Εφημερίδα Κοινωνική

Χωρίς φάρμακα οι οροθετικοί

 Breaking News

Χωρίς φάρμακα οι οροθετικοί
15 Δεκεμβρίου 2015

Κινητοποίηση έξω από το Λαϊκό Νοσοκομείο οργάνωσε σήμερα το πρωί στις 8.30 ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνικά νοσοκομεία, με τη μεγάλη αστάθεια στην παροχή της αντιρετροϊκής αγωγής ή και έλλειψη ορισμένων φαρμάκων για μέρες.

Το αποτέλεσμα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης είναι να κινδυνεύουν να ακυρωθούν οι προσπάθειες χρόνων για την αντιμετώπιση της επιδημίας εξάπλωσης του HIV, να κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των οροθετικών και, πάντως, να υπονομεύεται η προσπάθειά τους να είναι συνεπείς στην τήρηση της αγωγής, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για να αποδοθούν ευθύνες για κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των οροθετικών και για ευθεία απειλή κατά της ζωής και της υγείας τους. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της «Θετικής Φωνής», Νίκος Δέδες, σημειώνει πως εκατοντάδες οροθετικοί αναγκάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα να τροποποιήσουν την αγωγή τους, ενώ δεκάδες την έχουν διακόψει.

Πρόβλημα με την αδιάλειπτη παροχή αντιρετροϊκής θεραπείας εμφανιζόταν στο παρελθόν για κάποιες μέρες σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ, λόγω πλημμελούς κατανομής των κονδυλίων στον κεντρικό προϋπολογισμό του κάθε ιδρύματος. Πρώτη φορά όμως τώρα το πρόβλημα εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και δίνουν αντιρετροϊκή αγωγή και μάλιστα αποκτά διάρκεια.

Τόσο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όσο και ο γενικός γραμματέας Ιωάννης Μπασκόζος έχουν διευκρινίσει πως έχουν δώσει εντολή για την αποδέσμευση κονδυλίων ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Αγνωστο για ποιο λόγο, η απόφαση αυτή δεν έχει ακόμα μεταφραστεί σε ομαλή παροχή αντιρετροϊκών στα νοσοκομεία.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράδοξη κατάσταση. Πρώτη φορά έχουμε μπροστά μας μια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας που γνωρίζει σε βάθος τα θέματα, κάνει δηλώσεις που μας καλύπτουν απόλυτα και δεσμεύεται για τη λύση προβλημάτων και την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε τόσο σοβαρό πρόβλημα στην παροχή αγωγής» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» μέλος οργάνωσης για τον HIV.

Κλειστός κωδικός

Η «Θετική Φωνή» και άλλες οργανώσεις για το ΗΙV έχουν ζητήσει να μεταφερθεί η δαπάνη από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων σε κλειστό κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που θα διασφάλιζε την αδιάλειπτη παροχή της αγωγής. Αλλωστε, η σχετική δαπάνη είναι απολύτως προβλέψιμη, καθώς οι οροθετικοί καταγράφονται πλήρως σε ειδικό μητρώο και μπορούν να υπολογιστούν από πριν οι ανάγκες τους σε φάρμακα.

«Καλούμε όλους τους πολίτες να διεκδικήσουν μαζί μας την απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία και να προασπίσουν το δικαίωμα των οροθετικών ατόμων και όλων των ασθενών στη ζωή.[...] Δεσμευόμαστε πως θα κλιμακώσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο τις κινητοποιήσεις μας, όσο συνάνθρωποί μας μένουν χωρίς φάρμακα, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, και όσο το υπουργείο Υγείας καθυστερεί να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα» αναφέρει ανακοίνωση της «Θετικής Φωνής».


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ