Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πόσο ασφαλείς είμαστε; Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για την Αστυνόμευση στον Πειραιά

 Breaking News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Πόσο ασφαλείς είμαστε; Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ» φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία για την Αστυνόμευση στον Πειραιά
22 Ιανουαρίου 2016

Καθημερινά είναι τα προβλήματα των πολιτών που για να λυθούν απαιτείται η βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας. Η οικονομική κρίση, όμως – δυστυχώς – έχει «χτυπήσει» και τον θεσμό αυτό. Αστυνομικά τμήματα κλείνουν, αστυνομικοί φεύγουν με αποσπάσεις και το πρόβλημα ολοένα και εντείνεται με τα παράπονα των πολιτών να αυξάνονται συνεχώς. Η «Κοινωνική» ανοίγει το θέμα σας το παρουσιάζει εκτενώς για να έχετε και σεις εικόνα του τι πραγματικά γίνεται στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας. Χαρακτηριστική εικόνα είναι αυτή του Αστυνομικού Τμήματος Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.

Στα όρια λειτουργίας του το Αστυνομικό τμήμα Δημοτικού Θεάτρου

Ένα από τα μεγαλύτερα Αστυνομικά τμήματα του λεκανοπέδιου της Αττικής είναι και το Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου. Σύμφωνα με την οργανική του δύναμη αλλά και την υπάρχουσα, υπηρετούν σε αυτό το Αστυνομικό τμήμα 96 άτομα. Αυτός όμως ο αριθμός των ατόμων είναι μόνο στα χαρτιά και στις υπηρεσιακές καταστάσεις, γιατί από τα 96 άτομα οι 34 είναι κωλυόμενοι δηλαδή είναι αποσπασμένοι σε άλλες θέσεις ή σε άλλες υπηρεσίες εκτός Αττικής. Άρα η υπάρχουσα πραγματική δύναμη είναι 62 άτομα, όπου 6 από αυτούς παίρνουν άδεια ανάθρεψης τέκνων, όπως ο νόμος ορίζει, και άλλα 3 άτομα φεύγουν με απόσπαση. Στις συσκέψεις διοικητών που γίνονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, έχουν αναφερθεί όλα τα ανωτέρω όπως και ότι χρειάζεται ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού, καθώς οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, όπως μας έχουν ενημερώσει οι υπεύθυνοι.

Για παράδειγμα, όλο το έτος του 2014 το τμήμα είχε επίδοση 13.000 δικόγραφα και το έτος 2015 μέχρι και τον Οκτώβριο, είχε επίδοση 15.000 δικόγραφα. Ακόμα καλύπτουν χώρους και στόχους έξω των ορίων ευθύνης τους όπως είναι η Ένωση Ελλήνων εφοπλιστών, τα δικαστήρια του Πειραιά κ.α. Στο χώρο ευθύνης τους έχουν και τα δυο μεγαλύτερα γήπεδα του λεκανοπεδίου, όπως το ποδοσφαιρικό γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και το γήπεδο του μπάσκετ στο Σ.Ε.Φ. όπου γίνονται και ευρωπαϊκές συναντήσεις.

Προσωπικό και οχήματα σε κόπωση

Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες των Αστυνομικών που στελεχώνουν το τμήμα, με ένα περιπολικό βάρδιας καλύπτουν και τα τρία οκτάωρα (πρωινό – απογευματινό – βραδινό) και μάλιστα του συνόλου Πειραιά, όπως Καλλίπολη και Καμίνια καθώς εκεί υπάρχουν τα αντίστοιχα Α.Τ. Όλο αυτό δημιουργεί κόπωση. Επίσης το αστυνομικό τμήμα χρωστά ρεπό σε πολλούς αστυνομικούς, όπως για παράδειγμα 1.200 ώρες ρεπό, υπόλοιπο αδειών καθώς και κανονικές άδειες μέσα στο 2015. Με βάση όλα τα παραπάνω, το τμήμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έχει φτάσει στα όρια της λειτουργίας του και της αποτελεσματικότητας του, καθώς ασχολείται και με το παραεμπόριο με κύριο μέλημα την πλατεία Ιπποδαμείας και το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Oι Αστυνομικοί του τμήματος πιστεύουν πως θα βρεθεί σύντομα μια λύση από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δηλαδή τον Αρχηγό, τη ΓΑΔΑ και την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, για την εύρυθμη λειτουργία ενός νευραλγικού τμήματος που καλύπτει το κέντρο του Πειραιά και όχι μόνο.

Η αστυνόμευση στον Πειραιά και στην ευρύτερη περιοχή

tsardinakis - taxiaros ellasΓια να μάθουμε περισσότερα για το τι συμβαίνει με την αστυνόμευση στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά, Ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Τσαρδινάκη. Όπως μας είπε :

Α) Το Έμψυχο δυναμικό της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά συνολικά, ανέρχεται σε εννιακόσιους δέκα εννέα Αστυνομικούς και Πολιτικούς Υπαλλήλους.

Β) Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 διατέθηκε σε πεζές, εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις συνεργεία ελέγχων – ειδικές ομάδες και λοιπές Αστυνομικές δράσεις, ικανός αριθμός Αστυνομικών και μέσων και ελέγχθηκαν 7.627 οχήματα, 13.165 ημεδαπά και αλλοδαπά άτομα. Οι ανωτέρω δράσεις των Αστυνομικών Υπηρεσιών, υπόκεινται σε έλεγχο και αξιολόγηση προσωπικά από τον ίδιο τον Ταξίαρχο, σε συνεργασία με τις Προϊστάμενες Υπηρεσίες, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αναδιαμόρφωση αυτών όπου απαιτείται. Αποτέλεσμα των δράσεων αυτών ήταν, να προσαχθεί στις Αστυνομικές Υπηρεσίες μεγάλος αριθμός ατόμων εκ των οποίων, κάποιοι συνελήφθησαν και να βεβαιωθεί ικανός αριθμός διαφόρων παραβάσεων με σημαντικές επιτυχίες σε εξιχνιάσεις εγκλημάτων ανθρωποκτονιών, ναρκωτικών, ληστειών κ.λ.π. , από τα μεικτά Αστυνομικά Τμήματα νήσων Αργοσαρωνικού (Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας) π.χ. «ανθρωποκτονία ενός ημεδαπού με σκοπό την ληστεία στην Ύδρα».

Γ) Από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ως Δ/ντης της Δ/νσης Αστυνομίας Πειραιά, σε συνεργασία με την Γενική Αστυνομική Δ/νση Αττικής, ελήφθησαν πρωτοβουλίες για την βελτίωση της παροχής των υπηρεσιών που παρέχει η Ελληνική Αστυνομία προς τους πολίτες αναπτύσσοντας στοχευμένα σχέδια δράσης για την εφαρμογή της αντεγκλητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της οργανωμένης μορφής εγκληματικότητας, της μικροεγκληματικότητας καθώς και των παραβατικών συμπεριφορών, που η πρόληψη τους βελτιώνει το επίπεδο ζωής των πολιτών και ικανοποιεί το συλλογικό αίσθημα ασφαλείας. Ταυτόχρονα, προωθήθηκαν σύγχρονες μορφές αστυνόμευσης και συλλογικής δράσης σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, με επίκεντρο τη τοπική κοινωνία και σκοπό την επίλυση των προβλημάτων που πηγάζουν από τη καθημερινότητα, καθώς και την καταπολέμηση της κάθε μορφής εγκληματικότητας.

Ύψιστη και καθοριστική προτεραιότητα της ΕΛΑΣ, όπως σημειώνει ο κ. Τσαρδινάκης, είναι όχι μόνο η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά και η διαρκής μετεξέλιξη και προσαρμογή στην αντιμετώπιση των νέων πολυποίκιλων μορφών εγκληματικότητας όπου και όπως αυτές εμφανίζονται, με γνώμονα τη φιλοσοφία της αντεγκλητικής πολιτικής που έχει θεσπιστεί από το Αρχηγείο της ελληνικής Αστυνομίας με κεντρικό στρατηγικό στόχο «Σύγχρονη και αποτελεσματική αστυνομία κοντά στον πολίτη». «Θέλω να επισημάνω ότι οι Αξιωματικοί και το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά έχουν απόλυτη επίγνωση της αποστολής τους απέναντι στους πολίτες και τον τόπο, διαθέτοντας όλες τους τις δυνάμεις για να υπηρετήσουν την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου. Θα εργαστούμε με συνέπεια και ανταπόκριση για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος διασφαλίζοντας την κοινωνική ειρήνη» μας είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντάς μας πως βασική του επιδίωξη είναι η αρμονική συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών, μέσα σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης. Ο κ. Τσαρδινάκης, συνέχισε λέγοντάς μας πως «Επιζητούμε τη στενή συνεργασία όλων των Τοπικών Αρχών, (Εκκλησιαστικών, Δικαστικών, Δημοτικών και Περιφερειακών) των φορέων της περιοχής και των πολιτών. Η συμμετοχή η δική σας, του Τύπου δηλαδή, στην προσπάθειά μας καθιστά τη δράση μας ακόμα πιο αποτελεσματική».

Εγκληματικότητα

Για να ρίξουμε «φως» στο κομμάτι της εγκληματικότητας, επικοινωνήσαμε με τον Αστυνομικό Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά κ. Αριστείδη Φουτάκη. Όπως μας είπε, η κατάσταση στην περιοχή μας είναι ελεγχόμενη. «Στην περιοχή, δεν υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που να προβαίνουν συγκροτημένα σε πράξεις όπως ληστείες, κλοπές ενώ η μόνη μορφή εγκληματικότητας που παρατηρείται αφορά ληστείες και κλοπές του δρόμου από άτομα προερχόμενα από κοινωνικές ομάδες με ροπή στην εγκληματικότητα», μας είπε χαρακτηριστικά ενώ μας έδωσε και μία μικρή συμβουλή «τα ηλικιωμένα άτομα τα οποία είναι πιο εύκολος στόχος, πρέπει να συνοδεύονται κατά τις τραπεζικές συναλλαγές και να μην εμπιστεύονται άγνωστα άτομα για οποιονδήποτε λόγο».

«Δίνουμε μεγάλο βάρος στην αποτροπή κλοπών από οικίες και καταστήματα» μας είπε στη συνέχεια ο κ. Φουτάκης εξηγώντας μας πως αυτό επιτυγχάνεται πύκνωση εποχούμενων περιπολιών στις περιοχές που παρατηρείται πιο έντονα τα φαινόμενα.Επίσης, μας είπε πως πράξεις στην περιοχή μας που έχουν προκαλέσει το κοινό αίσθημα έχουν εξιχνιαστεί από την Υπηρεσία ενώ μας θύμισε το θάνατο γυναίκας μετά από ληστεία στη Νίκαια, όπου μετά από ουσιαστική έρευνα (καθόσον δεν υπήρχαν στοιχεία) δυο μηνών συνελήφθη και φυλακίστηκε ο δράστης.

Ιδιαίτερη έμφαση στο «κυνήγι» των ναρκωτικών

FOYTAKISΣτο θέμα των ναρκωτικών, η Ασφάλεια Πειραιά έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε χώρους γύρω από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και στην περιοχή όπου υπάρχουν ενδείξεις ή καταγγελίες. Όπως μας είπαν, το θέμα των ναρκωτικών γενικά στην περιοχή μας δεν βρίσκεται σε έξαρση, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υφίσταται.

Ο κ. Φουτάκης, μας είπε, επίσης, το αυτονόητο. Δηλαδή, πως υπάρχει συνεργασία με όλες τις άλλες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, η συμβολή της οποίας είναι ιδιαίτερα σημαντική σε όλες τις προληπτικές ενέργειες, καθώς και οι λοιπές Υπηρεσίες ο ρόλος και οι συνδρομές των οποίων είναι πολύτιμες. Τέλος, του ζητήσαμε και την προσωπική του εκτίμηση για την εγκληματικότητα στον τομέα ευθύνης του: «Η γενικότερη άποψη μας είναι ότι παρά την επικρατούσα κατάσταση και την ανεργία ιδιαίτερα στους νέους, η εγκληματικότητα στην περιοχή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά είναι σε ελεγχόμενα – τηρουμένων των αναλογιών – επίπεδα» μας είπε τονίζοντάς μας πως «πρέπει να γνωρίζει κάθε πολίτης ότι οι πόρτες όλων των Διοικητών των Τμημάτων Ασφάλειας της περιοχής μας, αλλά και του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πειραιά είναι πάντα ανοιχτές για να ακούσουν και να βοηθήσουν κάθε πολίτη χωρίς εξαιρέσεις».

Ο θεσμός του Αστυνομικού της Γειτονιάς

ASTYNOMIKOI THS GEITONIASΉδη θα γνωρίζετε, μιας και η εφημερίδα μας έχει προβάλει αρκετές δράσεις, του το θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Πρόκειται για μια ομάδα αστυνομικών που ανήκουν στο Αστυνομικό Τμήμα Δημοτικού Θεάτρου και «οργώνουν» τα σχολεία του τομέα ευθύνης τους και όχι μόνο για να ενημερώσουν σχολεία και νεαρούς δημότες για τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και για τους κινδύνους που εγκυμονεί το διαδίκτυο. Πρόσφατα, έφτασε στα χέρια μας μία από τις πολλές ευχαριστήριες επιστολές που απευθύνονται στην ιδιαίτερη ομάδα αυτή της ΕΛΑΣ. Συντάκτης της ο κοινοτικός σύμβουλος Χρήστος Μακρής ο οποίος έχει βρεθεί σε πολλές από τις συναντήσεις των αστυνομικών της γειτονιάς με τους μικρούς μαθητές. Μεταξύ άλλων αναφέρονται στην επιστολή τα εξής : «Η ομάδα του προγράμματος “Ο Αστυνομικός της γειτονιάς μας” , δίνει μια άλλη διάσταση για την έννοια της Αστυνομίας και του Αστυνομικού. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Αστυνομικό Διευθυντή και συντονιστή της εξαίρετης αυτής κίνησης, κο. Βασίλη Μαυρογιάννη, καθώς και στα μέλη – αστυνομικούς της ευγενικής και δυναμικής ενέργειας , που έχει σαν στόχο την απόλυτη βοήθεια και ανθρωπιά προς το κοινωνικό σύνολο. Πολίτες, μαθητές, δάσκαλοι, γονείς είμαστε ευγνώμονες και ευτυχείς που στα πρόσωπα αυτών των ευλογημένων ανθρώπων αντικρίζουμε τον “Πλησίον” της παραβολής. Η βοήθεια και η προσφορά τεράστια, τους αξίζουν συγχαρητήρια, διότι σε δύσκολους καιρούς αυτοί μάχονται και τρέχουν με αυταπάρνηση όπου τους καλέσουν και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με ευθύνη, αγάπη και χαμόγελο δίνοντας πάντα λύση. Ευχαριστούμε λοιπόν, τους «Αστυνομικούς της γειτονιάς μας», τους Νικόλαο Παπαδημητρίου, Γεώργιο Γκλεζάκο, Χρήστο Τζοπανάκη, Χρήστο Γιαννακογιώργο, τους δικούς μας ανθρώπους.»


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ