Εφημερίδα Κοινωνική

Πολίτης πήρε ΔΕΙΓΜΑ ΝΕΡΟΥ από τη Φρεαττύδα και το έστειλε για ανάλυση σε εργαστήριο – Διαβάστε τι συμπέρασμα βγήκε

Πολίτης πήρε ΔΕΙΓΜΑ ΝΕΡΟΥ από τη Φρεαττύδα  και το έστειλε για ανάλυση σε εργαστήριο – Διαβάστε τι συμπέρασμα βγήκε
29 Ιουλίου 2015

Με τον υδράργυρο να χτυπάει «κόκκινο» τις επόμενες μέρες, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τις έρευνες που έχουν γίνει για την «καταλληλότητα» των παραλιών της Αττικής και συγκεκριμένα, του Πειραιά. Είναι γεγονός, ότι πολλοί συμπολίτες μας «κατεβαίνουν» αυτές τις μέρες στα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα, αναζητώντας εύκολες ανάσες δροσιάς. Προβληματισμός όμως υπάρχει για την καταλληλότητα των νερών. Η τελευταία έρευνα του ΠΑΚΟΕ που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιούνιο χαρακτηρίζει τις παραλίες του Πειραιά ακατάλληλες για κολύμβηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά του ΠΑΚΟΕ έρχονται σε αντίφαση με τις επίσημες κρατικές μετρήσεις από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όπου παραλίες παρουσιάζονται ως κατάλληλες. Οι «αποστάσεις» μεταξύ των δυο ερευνών έφτασαν προσφάτως και στη Βουλή, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Β’ Πειραιά των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου που ζητούσε να μάθει πως γίνεται αυτό… Απάντηση το αρμόδιο υπουργείο δεν δόθηκε, τουλάχιστον δημοσίως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Πειραιώτες, να μείνουν με την απορία: «Τελικά, είναι κατάλληλες για μπάνιο οι παραλίες του Πειραιά ή όχι». Η εφημερίδα μας όλο αυτό το διάστημα δεχόταν συνεχώς τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούσαν να ενημερωθούν. «Κολυμπάμε με αμφιβολίες», μας είπε κάποια συμπολίτης μας και συνέχισε: «Αν είναι καθαρά τα νερά να βγουν να το πουν, αν όχι, να βάλουν κόκκινη σημαία!».

Το απίστευτο έγινε όμως πριν λίγες ημέρες. Μια γυναίκα, κάτοικος του Πειραιά, αγανακτισμένη από αυτό το «μπαλάκι μετρήσεων», πήγε η ίδια και πήρε σε ένα πλαστικό ουροσυλλέκτη δείγμα από τη θάλασσα της Φρεαττύδας και το πήγε προς ανάλυση, με δική της πρωτοβουλία, στο εργαστήριο «Τσακαλίδης» που εδρεύει στην πόλη μας, προς ανάλυση. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό ανάλυσης (αρ. 1517305), τα επίπεδα των Escherichia coli και Intestinal enteroccocci, που αποτελούν «μονάδες μέτρησης» καταλληλότητας μια παραλίας ήταν κάτω του ορίου (20/250 και 4/100, αντίστοιχα). Η αρχική εκτίμηση βάσει αυτού του αποτελέσματος είναι ότι η Φρεαττύδα είναι κατάλληλη για κολύμβηση. Είναι όμως αυτό ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα; Εμείς επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου για να μας σχολιάσει τη συγκεκριμένη ανάλυση. Όπως μας είπε: «Οι θάλασσες έχουν την ιδιαιτερότητα να μεταβάλλουν την ποιότητα των νερών τους ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, η ξαφνική μεταφορά άμμου, κάποια μόλυνση, ή ανθρώπινη παρέμβαση, μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή τους αριθμούς των αναλύσεων. Συνήθως χρησιμοποιείται η μέθοδος της στατιστικής για να βγει μια «μέση τιμή» της ποιότητας του νερού. Εκεί βασίζονται οι έρευνες που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το συγκεκριμένο δείγμα που ήρθε στο εργαστήριό μας αφορά συγκεκριμένη μέτρηση σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Δείχνει δηλαδή μια εικόνα, αλλά όχι το σύνολο. Συνεπώς, θα ήταν πρόχειρο να εξάγουμε γενικά συμπεράσματα μόνο από αυτή τη μέτρηση».

Με δεδομένη λοιπόν αυτή τη… «δημιουργική ασάφεια» γύρω από τις παραλίες του Πειραιά, τον τελευταίο λόγο μάλλον… έχουν οι πολίτες, που –όπως και για πολλά άλλα θέματα της καθημερινότητάς τους- δεν φαίνεται να περιμένουν από το κράτος για να τους πει αν πρέπει να κάνουν μπάνιο στην περιοχή τους ή όχι… Μια κυριακάτικη βόλτα από την Πειραϊκή μέχρι την Καστέλλα, θα σας πείσει για του λόγου το αληθές…

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ