Εφημερίδα Κοινωνική

Καμίνια: Εκεί που «χτυπά» η καρδιά του Πειραιά – Μέσα από τα μάτια απλών ανθρώπων «ξανασυναντάς» την καθημερινότητα

 Breaking News

Καμίνια: Εκεί που «χτυπά» η καρδιά του Πειραιά – Μέσα από τα μάτια απλών ανθρώπων «ξανασυναντάς» την καθημερινότητα
18 Δεκεμβρίου 2015

*Της Χριστίνας Μπιτάδου

Μια συνοικία με ξεχωριστή ιστορία, με ανθρώπους που καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη, κόντρα στις αντιξοότητες της εποχής. Άνθρωποι που «πόνεσαν» από την κρίση αλλά έμαθαν στη ζωή τους να μην περιμένουν από τους άλλους… Η περήφανη γειτονιά των Καμινίων έχει πολλές ιστορίες να σου διηγηθεί. Εκεί χτυπάει ο παλμός της κοινωνίας. Εκεί θα δεις όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και θα τα δεις στα μάτια των απλών ανθρώπων που με ειλικρίνεια έρχονται δίπλα σου να σου μιλήσουν…

yy

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ περπάτησε στην περιοχή και έμαθε αρκετά. Περισσότερα βεβαίως, έχει να μας διηγηθεί κάθε σπίτι, κάθε επιχείρηση. Όμως ακόμη και αυτά που «αντλήσαμε» από την πρώτη μας επαφή με την περιοχή είναι ενδιαφέροντα και αξίζει να τα μοιραστούμε μαζί σας.

Κάναμε έρευνα στα καταστήματα της λαϊκής περιοχής των Καμινιών, ρωτήσαμε καταστηματάρχες αλλά και υπαλλήλους και μάθαμε πως τους έχει επηρεάσει η κρίση, ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν αλλά και τι θα επιθυμούσαναπό τη δημοτική Αρχή Πειραιά.

Οι περισσότεροι στα καταστήματα της περιοχής τόνισαν πως τα Καμίνια είναι ο «καθρέφτης» της κοινωνίας μας. Η όποια πολιτική ή οικονομική απόφαση έχει σοβαρό αντίκτυπο στην περιοχή. Η αυξημένη ανεργία, η χαμηλή εμπορική κίνηση και γενικότερα η κρίση έχει «ματώσει» τη λαϊκή συνοικία. Ζητούν περισσότερη φροντίδα. «Διψούν» για αναπλάσεις και για παρεμβάσεις που θα φέρουν το κάτι διαφορετικό.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που ζητούν λύσεις για απλά και καθημερινά προβλήματα, ο καθένας βάσει της δραστηριότητάς του. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε με ιδιοκτήτη ζαχαροπλαστείου επί της Δωδεκανήσου. Μας είπε τι τον ενοχλεί. Ξεκίνησε από αυτά τα «μεγάλα» που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη κρίση, όπως προαναφέραμε, αλλά συνέχισε με τα πιο «κοντινά του».

Βλέπετε, όταν η λύση φαντάζει μακρινή, εστιάζεις σε απλά πράγματα που ελπίζεις ότι μπορούν να λυθούν πιο εύκολα. Για παράδειγμα, οι πολλοί κάδοι σκουπιδιών που είναι «παρκαρισμένοι» έξω από το μαγαζί του, με αποτέλεσμα όταν γεμίζουν ο ίδιος να κλείνει πόρτες και παράθυρα, λόγω δυσοσμίας. Διαμαρτύρεται ακόμη και για τα πολλά μηχανάκια που είναι «στοιβαγμένα»κάθε μέρα πάνω στο πεζοδρόμιο και όπως είπε,δεν επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση περαστικών.

Στη συνέχεια, τα βήματά μας, μας οδήγησαν στον δρόμο της Αγίου Ελευθερίου. Εκεί, το τελευταίο διάστημα άνοιξαν αρκετά καινούργια καταστήματα. Οι άνθρωποι εκείπαλεύουν την κρίση και δίνουν ευκαιρίες.

Εμείς επιλέξαμε να μπούμε σε ένα από τα μαγαζιά της Αγίου Ελευθερίου το οποίο δεν συγκαταλέγεταιστα καινούργια αλλά είναι 91χρόνια σε λειτουργία και πάει από πατέρα σε γιο. Ο ιδιοκτήτης κατακεραυνώνει τα μέτρα τα οποία παίρνει η κυβέρνηση, την οποία παρεμπιπτόντως, εμπιστεύτηκε στις τελευταίες εκλογές. Η κρίση βλέπετε «άγγιξε» τον έμπειρο καταστηματάρχη. Είχε 45 άτομα προσωπικό και τώρα απασχολεί ούτε τους μισούς. Προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του, κάνοντας μειώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων του και ειδικές προσφορές. «Δεν θα θέλαμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά σε αυτή την κατάσταση», είπε.

Θελήσαμε όμως να πάρουμε και τη γνώμη και ενός ανθρώπου γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ για να δούμε και εκείνος, από την πλευρά του πως βλέπει τα πράγματα.

Τόνισε πως το όνομα της εταιρείας είναι αυτό που βοηθάει, λέγοντας πως η σωστή διαχείριση, ιδίως τα τελευταία 5 χρόνια, τους κρατά δυνατούς. Πρόσθεσε πως την περίοδο που ξεκίνησαν τα capital controls η εταιρεία πήρε πρωτοβουλίες υπερ των καταναλωτών και αυτό αξιολογήθηκε θετικά από τον κόσμο. Εξέφρασε πως ο Δήμος, όπου χρειάζεται, και με δεδομένη την δύσκολη συγκυρία για το σύνολο της αυτοδιοικησης, δείχνει την απαραίτητη ευαισθησία, ενώ και η ίδια η εταιρεία- εφόσον της ζητηθεί- είναι πρόθυμη να βοηθήσει. Το μόνιμο πρόβλημα βέβαια του συγκεκριμένου σουπερ μάρκετ είναι ότι οι πελάτες δεν μπορούν να παρκάρουν εύκολα,πράγμα που συμβαίνει σε πολλά σημεία του Πειραιά.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε και με τον Πρόεδρο του Δ’ διαμερίσματος κ. ΑναστάσιοΠούλο. Τον ρωτήσαμε πολλά σχετικά με την περιοχή και πραγματικά μέσα από την καλή κουβέντα μαζί του, μάθαμε αρκετά.

Θελήσαμε να πληροφορηθούμε αρχικά, τι αλλαγές έχουν γίνει στα Καμίνια από τότε που ανέλαβε η δημοτική Αρχή του Γιάννη Μώραλη. Μας είπε:

«Η προσπάθεια του καινούργιου Δημάρχου και γενικά της δημοτικής Αρχής, είναι περίπου ίδια σε όλα τα διαμερίσματα. Εμείς σαν Δ’ διαμέρισμα είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι από τις προσπάθειες που γίνονται για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τον κόσμο, για τα μαγαζιά, για τα παιδιά, για τους ηλικιωμένους. Από πλευράς καθαριότητας πιστεύουμε ότι είμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό, βέβαια σε αυτό θα πρέπει να προσπαθήσουν και οι κάτοικοι. Υπάρχουν περιστατικά από κατοίκους της περιοχής, που πετάνε τις σακούλες των σκουπιδιών τους από τα μπαλκόνια! Δεν υπάρχει πλέον η συνήθεια που έβγαιναν και καθάριζαν την πόρτα των σπιτιών τους, τώρα όλοι περιμένουν από το Δήμο. Δυστυχώς, δεν μπορούν να γίνουν όλα με ένα πάτημα ενός κουμπιού. Χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή και στο τέλος της πενταετίας θα δούμε τον απολογισμό. Εισπράττω θετικές απόψεις του κόσμου, εδώ στα Καμίνια, Κοκκινιά και Απόλλωνα. Πάντα βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος. Προσωπικά πιστεύω ότι φαίνεται η διαφορά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

Στη συνέχεια του κάναμε μερικές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για την περιοχή.

dfv

-Στην οδό της Αγίου Ελευθερίου αλλά και της Δωδεκανήσου, βλέπουμε ότι γίνονται προσπάθειες και ανοίγουν καινούργια καταστήματα. Πως έχει επηρεάσει η κρίση την αγορά της περιοχής;

«Όντως έχουμε πολλές αιτήσεις για άδειες μαγαζιών. Και ανοίγουν μαγαζιά αλλά και κλείνουν. Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει και την περιοχή των Καμινίων και του Απόλλωνα και της Κοκκινιάς. Εμείς τους βοηθάμε με οποίον τρόπο μπορούμε.Τυχαίνει βλέπετε να είμαστε πολύ κοντά στο κέντρο του Πειραιά, το οποίο έχει πολύ μεγάλη αγορά και καλή. Αλλά παρόλα αυτά το προσπαθούν.Εμείς ψάχνουμε τον τρόπο να κάνουμε τον κόσμο των Καμινίων να παραμείνει στην περιοχή».

Ποια είναι τα προβλήματα που σας μεταφέρουν οι Καμινιώτες;

«Προβλήματα καθημερινότητας. Όπως η καθαριότητα, το πράσινο, η οδοποιία. Βέβαια γίνεται προσπάθεια από όλες τις πλευρές, για να μπορεί να λυθεί το κάθε θέμα. Θέλει ο κόσμος πάρκα. Ήδη έχουν γίνει αναπλάσεις σε πολλά πάρκα στα Καμίνια, στον Απόλλωνα στην Κοκκινιά, όπου με την βοήθεια του Ολυμπιακού και του Προέδρου μας Βαγγέλη Μαρινάκη, κάναμε και δυο πλατείες καινούργιες. Μια στην παλιά Κοκκινιά στους Αγίους Αναργύρους και μια στο Ε’ διαμέρισμα. Αυτό που λείπει, είναι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι. Μεγάλο θέμα είναι και η συντήρηση αυτών που υπάρχουν. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους μας. Βλέπετε, δεν υπάρχει και Δημοτική Αστυνομία για να μπορούν να λυθούν κάποια θέματα».

-Τι γίνεται με την αστυνόμευση;

«Η αστυνόμευση της περιοχής είναι αρκετά ικανοποιητική. Πάντα θέλουμε περισσότερο, μην ξεχνάμε όμως ότι και η Αστυνομία έχει τα προβλήματά της. Ακούγεται πολύ ότι συγχωνεύονται Αστυνομικά Τμήματα. Μεγάλη βοήθεια βλέπουμε από την ομάδα ΔΙΑΣ που οτιδήποτε χρειαστούμε στην περιοχή, ανά πάσα στιγμή είναι δίπλα μας και μας βοηθάει. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο γιατί είναι κοντά στον πολίτη. Θα βοηθήσει πολύ η Δημοτική Αστυνομία αν επανασυσταθεί. Γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα από τα μαγαζιά, κάποια από τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες. Η Τροχαία επίσης βοηθάει. Θα συνεργαστούμε μαζί της γιατί θέλουμε την υποστήριξή της, σε κάποια θέματα του κυκλοφοριακού της περιοχής. Χρειαζόμαστε για παράδειγμα, προειδοποιητικά φανάρια στα σταυροδρόμια της περιοχής επειδή έχουν γίνει αρκετά τροχαία. Επίσης θα προτείνουμε να μπουν κάποια κολονάκια. Ο ρόλος της Τροχαίας στην περιοχή μας είναι δύσκολος γιατί η Αγίου Ελευθερίου θα πρέπει να απελευθερωθεί από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα για να υπάρξει κίνηση στα μαγαζιά όπως και στην Δωδεκανήσου».

-Παρευρίσκεστε στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεταφέρετε τα παράπονα των πολιτών;

«Εισακούγομαιως Πρόεδρος του Δ’ Διαμερίσματος έχω πολύ καλή συνεργασία με όλους τους Αντιδημάρχους και τους Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους και ανά πάσα στιγμή μπορώ να επικοινωνήσω μαζί τους και να τους μεταφέρω οποιοδήποτε πρόβλημα ή θέμα υπάρξει και βέβαια πάντα υπάρχει άμεση ανταπόκριση. Τους ευχαριστώ όλους για την άμεση συνεργασία και την γρήγορη ανταπόκριση που δείχνουν».

Ο κόσμος ταλαιπωρείται πολύ όταν περιμένει κάποιο λεωφορείο ή τρόλεϊ;

«Τα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ γενικά στην Αττική δεν είναι έτσι όπως πρέπει. Για παράδειγμα, εμείς εδώ στην Αγίου Ελευθερίου, μπορεί να περιμένουμε 20 λεπτά το τρόλεϊ να περάσει, γιατί έχει «κολλήσει» στο μποτιλιάρισμα στη ΔΕΗ. Για μένα πρέπει να δει το θέμα η Τροχαία, ώστε να απελευθερωθούν οι κεντρικές αρτηρίες του Δ’ διαμερίσματος. Μόνο έτσι, πιστεύω, θα διορθωθούν τα πράγματα, σε συνδυασμό βέβαια με την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης. Μετά το κλείσιμο του ΙΚΑ των Καμινίων, έχουμε κάνει κινήσεις για να μπει ένα λεωφορείο που θα μεταφέρει πολίτες από Καμίνια και Απόλλωνα στο ΙΚΑ της παλιάς Κοκκινιάς αλλά και στα νοσοκομεία του Πειραιά και έχουμε την διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι το αίτημά μας θα υλοποιηθεί».

-Τι να περιμένουμε τώρα στις γιορτές από τα Καμίνια;

«Θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον Δήμαρχο και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, γιατί με την βοήθεια τους θα δώσουμε χαρά στον κόσμο. Στα Καμίνια ο στολισμός θα γίνει στην κεντρική πλατεία Δωδεκανήσου και Αγίου Ελευθερίου, όπου θα μπουν και διάφορα παιχνίδια όπως φουσκωτά και τραμπολίνο για τα παιδιά. Από πέρυσι άρχισαν να στολίζονται αρκετά τα Καμίνια και η Κοκκινιά και ο Απόλλωνας. Όλα αυτά τα χρόνια ήμασταν ξεχασμένοι και ήταν το παράπονό μας. Σαν Δ’ διαμέρισμα θα κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις αλλά και επισκέψεις σε ιδρύματα που έχουμε στην περιοχή και θα βοηθήσουμε κάποιες οικονομικά ευάλωτες οικογένειες».

-Πολλές φορές αναφέρεστε στη βοήθεια της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός και ο πρόεδρός της κ. Μαρινάκηςέχουν κάνει πολλά και σημαντικά πράγματα για την πόλη. Καμιά φορά η γραφειοκρατία και η τυπική διαδικασία στέκεται εμπόδιο. Για να γίνει μια δωρεά περνάει από 40 κύματα. Πρέπει να απλοποιηθούν κάποια πράγματα. Όταν ο άλλος θέλει να βοηθήσει να μπορεί να το κάνει χωρίς να υπάρχουν τρικλοποδιές. Στο Δ’ διαμέρισμα η βοήθεια και του Δημάρχου και της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Προέδρου του κ. Μαρινάκη αλλά και του κ. Βασιλειάδη που είναι Διευθύνων Σύμβουλος στο Καραϊσκάκη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στα Καμίνια γίνεται ανακατασκευή του γηπέδου «Κένταυρος» από τον Βαγγέλη Μαρινάκη που βρίσκεται στην Αμοργού και Κατσούλη, και ως ελάχιστη αναγνώριση το γήπεδο θα ονομαστεί «ΜιλτιάδηςΜαρινάκης». Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βοηθούν την περιοχή, και πώς να μην την βοηθούν αφού η “καρδιά” του Ολυμπιακού χτυπάει στα Καμίνια».

Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η κουβέντα μας με τον Πρόεδρο του Δ’ Διαμερίσματος. Λίγο πριν τον αποχαιρετήσουμεμας είπε ότι τα Καμίνια αξίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον όλων. Έτσι και εμείς νιώσαμε ότι εκπληρώσαμε μια πρώτη «αποστολή». Θα επανέλθουμε σύντομα, γιατί πραγματικά τα Καμίνια έχουν στοιχεία που δεν μπορούν να «κλειστούν» σε λίγες γραμμές κειμένου. Έχουν «κλειστεί» όμως στην καρδιά μας! Και ωθούμενοι αυτό το έντονο συναίσθημα θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε και να προβάλουμε τα θέματα της περιοχής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Swiffy Output
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ