να κυνηγάμε δηλαδή με το «τουφέκι» κονδύλια «στον αέρα»! Είναι η σύγχρονη στρατηγική που εφαρμόζουν οι δήμοι σε όλη την Ευρώπη.

“Στο πλαίσιο όλων αυτών, ενεργοποιείς επιμέρους δράσεις. Μαζεύεις πρώτα απ’ όλα οτιδήποτε δεδομένο υπάρχει διαθέσιμο στην πόλη και εν συνεχεία προχωράς στην υλοποίηση εφαρμογών «έξυπνης πόλης» (π.χ. εφαρμογή pireapp για smartphones). Θέτεις σε πλήρη λειτουργία το gis (geographic information system), το οποίο συλλέγει τις πληροφορίες της πόλης σου (από τη ρυμοτομία μέχρι τις διαδρομές των απορριματοφόρων) και έχεις τα δεδομένα έτοιμα ανά πάσα στιγμή. Δημιουργείς ώριμα έργα, συνδέεις τα κομμάτια του «πάζλ» και καθορίζεις τους στόχους σου. Επικεντρώνεσαι σε τρεις άξονες, ειδικά για τον Πειραιά: Κοινωνική συνοχή, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, τοπικές αναπλάσεις. Βεβαίως, κοιτάς προς τη θάλασσα, προς τη «γαλάζια ανάπτυξη». Η αλυσίδα αυτή οδηγεί σε ένα σημαντικό στόχο: Θέσεις εργασίας, κάτι που έχει πολύ ανάγκη ο Πειραιάς!”

Για να γίνει κατανοητό, η «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση» αποτελεί για πρώτη φορά, μια ολιστικού χαρακτήρα προσέγγιση με επίκεντρο τα ιδιαίτερα αναπτυξιακά στοιχεία κάθε περιοχής. Είναι εκείνο το εργαλείο που μπορεί να συσπειρώσει το Δήμο, την Περιφέρεια, ερευνητικούς φορείς (π.χ. Πανεπιστήμιο Πειραιά) και την κοινωνία των πολιτών για την υλοποίηση ενός πολυθεματικού και πολυτομεακού αναπτυξιακού σχεδίου έτσι ώστε να διαμορφωθεί εκείνη η κρίσιμη «μάζα» παρεμβάσεων που θα επιφέρει βιώσιμα αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο (ΟΧΕ) για έναν Δήμο μπορεί να αφορά σε έργα και δράσεις που έχουν να κάνουν με την καθαριότητα και το περιβάλλον, με την επιχειρηματικότητα, με την απασχόληση, με τον πολιτισμό, με τον τουρισμό. Βασική παράμετρος επιτυχίας ενός τέτοιου στρατηγικού προγράμματος είναι να έχει στο σχεδιασμό του δράσεις από πολλούς τομείς πολιτικής (άρα Επιχειρησιακά Προγράμματα) που θα οδηγήσουν σε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Η υλοποίηση αυτών των δράσεων-έργων γίνεται μέσα από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ τα οποία η Ε.Ε. τα χρηματοδοτεί με τα Ταμεία που έχει δημιουργήσει και τα οποία ενισχύουν συγκεκριμένες δράσεις ανάλογα με την αποστολή τους. Τα ταμεία αυτά είναι: το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ). Στο πλαίσιο αυτό, όπως μας είπε ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Δήμος Πειραιά, αυτό τον καιρό, προετοιμάζει τη δική του πρόταση.

 

 

*ITΙ – ΟΧΕ (Integrated Territorial Investment – Oλοκληρωμένη χωρική επένδυση): Φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ. Επιτρέπει την εφαρμογή επιχειρησιακών προγραμμάτων κατά τρόπο διατομεακό και την άντληση χρηματοδοτήσεων από διάφορους άξονες προτεραιότητας ενός ή περισσότερων επιχειρησιακών προγραμμάτων για την εξασφάλιση της εφαρμογής μιας «ολοκληρωμένης στρατηγικής». Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά μόνο εάν ο “ενδιαφερόμενος” διαθέτει μια ολοκληρωμένη, διατομεακή εδαφική στρατηγική. Ο Πειραιάς, αυτή την περίοδο, ετοιμάζει το δικό του φάκελο.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ