Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΑΡΟΔΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ: Νέα στοιχεία παρουσιάζει ο Ηλίας Κατσαφάδος – Έγγραφα από Λογοθέτη και ΥΠΕΧΩΔΕ

 Breaking News

ΠΑΡΟΔΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ: Νέα στοιχεία παρουσιάζει ο Ηλίας Κατσαφάδος – Έγγραφα από Λογοθέτη και ΥΠΕΧΩΔΕ
26 Ιανουαρίου 2016

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Ηλίας Κατσαφάδος φέρνει νέα στοιχεία στο φως για το θέμα των παροδίων ιδιοκτητών.

Σε σχετική ανακοίνωση με τίτλο: «Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων μετά από απαίτηση πληρωμής προστίμων στους παρόδιους ιδιοκτήτες ακινήτων σε πλατεία των Καμινίων» αναφέρει: “Το θέμα των οφειλών είχε ενταχθεί στα εκκρεμή ζητήματα, εξυπηρετώντας τους ψηφοθηρικούς σκοπούς εκάστου υποψηφίου Δημάρχου και μεταφερόταν η χρέωση με τις σχετικές προσαυξήσεις στην θητεία του κάθε Δημάρχου, χωρίς να υπάρχει η βούληση της διευθέτησης του και χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Γνώριζαν το θέμα, έδιναν ψευδείς υποσχέσεις στους κατοίκους, αποστέλλοντας επιστολές ότι αναγνωρίζουν το δίκαιο και νόμιμο αίτημα τους και θα διαγράψουν τις οφειλές, αλλά εκμεταλλευόταν προς ίδιον όφελος την κατάσταση και κράτησαν 20 έτη σε ομηρία τους κατοίκους”. Μάλιστα, προς απόδειξη των επιχειρημάτων του αλλά και με γνώμονα την εξεύρεση κάποιας λύσης για το θέμα φέρνει στην επιφάνεια δυο σημαντικά έγγραφα.

Το πρώτο είναι μια ανακοίνωση του πρώην δημάρχου Πειραιά Στέλιου Λογοθέτη (σ.σ. από τότε «λιμνάζει» το θέμα με τους παρόδιους), με την οποία ενημερώνει τους δημότες ότι για την απαλλοτρίωση της περιοχής των πρώην Ψυγείων Λουξ και της περιοχής επί των οδών Αραχώβης-Μουτσοπούλου, δεν πρέπει κανένας δημότης να πληρώσει εισφορές στο Δήμο! Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι υπάρχει και η νομική δυνατότητα απαλλαγής από τις εισφορές αυτές αν εφαρμοστεί ο νόμος 2508/97, ο οποίος ρητώς αναφέρει ότι δεν ισχύουν οι εισφορές του νόμου 5269/31. Στο ίδιο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι «για την απαλλοτρίωση των ψυγείων ΛΟΥΞ έχουν δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω του ΕΤΕΡΠΣ 180.000.000 δρχ τα οποία δεν πρόκειται να ζητηθούν ποτέ πίσω, όπως τον είχε διαβεβαιώσει (σ.σ.τότε) τηλεφωνικά ο υπουργός κ.Λαλιώτης, διότι ήταν επιχορήγηση, του έτους 1995 προς το Δήμο Πειραιά και όχι δάνειο». Με βάση όλα τα παραπάνω ο κ. Λογοθέτης, στο ίδιο έγγραφο, κρίνει ότι «δεν έπρεπε να σταλούν οι ειδοποιήσεις και προτείνει την οριστική απαλλαγή με την εφαρμογή του νόμου 2508/97».

Ακολούθως, ο κ.Κατσαφάδος παραθέτει την επιστολή που έστειλε στις 5/10/94 ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης προς τον τότε Δήμαρχο Πειραιά κ. Λογοθέτη στην οποία φαίνονται τα ποσά που ενέκρινε το υπουργείο για ανάπλαση περιοχών του Πειραιά μέσω απαλλοτριώσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι περιοχές Αραχώβης – Μουτσοπούλου και Αγίου Ελευθερίου-Λευκάδος.Η συγκεκριμένη επιστολή αναφέρει πως για την έναρξη της διαδικασίας απαλλοτριώσεων το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε πoσά 40 εκ. δρχ και 180 εκ. δρχ αντίστοιχα καθώς και ξεχωριστή χρηματοδότηση για τις μελέτες.

Με βάση αυτά τα νέα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κατσαφάδος, πιθανόν, να ανοίξει πιο εύκολα ο δρόμος για εξεύρεση λύσης στο θέμα των παροδίων ιδιοκτητών και ενδεχομένως να βρεθούν «νομικά πατήματα» τροποποίησης των βεβαιωτικών καταλόγων που θα οδηγήσουν σε διαγραφές των οφειλών.

EGGRAFO1

EGGRAFO2

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ