Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΗΓΑΔΑΣ: Απαντήσεις έδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία – Που έχει «κολλήσει» το έργο

 Breaking News

ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΗΓΑΔΑΣ: Απαντήσεις έδωσε η κατασκευάστρια εταιρεία – Που έχει «κολλήσει» το έργο
26 Αυγούστου 2015

Ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ με τίτλο: “πλατεία Πηγάδας” «παίχτηκε» στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η διαφορά με όλες τις υπόλοιπες συζητήσεις που έγιναν κατά το παρελθόν γύρω από το θέμα της πολύπαθης πλατείας Πηγάδας και που η εφημερίδα μας ανέδειξε με τα ρεπορτάζ της, ήταν ότι αυτή τη φορά εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας βρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο να καταθέσουν και οι ίδιοι τις απόψεις τους γύρω από το θέμα, μιας και τόσο καιρό έχουν στοχοποιηθεί τόσο από καταγγελίες δημοτικών συμβούλων όσο και από καταγγελίες κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής.

Για την ιστορία πρέπει να αναφέρουμε ότι στις 9/6 η ανάδοχος εταιρεία κηρύχτηκε έκπτωτη ωστόσο λίγες ημέρες αργότερα υπέβαλε ένταση στο τεχνικό συμβούλιο της Περιφέρειας, κερδίζοντας μάλιστα τη συνέχιση των εργασιών.

Αυτό το γεγονός υποχρέωσε το Δήμο στη συνεδρίαση της Δευτέρας να κληθεί να αποδεχτεί ή να απορρίψει την ένσταση της αναδόχου. Το δημοτικό συμβούλιο κατά πλειοψηφία, έδωσε ακόμη μια “ευκαιρία” στην ανάδοχο κ/ξία ΜΠΟΝΑΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ-ΜΑΡΑΛΕΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, να συνεχίσει το έργο εντός του χρονοδιαγράμματος (υπολείπονται 3 μήνες με ενδεχόμενο παράτασης για να μην υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ).

Ωστόσο, η παρουσία του δικηγόρου της αναδόχου εταιρείας κ. Στεφάνου, ο οποίος μίλησε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, ήταν η αφορμή να ανοίξει η συζήτηση και να αναλυθούν όλες οι λεπτομέρειες καθυστέρησης της ανάπλασης της «βιοκλιματικής πλατείας Πηγάδας».

Γιατί έχει «μπλοκάρει» το έργο

Ο κ. Στεφάνου παρουσίασε 3 λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η ανάπλαση έχει «κολλήσει».

Πρώτος και κύριος είναι ότι δεν έχει γίνει έγκριση του Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών (ΑΠΕ) για να εκτελεστεί το έργο. Είναι ο πίνακας που συντάσσεται για να συμπεριλάβει τις απαιτούμενες αυξομειώσεις των ποσοτήτων ή τις νέες εργασίες σε ένα έργο εν εξελίξει και από αυτόν να προκύπτει ανά άρθρο η προτεινόμενη τροποποίηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΠΕ για την πλατεία Πηγάδας βρίσκεται ακόμη στο αρμόδιο υπουργείο προς υπογραφή.

Ένας επιπλέον λόγος σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου είναι το θέμα της αρχαιολογίας. Η ανάδοχος εταιρεία προσέλαβε ως όφειλε αρχαιολόγο για να επιβλέπει τις εργασίες, η μισθοδοσία του οποίου δεν καλύπτεται από τα εγκεκριμένα κονδύλια, πράγμα που βάζει εμπόδια στην πορεία των εργασιών.

Τέλος, ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε στο ότι η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει στα χέρια της εγκεκριμένη και αναθεωρημένη μελέτη του έργου από πλευράς Δήμου με όλες τις τροποποιήσεις που έχουν αποφασιστεί. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, λείπει και η μελέτη στατικότητας.

Το ότι η ανάδοχος εταιρεία επικαλείται γραφειοκρατικά «κολλήματα» και, μεταξύ άλλων, ρίχνει το «μπαλάκι» των ευθυνών στο Δήμο Πειραιά, προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη και πολλών δημοτικών συμβούλων που στάθηκαν στο πλευρό των υπηρεσιών του Δήμου λέγοντας ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους και το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι ο εργολάβος δείχνει απροθυμία να συνεχίσει το έργο.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης είπε απευθυνόμενος προς τον δικηγόρο της εταιρείας ότι «άλλα πληροφορούμαι ότι συμβαίνουν και άλλα μου παρουσιάζετε εσείς τώρα!».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αργουδέλης και η υπεύθυνη της υπηρεσίας του Δήμου είπαν ότι εάν το βασικό πρόβλημα είναι ο ΑΠΕ, θα μπορούσαν να είχαν γίνει εργασίες που δεν χρειάζονται υπογραφές όπως για παράδειγμα να φτιαχτούν οι χωμάτινοι διάδρομοι της πλατείας, οι σωληνώσεις, τα στέγαστρα, οι τοίχοι γύρω από τα παρτέρια, τα καθιστικά και να μαζευτούν τα επικίνδυνα υλικά. Αντ’ αυτού, όπως είπαν, ούτε το 10% του έργου δεν έχει γίνει και η πλατεία έχει παρατηθεί στο έλεος της μοίρας της. Για το θέμα της μισθοδοσίας του αρχαιολόγου ο κ. Αργουδέλης πρόσθεσε ότι η ανάδοχος εταιρεία γνώριζε πριν αναλάβει το έργο τις υποχρεώσεις της.

Για όλα τα παραπάνω, ο δικηγόρος της αναδόχου κ. Στεφάνου απάντησε ότι η εταιρεία είναι πρόθυμη να συνεχίσει το έργο. Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες εκτός ΑΠΕ και ότι όσες μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί έχουν ζημιώσει την εταιρεία αφού ακόμη της οφείλονται χρήματα από αυτές (περίπου 100.000 ευρώ). Χαρακτηριστικά είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να φτιάχνουμε κάτι για να δείχνουμε ότι προχωράει το έργο και στη συνέχεια να το χαλάμε». Ακολούθως απάντησε στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Κάρλε ότι σε τέτοιου είδους έργα δεν περιλαμβάνεται στη σύμβαση ο όρος «απρόβλεπτο κόστος εργασιών».

Το λόγο στη συνέχεια πήραν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ηλίας Σαλπέας και Ιωσήφ Βουράκης. Ο πρώτος δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρη η ευθύνη της εταιρείας και ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει!» ενώ ο δεύτερος αναρωτήθηκε πως το έργο ξεκίνησε χωρίς τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Ο κ. Βουράκης μάλιστα έκανε εκτενή αναφορά στην σημερινή κατάσταση της πλατείας, στην ταλαιπωρία κατοίκων και επιχειρηματιών ενώ μίλησε και για παράνομα κυκλώματα που δρουν γύρω από την πλατεία και κάνουν παραεμπόριο τσιγάρων.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γκερλές στάθηκε στα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να υπάρξουν στην πλατεία διότι με τη σημερινή της κατάσταση είναι επικίνδυνη για τους πολίτες.

Γεγονός είναι ότι η πλατεία Πηγάδας εξακολουθεί να παραμένει ακόμη και σήμερα σε άθλια κατάσταση, να αποτελεί ντροπή για τον Πειραιά και να ταλαιπωρεί τους συμπολίτες μας που άλλα τους έταξαν τότε… και άλλα βιώνουν στην καθημερινότητά τους…

Ας ελπίσουμε ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το θέμα, τουλάχιστον από γραφειοκρατικής πλευράς, ώστε να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται.

dikigoros

 O δικηγόρος της αναδόχου εταιρείας κ. Στεφάνου κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ