Εφημερίδα Κοινωνική

Ιστορική πόρτα Μάντρας Μπλόκου

 Breaking News

Ιστορική πόρτα Μάντρας Μπλόκου
26 Φεβρουαρίου 2016

Ο πολιτισμός μας φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τιμούμε την ιστορία μας. Από τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε δημιουργικά όλα τα στοιχεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και από τις ενέργειές μας προκειμένου να μείνουν τα στοιχεία αυτά ζωντανά, ώστε να μεταλαμπαδευτούν στις επόμενες γενιές.

Ο ιστορικός χώρος της Μάντρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς κρατά ζωντανό ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας. Εκατοντάδες σχολεία από όλη την Αττική επισκέπτονται το χώρο, ξεναγούνται και μαθαίνουν την ιστορία ενός λαού, μιας πόλης που θυσίασε παιδιά της στον αγώνα κατά του φασισμού.

Από την πρώτη στιγμή, με απόλυτο σεβασμό στο χώρο, προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις, να συντηρήσουμε το χώρο του Μπλόκου και να δημιουργήσουμε τις υποδομές για να δεχτεί επισκέψεις σχολείων. Γιατί όσο μένει ζωντανή η μνήμη, υπάρχει ελπίδα…

Η ξύλινη πόρτα του Μπλόκου, αυτή που είδε τη θυσία των πατριωτών μας που εκτελέστηκαν εκεί και βάφτηκε από το αίμα τους, είχε με τα χρόνια κακοποιηθεί και σαπίσει σε κάποια σημεία της. Για μας και για το σεβασμό στην ιστορία της πόλης έπρεπε να αποκατασταθεί και όχι να αντικατασταθεί με μια καινούργια πόρτα.

Έτσι λοιπόν, εδώ και μία εβδομάδα, μετά από συνεννοήσεις που κράτησαν μερικούς μήνες, η ιστορική πόρτα του Μπλόκου της Κοκκινιάς μεταφέρθηκε στο Εργαστήριο Συντήρησης Ξύλου, της Διεύθυνσης Αρχαίων και Νεοτέρων μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Εκεί, με την επιμέλεια του εργαστηρίου, θα συντηρηθεί και θα τοποθετηθεί στον εσωτερικό χώρο της Μάντρας, προκειμένου να μην καταστραφεί. Στη θέση όπου βρισκόταν μέχρι σήμερα η πόρτα, θα δημιουργηθεί και θα τοποθετηθεί ένα πιστό αντίγραφο που θα επιμεληθεί η ίδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ