Εφημερίδα Κοινωνική

Λιμάνι της Αγωνίας: Ανεπαρκές το Τεχνικό Πρόγραμμα

Λιμάνι της Αγωνίας: Ανεπαρκές το Τεχνικό Πρόγραμμα
21 Δεκεμβρίου 2015

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τη συζήτηση του τεχνικού προγράμματος για το 2016, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το Λιμάνι της Aγωνίας, εκτός από την έλλειψη ενδιαφέροντος στους περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι κατά την προσφιλή τους τακτική -ιδίως οι σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης- αποχωρούν μετά το τέλος της συζήτησης των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, παρατηρήθηκε και απουσία σχεδιασμού και προοπτικής για την πόλη, ατολμία, αλλά και αναντιστοιχία με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής.

Και η ανακοίνωση συνεχίζεται: «Το νέο τεχνικό πρόγραμμα «πατάει» πάνω στα προηγούμενα, στα οποία επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο έργα κοστολογημένα με 1 ευρώ και δίχως αληθινή πρόθεση να πραγματοποιηθούν, ενώ προϋπολογίζει λίγα νέα έργα.

Σημαντικά πάλι θέματα, όπως ανάδειξη του πολιτιστικού Πειραιά (αρχαιολογικά μνημεία, αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά), ανάπλαση και ανάδειξη της αγοράς της πόλης, αρχαιολογικοί και πράσινοι περίπατοι και δίκτυα, μνημείο ΦΑΝΤΑΖΙΟ, Μικρολίμανο, γήπεδα, ξενώνες αστέγων, ξενώνες προσφύγων, Πλ. Πηγάδας δεν θεωρούνται για τη δημοτική αρχή του κ. Ι. Μώραλη έργα πρώτης προτεραιότητας.

Λείπουν ακόμα προτάσεις που σχετίζονται με την κοινωνική πολιτική, δομές αλληλεγγύης, φροντίδας και πρόνοιας άστεγων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Η παράταξή μας τόνισε την ανυπαρξία πολιτικής και πρωτοβουλιών της Δημοτικής Αρχής για το αναπτυξιακό έργο και τα έργα υποδομών στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην πρόνοια, στο περιβάλλον στην παιδεία. Αυτό αποδεικνύεται τόσο στον απολογισμό των έργων του 2015 όπου προχώρησαν μόνο 11 έργα, κυρίως μικρού προϋπολογισμού, όσο και από τον προγραμματισμό του 2016, που είναι φτωχότερος του προηγούμενου έτους.

Επισημάναμε ότι δεν προχωρά καμία απαλλοτρίωση ή αγορά για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων της ΧΡΩΠΕΙ, των Μύλων Μοίρα, της ΚΥΔΕΠ κ.α. αφού δεν ολοκληρώθηκαν οι πράξεις αναλογισμού , οι κυρώσεις, ο καθορισμός τιμών μονάδος και η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει προοπτική ένταξης στο χρηματοδοτούμενο «πράσινο ταμείο».

Επίσης, δεν έχουν προγραμματιστεί ενέργειες για την αξιοποίηση των στρατοπέδων Παπαδογιώργη και Σακκελίωνα.

Αλλά και στην οδοποιία το μόνο έργο που εκτελείται είναι η πλακόστρωση στο κέντρο (ΕΣΠΑ), όταν οι ανάγκες, ιδιαίτερα στις γειτονιές της πόλης μας, για έργα βελτίωσης των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων είναι τεράστιες.

Στις υπηρεσίες Καθαριότητας-Ανακύκλωσης, Περιβάλλον, Πράσινο, Μηχανολογικό-Ηλεκτρολογικό- Αρχιτεκτονικό (σχολεία – παραδοσιακά κτήρια – μνημεία – παιδικές χαρές) η χρηματοδότηση είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Προτείναμε να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της ανακύκλωσης στην πόλη με αποτέλεσμα τη μείωση των εισφορών προς τον Σύνδεσμο και παράλληλη αύξηση εσόδων από τα ανακυκλωμένα υλικά.

Θέσαμε το θέμα των αδιαφανών χορηγιών προς το Δήμο Πειραιά. Συγκεκριμένα ζητήσαμε αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία για τα έργα που πραγματοποιήθηκαν ή εκτελούνται, να παρουσιαστούν οι μελέτες των έργων, ποιες υπηρεσίες τις εκπόνησαν, ποιος επιβλέπει και ποιος παραλαμβάνει τα εκτελούμενα έργα. Όμως η δημοτική αρχή δεν ήταν σε θέση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ ουδέποτε έχει παρουσιάσει μελέτες και ερήμην του δημοτικού συμβουλίου, των υπηρεσιών και των πολιτών δίνει απλώς η τη συγκατάθεσή της σε παρεμβάσεις χορηγών στην πόλη.

Εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο η δημοτική αρχή του κ. Μώραλη απαξιώνει τις συμμετοχικές διαδικασίες αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά και δεν ενσωματώθηκε ούτε μία πρόταση της επιτροπής διαβούλευσης στο τελικό κείμενο του τεχνικού προγράμματος.

Τέλος, στο Δ.Σ. καταθέσαμε την άποψή μας για την εκδήλωση για τα 90 χρόνια του Ολυμπιακού που, όπως αποδείχθηκε, δεν αφορούσε την ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά την ολιγόχρονη πορεία της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Δεν έγινε καμία αναφορά στα περισσότερα τμήματα του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, όπως βόλεϊ, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, πινγκ – πονγκ κλπ., δόθηκε όμως ιδιαίτερη έμφαση στην προσφορά των δύο τελευταίων προέδρων της ΠΑΕ».

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ