Εφημερίδα Κοινωνική

Πινελιές επικαιρότητας (προσοχή με το πινέλο!)

Πινελιές επικαιρότητας (προσοχή με το πινέλο!)
27 Ιουλίου 2015

Τι σημαίνει αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης;

Στη λίστα των συμφωνηθέντων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαίων εταίρων, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό και την «αποπολιτικοποίηση» της δημόσιας διοίκησης. Το συγκεκριμένο πλάνο εστιάζει κυρίως στη λεγόμενη «συνέχεια του κράτους». Αναφέρεται κυρίως στην τοποθέτηση στελεχών σε νευραλγικά πόστα του δημοσίου και τα οποία θα παραμένουν σε θέσεις ευθύνης, ανεξάρτητα από τις αλλαγές κυβερνήσεων. Δηλαδή, στην «αποκομματικοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης. Στόχος, συγκεκριμένες θέσεις να καλύπτονται από τους άριστους μεταξύ των στελεχών. Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ανάμεσα στα νέα πλάνα της ηγεσίας του είναι να εξεταστεί και κατά πόσο είναι εφικτό να δοθεί η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους, να στελεχώνουν ακόμα και θέσεις γενικών γραμματέων, στο βάθος της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας στην Δημόσια Διοίκηση.

 

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Αυγούστου

Οι συντάξεις του Δημοσίου και του ΙΚΑ για τον μήνα Αύγουστο θα πληρωθούν την Πέμπτη 30 Ιουλίου ενώ οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ θα πληρωθούν στις 3 Αυγούστου, ημέρα Δευτέρα Για τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου οι συντάξεις θα καταβληθούν στις 10 Αυγούστου.

 

«Παρακράτος…»

Στο Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που αποκάλυψε η εφημερίδα “Καθημερινή” αναφέρθηκε ο Γιώργος Ρωμανιάς. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, o υπό παραίτηση γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε χαρακτηριστικά: “Αν πράγματι είναι ακριβή αυτά μιλούμε -θα έλεγα τη λέξη- για παρακράτος”.

 

Τακτικές απολύσεων

Σάλος έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο, έπειτα από καταγγελία της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, σύμφωνα με την οποία φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης της πόλης απέλυσε καθηγήτρια επειδή εκείνη αρνήθηκε να υπογράψει πως είχε πάρει το Δώρο Πάσχα, το οποίο όμως, ουδέποτε της καταβλήθηκε.

 

«Έξυπνα» παγκάκια

Ο βιομηχανικός σχεδιαστής κ. Δημήτρης Χαϊδάς (www.dhaidas.com), εργαστηριακός συνεργάτης του Τμήματος Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας (Καρδίτσα) σχεδίασε και υλοποίησε το πρώτο ηλιακό ξύλινο παγκάκι. Σε αυτό, ο χρήστης μπορεί να φορτίζει smartphones, tablets, ή και άλλα gadgets καθώς διαθέτει δύο USB θύρες. Στην οροφή του έχει ένα μικρό αλλά ισχυρό φωτοβολταϊκό σύστημα όπου με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας φορτίζονται οι συσκευές. Ο σχεδιαστής ανέλαβε όλα τα έξοδα για τη μελέτη, το σχεδιασμό και την υλοποίηση της κατασκευής χωρίς καμία επιβάρυνση για το Δήμο Λαρισαίων με σκοπό την ενημέρωση, προώθηση και διάδοση της «πράσινης» αυτής, καινοτόμου ιδέας.

 

Διαβάστε τι έκαναν σε μια πόλη και πάρτε ιδέες

Η διεύθυνση έργων του δήμου του Σαν Φρανσίσκο άρχισε ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης μιας ειδικής, “υδροφοβικής” μπογιάς, βάφοντας τοίχους σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα. Όποιος προσπαθήσει να ουρήσει στους τοίχους που έχουν βαφτεί με την ειδική μπογιά θα δοκιμάσει μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη: ο πίδακας θα… καταβρέξει τον ίδιο. Η βαφή, η Ultra-Ever Dry, διατίθεται από την Ultratech International Inc και απωθεί τα περισσότερα υγρά. Το πρωτοπόρο σχέδιο εφάρμοσε πρώτη η γερμανική πόλη που έβαλε και πινακίδες με την προειδοποίηση: «Μην ουρείτε εδώ. Θα ουρήσουμε πίσω».

 

Ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα

Ποτίστρες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αδέσποτων ζώων σε νερό, ιδίως κατά το διάστημα των υψηλών θερμοκρασιών, έχει τοποθετήσει από τις αρχές του καλοκαιριού, σε 31 σημεία της πόλης, ο δήμος Αθηναίων. Καλό θα ήταν μια αντίστοιχη δράση να γίνει και στον Πειραιά. Σε ότι αφορά στη σίτιση των αδέσποτων ζώων, ο δήμος Αθηναίων συνάπτει σε ετήσια βάση μνημόνιο συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία της πόλη.

 

Μεταφορά νερού στα νησιά: Η ασύμφορη λύση που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο

Για ένα ακόμη καλοκαίρι οδηγηθήκαμε στην ασύμφορη λύση μεταφοράς νερού στα νησιά με υδροφόρες, ενώ η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε κάθε νησί, συνεχώς μετατίθεται. Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα δοθούν περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες 10 άνυδρων νησιών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου Γιάννης Γιαννέλης Θεοδοσιάδης υπέγραψε σύμβαση με τη μοναδική στη χώρα μας εταιρεία που ασχολείται με τη μεταφορά νερού. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Καθημερινή», η σύμβαση προβλέπει τη μεταφορά 36.000 κυβικών μέτρων νερού στην Πάτμο, 25.600 στην Κίμωλο, 23.500 στην Αμοργό, 23.300 στους Λειψούς, 17.600 στο Καστελόριζο, 15.000 στη Λέρο, 10.000 στην Ηρακλειά, 7.500 στη Δονούσα, 6.100 στο Αγαθονήσι και 3.500 στη Σύμη, στην περιοχή του Πανορμίτη. Το νερό προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Λαύριο για τις Κυκλάδες και από γεωτρήσεις στην Κάλαθο της Ρόδου για τα Δωδεκάνησα. Το νερό που δίνεται από αυτές τις δύο πηγές είναι δωρεάν, όχι όμως και η μεταφορά του που κοστίζει 10,40 ευρώ το κυβικό. Ετσι με βάση την τελευταία σύμβαση, η «Κυκλάδες ΙΝΕ» θα λάβει 1,7 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχει να λαμβάνει άλλα 618.000 ευρώ από την προηγούμενη σύμβαση για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

 

Σε ποιο δημόσιο οργανισμό δεν έφτασε ποτέ το μνημόνιο;

Ποινική δίωξη για τη μη εφαρμογή περικοπών σε μισθούς και επιδόματα για τους εργαζόμενους του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Ανάπτυξης άσκησε η εισαγγελέας διαφθοράς. Οι εργαζόμενοι του Οργανισμού λάμβαναν μέχρι σήμερα 15 μισθούς και «ανύπαρκτα» επιδόματα. Η εισαγγελέας Διαφθοράς άσκησε κακουργηματική δίωξη κατά της ηγεσίας και των στελεχών του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, καθώς ο φορέας, που ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεν εφάρμοσε τους μνημονιακούς νόμους για περικοπές σε μισθούς και επιδόματα .

 

SOS: 50.000 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών

Τον κίνδυνο να μείνουν την επόμενη χρονιά εκτός παιδικών σταθμών 50.000 παιδιά επισημαίνει με επιστολή του στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης και μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων, Σίμος Δανιηλίδης. Όπως τονίζει το γεγονός ότι δόθηκε η δυνατότητα προσφοράς από τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς έως το 70% της δυναμικότητάς του αλλά και η αναμενόμενη αύξηση των αιτήσεων σε πάνω από 120.000 από 111.279 πέρυσι «πάνω από 50.000 παιδιά θα βρεθούν εκτός προγράμματος».

 

Δεν τους αρέσουν οι γραβάτες; Για δείτε και αυτό…

 

Άλλους τους ενοχλούν οι πρωθυπουργοί με γραβάτα, άλλους οι πρωθυπουργοί χωρίς γραβάτα, το πιο εντυπωσιακό στυλ όμως το έχει ο πρωθυπουργός των Φίτζι, ο οποίος νιώθει ανετότατα με τη γραβάτα και τη … φούστα του. Μάλιστα, ο Τζοσάια Βόρεκε Μπαινιμαράμα τη φόρεσε και στις επίσημες φωτογραφίες του με τον Κινέζο πρόεδρο Λι Κετσάνγκ , κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο. Συνοδεύει την ενδυμασία του με σανδάλια.

fousta3

 

Κούρεψαν οφειλές σε τράπεζες συνταξιούχου ναυτικού

Σύμφωνα με το Cretapost.gr, πρόκειται για έναν συνταξιούχο ναυτικό ο οποίος όφειλε σε τέσσερις τράπεζες πάνω από 70.000 ευρώ με το ειρηνοδικείο των Χανίων να αποφασίζει το κούρεμα του χρέους του σε ποσοστό 68% και ρύθμιση του υπολοίπου σε δόσεις πενταετίας. Το μόνο εισόδημα που διαθέτει ο εν λόγω δανειολήπτης είναι η σύνταξη του 1.200 ευρώ μηνιαίως. Το κόστος διαβίωσης του, όπως ο ίδιος αιτιολογεί, ανέρχεται στο ποσό των 830,00 ευρώ μηνιαίως. Εξέφρασε αδυναμία πληρωμής του ληξιπρόθεσμου χρέους του, σε τέσσερις τράπεζες, συνολικού ποσού οφειλής 70.153,62 ευρώ.

 

*το σκίτσο είναι από την imerisia.gr


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ