Εφημερίδα Κοινωνική

Γνωστός κοσμηματοπώλης έβαζε στην τσέπη του το ΦΠΑ από τα ρολόγια

 Breaking News

Γνωστός κοσμηματοπώλης έβαζε στην τσέπη του το ΦΠΑ από τα ρολόγια
24 Νοεμβρίου 2015

Γνωστός κοσμηματοπώλης όχι μόνο είχε βρει τρόπο να βάζει στην τσέπη τον ΦΠΑ πουλώντας πανάκριβα ρολόγια αλλά κατάφερε να απαλλαγεί και από το πρόστιμο των 2 εκατ. ευρώ όταν έπεσε στην τσιμπίδα της εφορίας. Δεν γλύτωσε όμως την ποινική δίωξη ούτε αυτός, ούτε τα μέλη της Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών καθώς η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ραίκου απήγγειλε κατηγορίες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Αγγελική Τριανταφύλλου και Γιάννης Σεβης κατά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν μετά από καταγγελία διαπίστωσαν ότι ο γνωστός κοσμηματοπώλης πουλούσε πανάκριβα ρολόγια με εικονικά τιμολόγια εμφανίζοντας ως αγοραστές πρόσωπα που διαμένουν στο εξωτερικό προκειμένου να γλυτώνει τον ΦΠΑ. Μάλιστα φέρεται να χρησιμοποιούσε και πλαστή σφραγίδα του γερμανικού τελωνείου στις αποδείξεις φέροντας το εμπόρευμα να εξάγεται στο εξωτερικό. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ στις δυο επιχειρήσεις του κοσμηματοπώλη διαπιστώθηκε η κομπίνα η οποία επιβεβαιώθηκε και από δεύτερο έλεγχο. Τότε η ΔΟΥ επέβαλε πρόστιμο ύψους περίπου δυο εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο ο επιχειρηματίας προσέφυγε στην Επιτροπής Επίλυσης Φορολογικών Διάφορων της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του άρθρου 70Α του Νόμου 2238\1994, η οποία παρά τις αντίθετες εισηγήσεις διέγραψε το πρόστιμο και μάλιστα χωρίς να δικαιολογήσει την απόφαση της. Χαρακτηριστικά εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι «από τις πλήρως αιτιολογημένες και εμπεριστατωμένες εκθέσεις ελέγχου και επανελέγχου των ελεγκτών-υπαλλήλων του ΣΔΟΕ προέκυπταν με βεβαιότητα και πέραν πάσης αμφιβολίας όλα όσα καταλογιζονται στις δυο επιχειρήσεις κοσμημάτων».

Η εισαγγελία άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία στα μέλη της επιτροπής καταλογίζοντας τους ζημιά σε βάρος του δημοσίου τουλάχιστον δυο εκατομμυρίων ευρώ και για ηθική αυτουργία στην απιστία σε βάρος του επιχειρηματία. Την υπόθεση ήδη ανέλαβε η ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία θα καλέσει τους κατηγορούμενους σε απολογία.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ