Εφημερίδα Κοινωνική

Κατσαφάδος: Σε ερώτηση που επισήμανε σε βουλευτές τόνισε τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η Ύδρα

 Breaking News

Κατσαφάδος: Σε ερώτηση που επισήμανε σε βουλευτές τόνισε τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η Ύδρα
26 Οκτωβρίου 2015

Ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος κατέθεσε ερώτηση για τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των πολιτικών της Ύδρας που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες, στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην ερώτηση, ο Βουλευτής επισημαίνοντας τις σοβαρές ζημιές που υπέστησαν κατοικίες και καταστήματα στην Ύδρα από τη σφοδρή κακοκαιρία με αποτέλεσμα να καταστραφούν εμπορεύματα, προϊόντα και οικοσκευές, τονίζει ότι «η Πολιτεία , πέρα από την καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις, θα πρέπει να τους χορηγήσει μια περίοδο χάριτος, μεταθέτοντας την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (πολιτών και επιχειρήσεων) κατά ένα 8μηνο, καθώς και των υποχρεώσεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.»

Ο κ. Κατσαφάδος υποστηρίζει ακόμη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να προχωρήσει στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ύδρας για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού και την εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Όπως γνωρίζετε, η Ύδρα επλήγη με πρωτοφανή σφοδρότητα από την πρόσφατη κακοκαιρία, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το νησί υπέστη σοβαρές ζημιές στις υποδομές του, που θα απαιτήσουν χρόνο και χρήμα για να αποκατασταθούν μαζί με την υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Σε ιδιαίτερα δεινή όμως θέση έχουν περιέλθει επιχειρήσεις και νοικοκυριά που τα καταστήματα τους και οι κατοικίες τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν εμπορεύματα, προϊόντα και οικοσκευές και να απαιτείται άμεση αποκατάσταση.

Ηθική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η έμπρακτη και ουσιαστική συνδρομή σε αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην δυσμενή και απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη.

Η Πολιτεία , πέρα από την καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις, θα πρέπει να τους χορηγήσει μια περίοδο χάριτος, μεταθέτοντας την πληρωμή των φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (πολιτών και επιχειρήσεων) κατά ένα 8μηνο, καθώς και των υποχρεώσεων τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα.

Το συγκριμένο μέτρο έχει εφαρμοστεί παλαιότερα στην περιοχή του Έβρου, που επλήγη από πλημμυρικά φαινόμενα, και η εφαρμογή του δεν είναι απαγορευτική, αφού αφορά μια μικρή κατηγορία πολιτών και επιχειρήσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ύδρας για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές του νησιού και την εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Εάν οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εργασίας προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για να μετατεθεί, κατά ένα 8μηνο, η υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ύδρας, που επλήγησαν από τη θεομηνία, αλλά και των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.

2. Εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να προχωρήσει στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Ύδρας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να εκτελεστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα.

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ