Εφημερίδα Κοινωνική

Η απεργία του 1923 και το χτύπημα στο Πασαλιμάνι

 Breaking News

Η απεργία του 1923 και το χτύπημα στο Πασαλιμάνι
20 Νοεμβρίου 2015

Συνεχίζοντας τις αναφορές στα υλικά που θα παρουσιαστούν στην έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ για την ιστορική περίοδο 1870 -1935, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες», που θα εκτίθενται στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της Διημερίδας για την εργατική τάξη, στεκόμαστε σήμερα στη γενική πανεργατική απεργία του 1923 και τη μαζική σφαγή των απεργών στο Πασαλιμάνι.

Είναι η περίοδος όπου βιομήχανοι και εφοπλιστές αξιοποιούν τη μαζική είσοδο των προσφύγων και προχωρούν σε απολύσεις και μειώσεις μισθών. Η ΓΣΕΕ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) καλούν τους εργάτες να μη δεχτούν τον εκβιασμό. Υπάρχει αναβρασμός με κέντρο τον Πειραιά και πρωτοπορία τους ναυτεργάτες. Ξεσπούν απεργίες που εξαπλώνονται. Η κυβέρνηση Πλαστήρα – Γονατά απαντά με καταστολή και με συλλήψεις μελών της διοίκησης των ναυτεργατών, μαζικές συλλήψεις απεργών και απαγορεύει τα σωματεία της ΓΣΕΕ.

Στις 21 Αυγούστου προκηρύσσεται πανεργατική απεργία στον Πειραιά. Η κυβέρνηση στέλνει το Α” Σώμα Στρατού με τανκς και απαγορεύει την κυκλοφορία.

Στις 23 Αυγούστου γίνεται συγκέντρωση ΓΣΕΕ – ΕΚΠ στο Πασαλιμάνι. Στρατός και Αστυνομία τη χτυπάνε και την πνίγουν στο αίμα. Εντεκα εργάτες νεκροί, 100 τραυματίες, ενώ τους 500 φτάνουν οι συλληφθέντες.

Η εργατική τάξη, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, ποτίζει με το αίμα της την άνδρωση του κινήματός της. Παράλληλα, δυναμώνει η κρατική καπιταλιστική επίθεση, για να ελέγξουν τα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα.

rizospastis

Πηγή: rizospastis.gr

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ