Εφημερίδα Κοινωνική

Στον Εισαγγελέα το πόρισμα των Ελεγκτών για τη ΔΗΚΕΠΑ

 Breaking News

Στον Εισαγγελέα το πόρισμα των Ελεγκτών για τη ΔΗΚΕΠΑ
10 Δεκεμβρίου 2015

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου – Δραπετσώνας αποφάσισε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του τη Δευτέρα, μετά από εισήγηση του Δημάρχου, Χρήστου Βρεττάκου, να διαβιβάσει στον Εισαγγελέα τόσο το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης όσο και την πρώτη έκθεση των ορκωτών λογιστών για την πρώην κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου, ΔΗΚΕΠΑ.

Ο Χρήστος Βρεττάκος σχολίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο :”Με τη ΔΗΚΕΠΑ δεν είμαστε στο τέλος, αλλά στο μέσο της διαδρομής. Δεν πρόκειται, όμως, να σταματήσουμε μέχρι αφενός να μάθουν οι δημότες όλη την αλήθεια και αφετέρου να καθαρίσουμε το Δήμο από αυτό τον εφιάλτη που παράγει ακόμα και σήμερα χρέη. Δεσμευθήκαμε για πλήρη διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα και δεν πρόκειται ούτε να κάνουμε πίσω ούτε να «στρογγυλέψουμε» καταστάσεις”. Σχετικά με το πόρισμα ο Δήμαρχος επεσήμανε : “Δεν είμαστε δικαστές ή εισαγγελείς για ν’ αποφανθούμε, αλλά θα παραπέμψουμε στη δικαιοσύνη που είναι αρμόδια, ό,τι έρθει στο φως από το «ψάξιμο» της επιχείρησης. Το βέβαιο είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια η ΔΗΚΕΠΑ και οι προηγούμενες κοινωφελείς επιχειρήσεις λειτούργησαν ως «μαύρη τρύπα» και κάποιοι επωφελούνταν από αυτή τη διαδικασία”. Το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αλλά και των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης περιέγραψε στην εισήγησή της και η Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κα Ελένη Καπουσίζογλου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η νοσηρή κατάσταση αυτή υπήρχε από την αρχή της ίδρυσης της επιχείρησης. “Από την αρχή φαίνεται η ανικανότητα και αδιαφορία, της διοίκησης του Δήμου και των διοικήσεων της επιχείρησης , να στήσουν μία υγεία επιχείρηση στα πλαίσια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, μια επιχείρηση που θα έχει στόχο την εξυπηρέτηση των δημοτών και την ενίσχυση του κοινωνικού έργου της δημοτικής αρχής και όχι μία επιχείρηση που θα εξυπηρετεί τα ρουσφέτια και τις πελατειακές σχέσεις.”

Στη συνέχεια η κα Καπουσίζογλου παρέθεσε αποσπάσματα από τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα του πορίσματος από τα οποία σας παρουσιάζουμε μερικά από αυτά :

1. Βάσει του «Καλλικράτη» η επιχείρηση έπρεπε να στηθεί στο πρώτο δίμηνο του 2011. Η ΔΗΚΕΠΑ όμως στήθηκε στο πρώτο εξάμηνο.

2. Η μεταφορά του υπηρετούντος προσωπικού των πρώην κοινωφελών επιχειρήσεων που συγχωνεύτηκαν στην νέα και η κατάταξη αυτού έγιναν μετά από ένα χρόνο από την ‘ίδρυση της και επιπροσθέτως δεν τοποθετήθηκαν οι εργαζόμενοι σε θέσεις με συγκεκριμένα καθήκοντα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μη ύπαρξη στελεχωμένης οικονομικής υπηρεσίας, προκειμένου να εκδίδονται τα χρηματικά με τις νόμιμες διαδικασίες.

3. Οι εταιρείες ΔΗΚΕΠΟΚ – ΔΗΚΕΠΡΟΚ – ΔΗΚΕΠΑΚ συνέχισαν να λειτουργούν μετά την έναρξη της ΔΗΚΕΠΑ (ενώ είχαν ήδη καταργηθεί για να δημιουργηθεί η ΔΗΚΕΠΑ), να κάνουν συναλλαγές με προμηθευτές, τρίτους, δημόσιο και τον Δήμο από τον οποίο εισέπραξαν κατά το διάστημα που λειτουργούσαν παράλληλα με την ΔΗΚΕΠΑ, επιχορηγήσεις συνολικά πάνω από 600.000 € για όλο το 2011. Το σύνολο των διαφόρων ποσών δεν αποδίδονταν με κανένα τρόπο στην ΔΗΚΕΠΑ αλλά διαχειρίζονταν με διαδικασίες που δεν γνωρίζω, μέσω ταμειακών διευκολύνσεων των τριών παραπάνω εταιρειών .

4. Κατά την ελεγχόμενη διετία, πραγματοποιήθηκαν πληρωμές μόνο με αποδείξεις δαπανών, χωρίς την έκδοση τίτλων πληρωμής (χρηματικά εντάλματα). Συγκεκριμένα και κατά περίπτωση δεν αναγράφονταν το πεδίο της ημερομηνίας έκδοσης, το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, η αιτιολογία , η αρίθμηση εμφανίζονταν με άτακτο τρόπο, υπήρχαν στελέχη από το ίδιο μπλοκ πληρωμών στα οποία αναγράφονταν ο ίδιος αριθμός και ημερομηνία αλλά αφορούσαν καταβολή διαφορετικών ποσών σε διαφορετικούς δικαιούχους, στελέχη χωρίς υπογραφή του εκδότη και του λήπτη. Στην συνεδρίαση παρών ήταν και ο ορκωτός λογιστής που ανέλαβε το «ξεκαθάρισμα» της επιχείρησης, ο οποίος απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή τα χρέη της επιχείρησης φτάνουν τα 5 εκ. ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό να βγουν και άλλα χρέη στη φόρα. Ο Δήμαρχος κ. Βρεττάκος, για μια ακόμα φορά ήταν ξεκάθαρος στις δηλώσεις τους. « Το πόρισμα θα μεταβιβαστεί στη δικαιοσύνη» ενώ οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι επεσήμαναν πως με αυτά τα λεφτά, τα οποία πρέπει να πληρώσει ο δήμος, οι πολίτες στερούνται έργα και υποδομές.


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ