Εφημερίδα Κοινωνική

Στα μονοπάτια της «γευστικής ιστορίας» του ΜΙΡΑΝ στον Πειραιά

 Breaking News

Στα μονοπάτια της «γευστικής ιστορίας» του ΜΙΡΑΝ στον Πειραιά
09 Φεβρουαρίου 2016

*της Χριστίνας Μπιτάδου

Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σεργιάνι στις γεύσεις του Πειραιά και τα βήματά μας, μας οδήγησαν στα μοναδικά μονοπάτια της ιστορίας του ΜΙΡΑΝ στην οδό Τσαμαδού 2 και Γούναρη. Μια ιστορία πλασμένη με παράδοση, μεράκι και αρώματα που ξεκινούν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, την Κωνσταντινούπολη και φτάνουν μέχρι τα πρώτα βήματα του προσφυγικού Πειραιά.

Το ΜΙΡΑΝ «κουβαλάει» μια γευστική παράδοση 90 ετών αλλά και τα μυστικά της τέχνης του Μιράν Κουρουνλιάν, του ιδρυτή και εμπνευστή της επιχείρησής.

Θελήσαμε να μάθουμε κάποια στοιχεία για αυτά τα «μυστικά» που έχουν κάνει την επιχείρηση ξακουστή σε όλο τον Πειραιά, και όχι μόνο…

miran1

ΑΠΟ ΓΕΝΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΑ

Η γευστική περιπλάνηση μας πήγε πίσω στο 1915. Εικόνες άλλης εποχής, πολλές από τις οποίες σου φέρνουν δάκρυα αλλά και περηφάνια για εκείνους που άντεξαν και έκαναν την καθημερινότητά τους, τέχνη.

Ο παππούς Μιράν έχοντας φύγει από την Μικρά Ασία, ήρθε στον Πειραιά στην Παλαιά Κοκκινιά και το 1950 καταπιάστηκε με την τέχνη που γνώριζε περισσότερο από καθετί: να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι με όλη του τη μαεστρία, ξεκινώντας έτσι την παραγωγή των προϊόντων, μεγαλώνοντας το δίκτυο διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Με εφόδιο το μεράκι και τη φήμη που σιγά σιγά αποκτούσε, ο Μιράν Κουρουνλιάν κατάφερε να στεγάσει τα προϊόντα του στην οδό Ευριπίδου 45 στην Αθήνα σε ένα μικροσκοπικό κατάστημα μόλις 3 τετραγωνικών μέτρων που δημιουργούσε ουρές από τους λάτρεις των εδεσμάτων που παρήγαγε ο ίδιος!

Η φήμη της επιχείρησης γρήγορα επεκτάθηκε, μαζί και η ίδια η επιχείρηση. Το 1950 σηματοδότησε η δημιουργία ενός πρότυπου εργοστασίου για την παραγωγή των προϊόντων Μιράν, μεγαλώνοντας έτσι το δίκτυο διανομής σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Λίγα χρόνια αργότερα, το εργαστήριο ανέλαβε ο γιος του παππού Μιράν, Μπέδρος Κουρουνλιάν, ακολουθώντας πιστά την παράδοση του ιδρυτή, αλλά αξιοποιώντας και τις ευκαιρίες για το μέλλον.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της επιχείρησης, ο Μπέδρος, το 1983 επεκτείνει το εργοστάσιο κι έτσι δημιουργείται μια σύγχρονη μονάδα σε μια έκταση 1.300 τμ. όπου παράγονται πλέον σε μεγαλύτερες ποσότητες τα δύο κλασικά προϊόντα, ο παστουρμάς και το σουτζούκι. Παράλληλα επεκτείνεται ακόμη περισσότερο το δίκτυο διανομής και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας και επεκτείνεται η πελατεία στην Οδό Ευριπίδου 45 στην Αθήνα θέτοντας σε λειτουργία ένα σύστημα διανομής κατ΄ οίκον σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στη δεκαετία του 90, την επιχείρηση αναλαμβάνουν οι «κληρονόμοι» της παράδοσης και της αφοσίωσης του παππού Μιράν, ο συνονόματος Μιράν και ο Κρικόρ Κουρουνλιάν.

Με την επίμονη και συνεχή δουλειά, οι εγγονοί καταφέρνουν να μετατρέψουν την εταιρία Μιράν στη μεγαλύτερη στο είδος της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, διατηρούν ανέπαφη τη μέθοδο για την επεξεργασία των προϊόντων από την εποχή της δημιουργίας του πρώτου εργαστηρίου. Ο παστουρμάς στεγνώνει σε ευάερους και ευήλιους χώρους, χωρίς καμία μηχανική παρέμβαση, με αποτέλεσμα η ωρίμανσή του να γίνεται φυσικά και αβίαστα. Μία χρονοβόρα μέθοδος, που όμως δικαιώνεται απόλυτα στο αποτέλεσμα.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Οι προσπάθειες ξεπερνούν πλέον τα όρια της Ελλάδας ώστε τα προϊόντα Μιράν να γίνουν γνωστά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και παράλληλα εξερευνούν τόσο τις δυνατότητες για νέα προϊόντα, όσο και την επέκταση του ιστορικού πλέον καταστήματος στην Οδό Ευριπίδου.

Ως αποτέλεσμα, συνάπτονται συνεργασίες με ντόπιους παραγωγούς και παράγονται πλέον και μοσχαρίσια λουκάνικα με τη σφραγίδα Μιράν. Επιπλέον, στα εδέσματά προστίθεται και ο σπάνιος παστουρμάς καμήλας, ένα ελαφρύ στη γεύση προϊόν που δένει αρμονικά με τα μπαχαρικά του παστουρμά. Αλλά οι καινοτομίες δεν σταματούν εκεί. Δούλεψαν για τη δημιουργία άοσμου παστουρμά (πατέντα!), ενώ κυκλοφόρησαν και φέτες παστουρμά σε ειδική αεροστεγή συσκευασία, για να διατηρεί όλη του τη φρεσκάδα.

Επιπλέον, πρόσφατα αναδιαμορφώθηκε το κατάστημα στην Οδό Ευριπίδου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που «παντρεύει» ιδανικά την παράδοση με στοιχεία του σήμερα και προσφέρει πολλά ντόπια προϊόντα όπως μπαχαρικά, τυριά, αλλαντικά και εκλεκτά εδέσματα από Μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Με σκοπό την ενδυνάμωση της ονόματος ΜΙΡΑΝ δημιουργήθηκε νέο κατάστημα στον Πειραιά, στη οδό Τσαμαδού 2 και Γούναρη, το οποίο από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν οι συμπολίτες μας. Η κίνηση αυτή έγινε με στόχο να αναδειχτεί ακόμη περισσότερο η ιστορία του καταστήματος αλλά και επειδή ο Πειραιάς έδειξε εξ’ αρχής την εμπιστοσύνη του στα συγκεκριμένα προϊόντα και στις υπέροχες παραδοσιακές «συνταγές» του ΜΙΡΑΝ. Βλέπετε, μια πόλη που έχει τόσο βαθιά χαραγμένες μνήμες από το προσφυγικό, δεν θα μπορούσε να μην ξεχωρίσει από την αρχή την ποιότητα του MIΡAN.

miran3

Μπαίνοντας μέσα στο κατάστημα, απολαμβάνεις μονομιάς εικόνα και μυρωδιά. Ευρύχωρο και γεμάτο με ξεχωριστά προϊόντα, που σε βάζει σε γευστικές προκλήσεις.

Μιλήσαμε με τον Οννίκ, ο οποίος είναι ένας από τους συγγενείς του Μιράν. Όπως είπε ο ίδιος οι Πειραιώτες τους έχουν «αγκαλιάσει» από την αρχή και τους εμπιστεύονται για την ποιότητα, το όνομα και την γεύση που προσφέρουν τόσα χρόνια. Καθημερινά σχηματίζονται ουρές στο κατάστημα, από πελάτες που επιμένουν στην ξεχωριστή ποιότητα, στην «άριστη συμβουλή» και στην ιδιαίτερη γεύση των αλλαντικών.

Στα «ατού» του ΜΙΡΑΝ, ο χειροποίητος παστουρμάς, το σουτζούκι, το βοδινό λουκάνικο. Τα αγοράσαμε και μας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις! Όσο για τις τιμές, προσιτές για όλους.miran2

Φεύγοντας ρωτήσαμε τον Οννίκ για το πόσο ικανοποιημένοι είναι με την αγοραστική κίνηση του Πειραιά, υπό συνθήκες κρίσης. Μας είπε είναι αρκετά ικανοποιημένοι από την εμπιστοσύνη του κόσμου που πλέον, ξέρει να ξεχωρίζει και να επιλέγει το «καλό» και «ποιοτικό».

Αν λοιπόν είστε και εσείς σε αυτή την κατηγορία των καταναλωτών, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να επιλέξετε για το τραπέζι σας τις γεύσεις του ΜΙΡΑΝ! Είναι ό,τι καλύτερο και προσεγμένο μπορείτε να βρείτε στην κατηγορία των αλλαντικών. Μια δοκιμή θα σας πείσει…

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ