Εφημερίδα Κοινωνική

Αιθαλομίχλη «σκέπασε» την Αττική – Τι λένε οι επιστήμονες!

 Breaking News

Αιθαλομίχλη «σκέπασε» την Αττική – Τι λένε οι επιστήμονες!
22 Δεκεμβρίου 2015

H Αθήνα για άλλη μια φορά σκεπάστηκε από ένα μεγάλο σύννεφο αιθαλομίχλης με τον υδράργυρο να δείχνει μονοψήφια νούμερα.

Έτσι, χιλιάδες πολίτες του λεκανοπεδίου… φούντωσαν τα τζάκια και τις σόμπες τους, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα πολλά σημεία του αττικού ουρανού να καλυφθούν από σύννεφα αιωρούμενων σωματιδίων.

Από χθες το απόγευμα με ανακοίνωση του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύστηνε στους πολίτες της Αττικής για το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου αλλά και για σήμερα την αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Κι αυτό γιατί τα δελτία πρόβλεψης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ανέφεραν ότι στην Αττική θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια και θερμοκρασιακή αναστροφή) που θα ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

Μάταια όμως, καθώς οι εκκλήσεις των αρμοδίων δεν βρήκαν ανταπόκριση. Λίγες ώρες αργότερα και με το που άρχισε να πέφτει το σκοτάδι, ένα μεγάλο σύννεφο άρχισε να σκεπάζει τον ουρανό της πρωτεύουσας. Τα τζάκια και οι σόμπες γέμισαν από χιλιάδες ξύλα τα οποία διοχέτευσαν στην ατμόσφαιρα μεγάλες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, με το φαινόμενο της αιθαλομίχλης να είναι πιο έντονο στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ακρόπολης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες από χθες βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβούν σε ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή, ενώ παρακαλούν θερμά τους πολίτες για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή.

Η αιθαλομίχλη έκανε την εμφάνιση της για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, καθώς κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ 10 (με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρόμετρα) ξεπέρασαν κατά πολύ τα ασφαλή όρια για τη δημόσια υγεία. Ετσι στις 19 Δεκεμβρίου η μέση 24ωρη τιμή των PM10 έφτασε στα 94 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) στον σταθμό «Λιόσια».

Την περασμένη Κυριακή οι συγκεκριμένοι ρύποι άγγιξαν τα 103 μg/m3 στα Λιόσια, τα 95 μg/m3 στο Περιστέρι, τα 78 μg/m3 στην Αριστοτέλους στο κέντρο της Αθήνας, τα 74 μg/m3 στον Πειραιά, τα 73 μg/m3 στο Μαρούσι και τα 62 μg/m3 στη Νέα Σμύρνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, υπερβάσεις της μέσης ημερήσιας οριακής τιμής (50 μg/m3) δεν πρέπει να καταγράφονται περισσότερες από 35 φορές τον χρόνο.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ