Εφημερίδα Κοινωνική

Tα οικονομικά «καίνε» τη Σαλαμίνα

 Breaking News

Tα οικονομικά «καίνε» τη Σαλαμίνα
19 Οκτωβρίου 2015

Αντικείμενο συζήτησης έγιναν, για πολλοστή φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας τα οικονομικά του δήμου. Όπως είναι ήδη γνωστό, ο δήμος ακόμα και σήμερα είναι χωρίς προϋπολογισμό (άλλοι δήμοι καταρτίζουν τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους). Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έφεραν θέμα προς συζήτηση αλλά κυρίως ζήτησαν ενημέρωση για τα οικονομικά του δήμου από την δημιουργία του  το 2011 μετά τη συνένωση,με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Η συζήτηση ξεπέρασε τις 4 ώρες ενώ πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα αντεγκλήσεων μεταξύ δημοτικών συμβούλων και κυρίως μεταξύ των πρώην δημάρχων κ.κ. Τραυλού, Τσαβαρή και Σοφρά με τον καθένα να υπερασπίζεται τους δικούς του «αριθμούς» και τα δικά του στοιχεία. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει τους δημότες είναι η σημερινή κατάσταση των οικονομικών την οποία περιέγραψε συνοπτικά η Δήμαρχος κα Νάννου, επιχειρώντας έναν μίνι απολογισμό περιγράφοντας όλες τις κινήσεις που έκανε η Δημοτική Αρχή για το κλείσιμο του προϋπολογισμού. Η κα Νάννου υπενθύμισε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από ένα χρόνο περίπου για διαχειριστικό έλεγχο στα οικονομικά του δήμου, για την οποία άσκησε πίεση και στον προηγούμενο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο έλεγχος αυτός δεν έγινε γιατί μετά τις εκλογές του Γενάρη οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ουσιαστικά καταργήθηκαν. Εκτός από αυτό, όπως εξήγησε η κα Νάννου, δεν υπήρχε το πολιτικό όργανο να ασκήσουν πίεση για να βρεθεί λύση για τον προϋπολογισμό και το χρέος του δήμου. Τότε, ξεκίνησαν οι πιέσεις στο Υπ. Εσωτερικών, παράγοντες του οποίου εξήγησαν ότι δεν δέχονται το πλασματικό κλείσιμο του προϋπολογισμού, ούτε επίσης και τις προβλέψεις για προσδοκώμενα έσοδα.

Η κα Νάννου, εξήγησε πως αν το χρέος ήταν προς το Δημόσιο θα είχε βρεθεί αμέσως λύση με τη ρύθμιση των χρεών αλλά το χρέος της Σαλαμίνας είναι απέναντι σε ιδιώτες ( προμηθευτές και έργα) ωστόσο, διευκρίνισε πως κατά τη γνώμη της, η μη ύπαρξη προϋπολογισμού ενδεχομένως να οδηγήσει σε νοικοκύρεμα του δήμου. Η λύση, η προσωρινή, είναι ένα δάνειο που θα πρέπει να συναφθεί μέχρι τέλος του Οκτώβρη, στηριζόμενο σε σχεδόν φωτογραφική ρύθμιση του Υπουργείου. «Αν νομίζετε ότι έχω ευθύνη για κάτι, την αναλαμβάνω» τόνισε χαρακτηριστικά η Δήμαρχος ενώ σημείωσε πως ο ισολογισμός του 2013 είναι σχεδόν έτοιμος ενώ άμεσα θα ετοιμαστεί του 2014 για να εγκριθεί το δάνειο. Επίσης, η δήμαρχος υπενθύμισε στο Σώμα ότι τόσο καιρό οι υπηρεσίες της Σαλαμίνας λειτουργούν με δανεικά υλικά από άλλους δήμους, αφού λόγω μη έγκρισης προϋπολογισμού, δεν μπορεί γίνουν διαγωνισμοί.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ