Εφημερίδα Κοινωνική

ΕΚΠΟΙΖΩ για πλειστηριασμούς: 4 στους 10 οφειλέτες δεν μπορούν να σώσουν το σπίτι τους

 Breaking News

ΕΚΠΟΙΖΩ για πλειστηριασμούς: 4 στους 10 οφειλέτες δεν μπορούν να σώσουν το σπίτι τους
19 Νοεμβρίου 2015

Η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι προσωρινή και περιορισμένη και 4 στους 10 οφειλέτες, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο νόμο δεν θα μπορούν να διασώσουν τη στέγη τους.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ σχετικά με τις τροποποιήσεις στο Νόμο Κατσέλη, το στοιχείο που χαρακτήρισε το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ως την πιο πρωτοποριακή νομοθεσία αφερεγγυότητας στην Ευρώπη, δηλαδή η εξαίρεση της κατοικίας από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του οφειλέτη στην ουσία ισχύει μόνο για τα επόμενα τρία έτη.

Θα έχει, με άλλα λόγια, τη μορφή της έκτακτης ρύθμισης, προκαταβάλλοντας για την κατάργησή της μετά το πέρας της τριετίας. Αλλά και στο διάστημα διατήρησής της, η προστασία δε θα αφορά όλους τους οφειλέτες που ούτως ή άλλως έφτασαν χωρίς δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμών αλλά μόνο όσους πληρούν περαιτέρω αυστηρά κριτήρια .

Ένα μάλιστα από αυτά είναι ο οφειλέτης να είναι συνεργάσιμος σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος όμως ουσιαστικά δεν έχει τεθεί σε ισχύ!

Δεν είναι κατανοητό γιατί 4 στους 10 οφειλέτες, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, δε θα μπορούν να διασώσουν τη στέγη τους, ακόμα και αν κρίνονται άξιοι από το δικαστήριο να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Επιπλέον, τονίζει, ο Ν.3869/2010 γίνεται ασφυκτικά αυστηρότερος για τον οφειλέτη, καθώς θα χάνει τη ρύθμιση ακόμα και αν δεν την τηρεί χωρίς υπαιτιότητα, πχ. λόγω αδυναμίας ή αν δεν ενημερώνει το φάκελο της υπόθεσής του επίσης χωρίς υπαιτιότητα.

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ