Εφημερίδα Κοινωνική

Έντονος προβληματισμός στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου

 Breaking News

Έντονος προβληματισμός στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά για το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου
28 Οκτωβρίου 2015

Άναψαν τα αίματα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά για τον διαχειριστικό έλεγχο που είδε πριν λίγες μέρες το φως της δημοσιότητας.

Πριν μπουν καν στο τραπέζι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί η αίθουσα να γίνει «αρένα» ευθυνών και ότι το καλύτερο θα ήταν να περιμένουν όλοι τις απαντήσεις των υπηρεσιών.

Πολλοί ήταν ωστόσο εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανέβασαν τους τόνους, αποδίδοντας ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αναδεικνύοντας συγκεκριμένα σημεία του πορίσματος.

Άλλοι πάλι αναρωτήθηκαν με ποιο τρόπο ο διαχειριστικός έλεγχος των 268 σελίδων διέρρευσε αμέσως σε sites και social media ενώ έφερε τον όρο «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΝ»… Υπήρξαν μάλιστα υπονοούμενα για εργαζόμενους και για δημοσιογράφους.

Ακούστηκαν πολλά. Για ευθύνες δημοτικών αρχών, για λάθη των υπηρεσιών, για στοχοποίηση της αυτοδιοίκησης, για σημεία λειτουργίας του δήμου που δεν γνώριζαν οι ελεγκτές κ.α.

Πολλοί ήταν εκείνοι που απόρησαν γιατί δεν ζητήθηκε, έστω και μεταγενέστερα, ο έλεγχος να επεκταθεί πέραν της περιόδου 2003-2012.

Δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις προηγούμενες διοικήσεις του δήμου, υπεραμύνθηκαν των πολιτικών τους.

Σε γενικές γραμμές, αυτό το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου αποδεικνύεται πολύπλοκο.

Όπως ειπώθηκε, μόνο εκείνοι που εξειδικεύονται σε οικονομικές αναλύσεις μπορούν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι πραγματικά συνέβη στο δήμο τα προηγούμενα χρόνια και να αναγνώσουν σωστά αυτό το πόρισμα των 268 σελίδων.

Ακόμα και οι απαντήσεις που αναμένεται να δοθούν από τις υπηρεσίες θα αποδειχτούν δύσκολες στην πράξη (ίσως καθυστερήσουν) διότι πολλά έχουν αλλάξει από το 2003 τόσο στη λειτουργία του δήμου όσο και στα πρόσωπα.

«Παρήγορο» είναι το συμπέρασμα ότι βάσει μια πρώτης ανάγνωσης του πορίσματος δεν υπάρχουν ευθύνες κακοδιαχείρισης προς «ίδιον όφελος». Τα περισσότερα έχουν να κάνουν με παράτυπες αποφάσεις ή άγνοια του νόμου.

Ωστόσο, το πόρισμα αυτό, αποτελεί «καμπανάκι» για πολλούς αιρετούς που πλέον σκέφτονται εις διπλούν τι πρέπει να ψηφίζουν και τι όχι, προκειμένου να μην έχουν αργότερα περιπέτειες με τη δικαιοσύνη…

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ