Εφημερίδα Κοινωνική

Ξεφεύγει η κατάσταση με τις πέργκολες στον Πειραιά – Προβληματισμός στο δημοτικό συμβούλιο – Πιέζει για λύση ο δήμαρχος

 Breaking News

Ξεφεύγει η κατάσταση με τις πέργκολες στον Πειραιά – Προβληματισμός στο δημοτικό συμβούλιο – Πιέζει για λύση ο δήμαρχος
25 Νοεμβρίου 2015

Αποφασισμένη εμφανίζεται η δημοτική αρχή Πειραιά να λύσει το θέμα με τις πέργκολες στην πόλη. Κυρίως όμως, ζητά να πάρει ξεκάθαρες απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο για να μπορέσει να κάνει σωστά βήματα, χωρίς να «πληγώσει» τις επιχειρήσεις του Πειραιά και κατά συνέπεια τους εργαζόμενους σε αυτές.

Είναι γεγονός, ότι ο Πειραιάς εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τις επεκτάσεις των καταστημάτων και πολλοί δήμαρχοι κρατούσαν αποστάσεις φοβούμενοι τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Το να πάρει ένας δήμαρχος απόφαση γκρεμίσει πέργκολες είναι «δίκοπο μαχαίρι», αφενός γιατί θα συναντήσει αντιδράσεις και αφετέρου γιατί σε πολλές περιπτώσεις εισπράττει έσοδα ο Δήμος από αυτές. Επιπλέον, τίθεται θέμα ισονομίας. Δηλαδή διάφορες πιέσεις του τύπου «γιατί να γκρεμίσετε τη δική μου πέργκολα και όχι του διπλανού…».

Όλο αυτό όμως οδηγεί σε ένα γενικευμένο σύστημα ολιγωρίας: Παρανομούν οι επιχειρηματίες, παρανομεί η Πολεοδομία που λένε πως δεν κάνει σωστούς ελέγχους, παρανομούν οι δημοτικές Αρχές που εισπράττουν χρήματα από πέργκολες, συνεπώς είναι όλοι παραβάτες! Ποιος μπορεί να δώσει λύση σε όλο αυτό; Μόνο το αρμόδιο υπουργείο.

«Πόσο πια να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό το πρόβλημα», είπε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης. Προσφάτως μάλιστα συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Κλαμπατσέα και συζήτησαν αυτό το σοβαρό θέμα. Απαντήσεις συγκεκριμένες δεν δόθηκαν. Το υπουργείο είπε, έχει συστήσει ειδική επιτροπή που μελετάει το ζήτημα. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι ο δήμαρχος Πειραιά πήγε έτοιμος στη συνάντηση προσκομίζοντας φάκελο με συγκεκριμένη πρόταση.

Ζήτησε να συμφωνηθεί ένας συγκεκριμένος τύπος πέργκολας (με 4 δοκάρια και περσίδες που θα ανοιγοκλείνουν), τον οποίο θα μπορούν να έχουν νόμιμα οι καταστηματάρχες. Η απάντηση από πλευράς υπουργείου ήταν τουλάχιστον… «σοκαριστική»: Κανένας τύπος πέργκολας δεν επιτρέπεται! Ούτε οι τέντες. Ούτε καν οι ομπρέλες με βάσεις. Το υπουργείο λειτουργεί στη λογική του ότι “οι πέργκολες που φέρουν σταθερά στοιχεία είναι απολύτως παράνομες”. Τώρα θα αναρωτιέστε πώς άλλοι δήμοι καταφέρνουν και περνούν αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια για πέργκολες «νόμιμου τύπου» . Και εδώ η απάντηση του υπουργείου είναι αφοπλιστική: «Όλες αυτές οι αποφάσεις που περνούν από δημοτικά συμβούλια είναι παράνομες».

Μπροστά λοιπόν σε όλα αυτά, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ξεδίπλωσε τις προθέσεις του: «Εγώ δεν παίρνω ευθύνη να γκρεμίσω πέργκολες μέχρι το υπουργείο να δώσει μια πιο ξεκάθαρη απάντηση. Κατανοώ το πρόβλημα που υπάρχει στον Πειραιά, το οποίο παρατηρείται και σε ολόκληρη τη χώρα. Θα αναμένουμε τις αποφάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής. Γενικά δεν μπορώ να πω ότι αισιοδοξώ σε άμεσα αποτελέσματα».

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ