Εφημερίδα Κοινωνική

O Δήμος Χαϊδαρίου πραγματοποιεί θεατρική παράσταση του Π.Α.ΜΕ.

 Breaking News

O Δήμος Χαϊδαρίου πραγματοποιεί θεατρική παράσταση του Π.Α.ΜΕ.
11 Φεβρουαρίου 2016

Την Κυριακή 14 Φεβρουάριου 2016 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου (Αίθουσα εκδηλώσεων) θα πραγματοποιηθεί θεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Π.Α.ΜΕ.

Η παράσταση που θα «ανέβει» έχει τίτλο από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου», που περιλαμβάνεται στη συλλογή «Επικαιρικά».

Όπως είπε ο ίδιος ο ποιητής, «τα επικαιρικά είναι η άμεση ανταπόκριση στο γεγονός, ο ύμνος των ηρώων ή τα ημερολογιακά σημειώματα εξορίας. Η εν θερμώ καταγραφή του αγώνα, το χρονικό, μέρα με τη μέρα, με μόνη εξαίρεση τις Γειτονιές του κόσμου, 1949 – 1951, που εκτείνονται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο, ανασυνθέτοντας ολόκληρη τη δεκαετία…».

Και στις «Γειτονιές του κόσμου» διακρίνεται η τεράστια αφυπνιστική δύναμη της ποίησης του Γ. Ρίτσου. Μιας ποίησης που με βαθύ αίσθημα ευθύνης φρόντισε πάντα να αποτελεί «οδηγό μάχης κι ευτυχίας, ένα όπλο στα χέρια του λαϊκού αγωνιστή, μία σημαία στα χέρια της ελευθερίας…», όπως σημειώνει και στην αρχή του ποιήματος «Οι γειτονιές του κόσμου», που γράφτηκαν την περίοδο 1949 – 1951, όταν ο ποιητής ήταν κι αυτός εξόριστος στη Μακρόνησο και στον Αϊ – Στράτη.

Η τέχνη του Γιάννη Ρίτσου αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα τέχνης που εμπνέεται από τα υψηλότερα ιδανικά, εκείνα της πάλης για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η ποίησή του ενσαρκώνει τους ανεκπλήρωτους ακόμη πόθους του λαού για δίκιο κι ευτυχία. Το μεγαλείο της ποίησης του Ρίτσου δεν οφείλεται μόνο στην ευφυΐα, στη διορατικότητα και το ταλέντο του, αλλά κυρίως στους δεσμούς αίματος που τον ενώνουν με την εποχή και το φορέα της κοινωνικής αλλαγής, την εργατική τάξη και τους όπου Γης αδικημένους.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ

prosklhsi


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ