Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΝΤΑΣΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά: «Φωτιές» άναψε και πάλι το θέμα των ΠΑΡΟΔΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ – Δεν πέρασε η πρόταση της αντιπολίτευσης! Τι είπε ο Γ. Μώραλης – Τι απαντούν οι συνδυασμοί

 Breaking News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΝΤΑΣΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά: «Φωτιές» άναψε και πάλι το θέμα των ΠΑΡΟΔΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ – Δεν πέρασε η πρόταση της αντιπολίτευσης! Τι είπε ο Γ. Μώραλης – Τι απαντούν οι συνδυασμοί
11 Φεβρουαρίου 2016

«Φωτιά» άναψε στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά η συζήτηση για το γνωστό πλέον πρόβλημα των «ΠΑΡΟΔΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ», εκείνων δηλαδή των κατοίκων, κυρίως της περιοχής των Καμινίων, που έχουν λάβει ειδοποιητήρια από το Δήμο Πειραιά για οφειλές χιλιάδων ευρώ σχετικά με απαλλοτριώσεις που έγιναν στην περιοχή τους πριν χρόνια! Οφειλές τις οποίες οι προηγούμενοι δήμαρχοι τους έλεγαν ότι δεν θα πληρώσουν, όμως πρόσφατα βγήκαν στην επιφάνεια, ξεπερνώντας ακόμη και την αντικειμενική αξία των ακινήτων τους! Οι διαδικασίες δυστυχώς, εις βάρος των παροδίων ιδιοκτητών έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που πλέον βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Το θέμα είχε αναδείξει σε όλο το φάσμα του η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ. Έκτακτες συνεδριάσεις, διαπαραταξιακές επιτροπές, πιέσεις της δημοτικής Αρχής Γιάννη Μώραλη προς την κυβέρνηση, επερωτήσεις βουλευτών, απαντήσεις υπουργείων κ.α. Ακόμη ωστόσο, λύση δεν έχει δοθεί. Το θέμα κρέμεται από μια λεπτή κλωστή που ταλαντεύεται ανάμεσα σε νομικές και πολιτικές προτάσεις. Ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ με τους παρόδιους ιδιοκτήτες «παίχτηκε» την Τετάρτη το βράδυ στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά. Δεκαεφτά σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αξιοποίησαν τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, μάζεψαν υπογραφές και έφεραν το θέμα πρώτο στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση. Η κίνηση εξ’ αρχής είχε “καλές προθέσεις” και δεν είχε αντιπολιτευτικό χαρακτήρα. Περιελάβανε συγκεκριμένη πρόταση ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ των οφειλών κατά πλήρες κεφάλαιο και προσαυξήσεις αξιοποιώντας την εφαρμογή του α.174 του ν. 3463/2006 περί διαγραφής χρεών των ΟΤΑ.

Την εισήγηση έκανε η δημοτική σύμβουλος του «Λιμανιού της Αγωνίας» Μαρία Σταθάκη. Πριν πάρει το λόγο η κα Σταθάκη, κλήθηκε να μιλήσει στο βήμα μια γυναίκα εκπρόσωπος των παροδίων ιδιοκτητών. Η ίδια μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ζητάμε λύση. Οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει. Έχουν δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί, άνθρωποι πήγαν να πάρουν τις συντάξεις τους και δεν βρήκαν χρήματα στους λογαριασμούς τους ενώ ένας εκ των παροδίων βρίσκεται στην εντατική με σοβαρό πρόβλημα υγείας λόγω αυτού του θέματος». Ακολούθως, η κα Σταθάκη ανέλυσε με επιχειρήματα την πρόταση των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, παραθέτοντας πολλά στοιχεία όπως τη δωρεά της εταιρείας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ», τις επιδοτήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, την ελλιπή ενημέρωση των οφειλετών, την οικονομική αδυναμία καταβολής αυτών των οφειλών, την ακτίνα ωφέλειας κ.α. Ακολούθησαν δυναμικές τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης, αλλά και δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι πήραν σαφώς το πλευρό των κατοίκων, παραθέτοντας τις δικές τους απόψεις. Τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι: Τάσος Κάρλες, Ελπίδα Παντελάκη, Ηλίας Κατσαφάδος, Αντώνης Καλογερόγιαννης, Δημήτρης Γκερλές, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Κυριάκος Σιγαλάκος, Χρήστος Αγραπίδης, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης κ.α..

Αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση από το βήμα του δημοτικού συμβούλου του «ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» Δημήτρη Γκερλέ οποίος ήρθε πολλές φορές σε ευθεία σύγκρουση με τον Δήμαρχο Γιάννη Μώραλη. Ο Δημήτρης Γκερλές παραθέτοντας διάφορες λεπτομέρειες της «εισήγησης των 17», έθεσε επί τάπητος διάφορα θέματα όπως την ισχύ της λεγόμενης «5ετίας» που ανοίγει “παράθυρο” διαγραφής, ζήτησε στοιχεία για χρήματα που εισέπραξε ο Δήμος σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, απαίτησε καλύτερη συνεργασία υπηρεσιών – αντιπολίτευσης, παρέθεσε ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τις δικαστικές επιδόσεις που έγιναν στους κατοίκους και πρότεινε από σώμα να στηρίξει την πρόταση περί ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ διαγραφής οφειλών.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΩΡΑΛΗ

Ακούγοντας όλα τα παραπάνω με προσοχή, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης πήρε τελευταίος το λόγο για να τοποθετηθεί τόσο για το θέμα των παροδίων ιδιοκτητών όσο και για την «πρόταση των 17». Την ομιλία του δημάρχου διέκοπταν συνεχώς πολίτες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση από τον 8ο όροφο του δημαρχείου. Μεταξύ άλλων είπε: «Τώρα ξαφνικά όλοι γίναμε σοφότεροι… και καλώς γίναμε. Υπάρχει όμως ένα όριο σε κάποιες συμπεριφορές. Εάν ψηφίσουμε τη συγκεκριμένη εισήγηση των 17 συμβούλων, οι παρόδιοι κάτοικοι θα είναι πάλι εδώ σε δυο μήνες! Όπως πήραν απόφαση οι προηγούμενοι δήμαρχοι και το θέμα δεν λύθηκε. Θα ξαναβρούμε το πρόβλημα μπροστά μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμόσουν οι υπηρεσίες μια τέτοια απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Θα μας χειροκροτήσουν σήμερα και μετά από λίγους μήνες θα είναι πάλι εδώ με νέες οφειλές και προσαυξήσεις. Πώς να σας το πω πιο λαϊκά… Αν πάρουμε μια τέτοια απόφαση, όπως αυτή που λέτε, θα είναι μια απόφαση “μαϊμού”! Τώρα ξέρω, η αντιπολίτευση μας κουνάει το δάκτυλο και μιλάει για συνέπεια… Πρέπει να σκεφτεί καλά όμως τι κάνει η δημοτική Αρχή. Πήγαμε στον Βούτση, πήγαμε στον Κουρουμπλή, ζητήσαμε παρέμβαση βουλευτών, καλέσαμε τους κατοίκους, βρεθήκαμε σε δικαστικές αίθουσες, συλλέξαμε στοιχεία, κινητοποιήσαμε τις υπηρεσίες του Δήμου. “Ματώνουμε” να βρούμε νομικό πάτημα, δεν αρκούμαστε σε ψηφίσματα και εύκολες – ανεφάρμοστες λύσεις. Την Παρασκευή θα γίνει άλλη μια μάχη στα δικαστήρια για το θέμα. Θα είμαστε στο πλευρό της κατοίκου. Θα δούμε τι απόφαση θα βγει, θα την πάρουμε στα χέρια μας, θα τη μελετήσουμε και αναλόγως θα κινηθούμε και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις». Κλείνοντας ο δήμαρχος έκανε τη δική του πρόταση: Να αναβληθεί η «πρόταση των 17», να δοθεί χρόνος για συλλογή περισσότερων στοιχείων και να προωθηθεί μια πιο ουσιαστική λύση, με νομική ισχύ, για το θέμα.

ΕΝΤΑΣΗ, ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Μετά την ομιλία του δημάρχου, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να δευτερολογήσουν, ενώ προέβαλαν ενστάσεις ως προς τη διαδικασία, αξιώνοντας τοποθέτηση της νομικής υπηρεσίας. Νέες φωτιές άναψε η τοποθέτηση της αντιδημάρχου Οικονομικών Αθηνάς Γλύκα – Χαρβαλάκου που μίλησε για «αλήθειες» που πρέπει να ακουστούν και αναφέρθηκε σε ονόματα δημοτικών συμβούλων, που σήμερα έχουν σηκώσει σημαίες διαμαρτυρίας, ενώ πριν χρόνια, όταν είχαν την ευθύνη των αποφάσεων, δεν ενδιαφέρθηκαν να λύσουν το θέμα. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και το κλίμα οξύνθηκε. Η κα Γλύκα – Χαρβαλάκου στάθηκε στο «γράμμα του νόμου» και πήρε ξεκάθαρη θέση υπερ της πρότασης του Δημάρχου Πειραιά αφήνοντας αιχμές τόσο για τη στάση της κυβέρνησης όσο για τη στάση της αντιπολίτευσης. «Είμαστε η μοναδική δημοτική Αρχή που απέδειξε εμπράκτως με την παρουσία της στο δικαστήριο, ότι είμαστε υπέρ των δημοτών. Ακολουθούμε τη σωστή διαδικασία. Δεν είμαστε εδώ για να παραμυθιάζουμε τον οποιοδήποτε», πρόσθεσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Η συνεδρίαση που είχε ξεκινήσει από τις 3.30 το μεσημέρι, κράτησε – εν μέσω έντασης μέχρι τις 10 το βράδυ-. Αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις, η αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της «πρότασης των 17». Το προεδρείο ωστόσο έβαλε σε ψηφοφορία και την πρόταση του δημάρχου περί αναβολής. Τελικά, πέρασε η πρόταση του δημάρχου με 18 δημοτικούς συμβούλους να ψηφίζουν την αναβολή, 11 την “εισήγηση των 17” και 2 (Λαϊκή Συσπείρωση) ψήφισαν δική τους πρόταση.

Οι αντιδράσεις των συνδυασμών

ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ: Ο εμπαιγμός έχει τα όριά του!

Ο δημοτικός συνδυασμός ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ, σε ανακοίνωσή του, τονίζει τα εξής: «Με πρωτοβουλία των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας κατατέθηκε αίτημα προς τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ.Γ. Δαβάκη προκειμένου να γίνει συνεδρίαση με θέμα τη διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών και προσαυξήσεων στους παρόδιους ιδιοκτήτες της περιοχής των Καμινίων και την ανάκληση των ληφθέντων καταδιωκτικών μέτρων εναντίον τους. Στη συνέχεια, προσκληθήκαμε από το Δήμαρχο σε τρείς συναντήσεις, η πρώτη με την παρουσία των κατοίκων, η δεύτερη με την παρουσία των βουλευτών της Α΄ Πειραιά, όπου μας ανατέθηκε η συγγραφή της σχετικής εισήγησης και η τρίτη στις 2/2 με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, κατά την οποία παραδόθηκε στη δημοτική αρχή και στον Πρόεδρο κ. Γ. Δαβάκη το διαμορφωθέν κείμενο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η εισήγηση, συμφωνήσαμε ότι τις επόμενες ημέρες έως δηλ. τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή θα συνεννοείτο με τις υπηρεσίες και μας διαβεβαίωσαν ότι το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση και απόφαση σύμφωνα με την εισήγηση. Τους εμπιστευτήκαμε. Τελικά εξαπαταθήκαμε! Στο δημοτικό συμβούλιο τόσο ο κ. Δήμαρχος, όσο και η αντιδήμαρχος οικονομικών, ο Πρόεδρος αλλά και όλοι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας άλλαξαν στάση, χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, δηλώνοντας ότι το θέμα δεν είναι ώριμο προς συζήτηση και ότι πρέπει να αναβληθεί προκειμένου α) να εκδοθεί απόφαση του δικαστηρίου σε αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει ιδιοκτήτρια στην οποία έχει επιβληθεί κατάσχεση, κρυβόμενοι πίσω από τη δικαστική διαδικασία αλλά και ελπίζοντας ότι η όποια έκβασή της θα αποτελέσει ισχυρό για αυτούς επιχείρημα και β) να συγκεντρωθούν και άλλα στοιχεία, θεωρώντας ότι εκείνα της εισήγησης δεν είναι ορθά, χωρίς όμως να διευκρινίσουν τι εννοούν, αν και ερωτήθηκαν επίμονα, ενώ παράλληλα δεν επιτράπηκε στις υπηρεσίες να λάβουν το λόγο. Σίγουρα, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να μας εξηγήσουν που πήγαν τα 30.000.000δρχ. που η βιομηχανία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ» δώρισε στο δήμο για τις συγκεκριμένες απαλλοτριώσεις. Ο κ. Μώραλης δε θέλει και δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που απασχολεί δεκάδες κατοίκους των Καμινίων, παράλληλα δεν αντέχει αυτή να δοθεί με πρωτοβουλία των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων, θέλει , όταν υπάρξει, να εμφανιστεί ως δικό του επίτευγμα. Έτσι μετά από πολύωρη συζήτηση η δημοτική αρχή ψήφισε την επ’αόριστο αναβολή της συζήτησης (!), εμπαίζοντας, με το χειρότερο τρόπο τους δημοτικούς συμβούλους και τους κατοίκους, μετατρέποντας μία καθόλα νόμιμη και δημοκρατική διαδικασία σε φιάσκο, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την ανικανότητά της, την αβουλία της, την άρνησή της να προτείνει και να δώσει λύσεις σε προβλήματα της πόλης και των πολιτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στις τάξεις της υπάρχουν πολλοί που ευθύνονται για την κακοδαιμονία της πόλης μας και οι οποίοι με κάθε τρόπο εμποδίζουν τη λύση σε προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν ή στα οποία δεν κατάφεραν να δώσουν διέξοδο. Ο εμπαιγμός των δημοτικών συμβούλων και των κατοίκων έχει τα όριά του. Εμείς πάντως όσα στοιχεία με μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα έχουμε θέσει στη διάθεσή του, όπως και το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να στηριχτεί και να προχωρήσει επιτέλους στη διαγραφή των οφειλών και των προσαυξήσεων που έχουν βεβαιωθεί εναντίον των παρόδιων ιδιοκτητών ακινήτων στα Καμίνια. Έστω και έτσι, έστω και τώρα, ας το τολμήσει».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Παρωδία για… παρόδιους

Ο επικεφαλής του συνδυασμού Αντώνης Καλογερόγιαννης αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά της 10ης Φεβρουαρίου 2016 είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς κατοίκους της πόλης μας. Δυστυχώς, μετά από ώρες συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων , ο Δήμαρχος Πειραιά πρότεινε την απόσυρση του θέματος για την εύρεση νέων στοιχείων και την αξιολόγηση των ήδη υπαρχόντων και επαναφορά στο μέλλον του θέματος προς συζήτηση και λήψη απόφασης. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης του Δήμου Πειραιά, ερευνάμε το θέμα και ανακαλύπτουμε (άλλοτε εύκολα κι άλλοτε δύσκολα ) συνεχώς στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι οι χρηματικοί κατάλογοι που έχουν συνταχθεί βρίθουν λαθών και παραλείψεων. Τι έχουν απογίνει τα 30.000.000 δραχμές που αποδεδειγμένα δώρισε η εταιρεία «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» για την απαλλοτρίωση του χώρου στην Βασιλικών και Μουτσοπούλου και τα οποία αποδέχτηκε η τότε Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Πειραιά; Γιατί δεν αφαιρέθηκαν από το ποσό των 97.000.000 δραχμών περίπου που ήταν το ποσό που είχε οριστεί ως τελική τιμή για την απαλλοτρίωση του χώρου; Γιατί συνετάχθη ο χρηματικός κατάλογος το 2000 αλλά στα στοιχεία του Δήμου φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε το 2008; Δεν ισχύει η αποσβεστική προθεσμία της 5ετίας που καθιστά τον εν λόγω χρηματικό κατάλογο Νο 2086 ως άκυρο; Γιατί στον ίδιο χρηματικό κατάλογο υπάρχει ο Δήμος Πειραιά ως οφειλέτης στο Δήμο Πειραιά (!!!) ως παρόδιος με το συνολικό ποσό των 842.631,39 € δηλαδή 287.126.646,1425 δραχμές; Αφού ο Δήμος Πειραιά αποφάσισε να εφαρμόσει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων κι έστειλε κατασχετήρια σε οφειλέτες από τον συγκεκριμένο χρηματικό κατάλογο ( δέσμευσε τραπεζικό λογαριασμό ηλικιωμένης ) γιατί δεν έκανε κατάσχεση ο Δήμος Πειραιά στον…Δήμο Πειραιά ; Σε άλλον βεβαιωτικό χρηματικό κατάλογο υπάρχει ως οφειλέτης… το Ελληνικό Δημόσιο. Άραγε ο Δήμος έστειλε κατασχετήριο στο Ελληνικό Δημόσιο όπως έκανε στους παρόδιους της περιοχής των Καμινίων; Γιατί άλλοι δήμοι της χώρας προέβησαν σε εκκαθάριση των βεβαιωτικών καταλόγων που αφορούσαν παρόμοια θέματα για δημιουργία πλατειών; Γιατί ο πίνακας υπολογισμού και καταλογισμού των ποσών που απέστειλε η αρμόδια υπηρεσία της Πολεοδομίας Πειραιά διαφέρει ως προς τα αρχικά ποσά σε πολλούς από τους οφειλέτες παρόδιους ή δεν τους περιλαμβάνει όλους κι έχουν εξαιρεθεί; Όσο κι αν όλα τα παραπάνω ακούγονται παράλογα ή πέρα από κάθε φαντασία, δυστυχώς συμβαίνουν στον Δήμο Πειραιά το 2016. Στον Πειραιά που πλήττεται βάναυσα από την οικονομική κρίση , την ανεργία και την μιζέρια, υπάρχει (;) μια Δημοτική Αρχή που… κοιτάει προς την θάλασσα και περιμένει την ανάπτυξη και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στον Πειραϊκό λαό, αλλά… σφυρίζει αδιάφορα για το θέμα που έχει προκύψει με τους κατοίκους των Καμινίων. Θέση πάγια του συνδυασμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» , που εκφράστηκε για μια ακόμα φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας από τον επικεφαλής του Συνδυασμού και Δημοτικό Σύμβουλο Αντώνη Καλογερόγιαννη, είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να λάβει απόφαση διαγραφής των χρεών, έστω και ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας, ώστε να ανακουφίσει σε πρώτη φάση τους Δημότες με την πλήρη διαγραφή κεφαλαίου και προσαυξήσεων. Από εκεί και μετά , και με «πολιτική πυξίδα» την απόφαση αυτή, να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση την κεντρική εξουσία ώστε με τροπολογία να λυθεί οριστικά το ζήτημα και να μην δημιουργούνται νέα παρόμοια προβλήματα στο μέλλον».

Κ.Π.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ