Εφημερίδα Κοινωνική

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΟΛΠ

Αντίστροφη μέτρηση για τον ΟΛΠ
02 Νοεμβρίου 2015

Σε έναν μήνα, στις 3 Δεκεμβρίου, θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιά, με τους Κινέζους να ζητούν την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, καθώς περαιτέρω καθυστέρηση θα τους κάνει να χάσουν το συγκριτικό πλεονέκτημά τους έναντι του ανταγωνισμού.

Όπως δηλαδή έγινε γνωστό την Παρασκευή σε κλειστή ενημερωτική συνάντηση της κινεζικής πρεσβείας με θέμα την πρόοδο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η παραχώρηση ποσοστού πλειοψηφίας (51%) του ΟΛΠ, ώστε να προχωρήσουν οι ελληνοκινεζικές οικονομικές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι έχουν περάσει δυόμιση χρόνια αφού ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ, έξι μήνες μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία και ένας μήνα μετά τη συνάντηση του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον Αλ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη.

Σε κάθε περίπτωση, πλέον, η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών έχει «κλειδώσει» για τις 3 Δεκεμβρίου, με τον προτιμητέο επενδυτή να υποχρεώνεται σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσθετο ποσοστό ύψους 16%. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να πραγματοποιήσει για περαιτέρω επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ μετά την πρώτη πενταετία.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν οι Cosco Pacific και η θυγατρική της Maerks APM Terminals, αλλά και η ICTS, όπως και οι Ports America και Utilico.

Αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας

Ωστόσο, με την αποκρατικοποίηση αντιδρά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας, η οποία σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι η κυβέρνηση «αγνοεί προκλητικά το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, συντάσσει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και μυστικοσυμβούλων το σχέδιο σύμβασης παραχώρησης, το διαρρέει ανεπίσημα και επιλεκτικά και προτίθεται να το καταχωρήσει στο Data Room ώστε να το συνομολογήσει με τους υποψήφιους αγοραστές».

Τέλος, διερωτάται εάν η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την απόφαση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία καλεί την Ελλάδα να καταργήσει τις φοροαπαλλαγές που έχουν προσφερθεί στην Cosco να εισπράξει ποσά που ενδεχομένως έχει ήδη αποκομίσει η κινεζική εταιρεία.

Πηγή: zougla.gr

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ